Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Μεγάλη η συμμετοχή των πιστών, ντόπιων και ξένων χθες το πρωί, Κυριακή του Πάσχα στον Ιερό καθολικό ενοριακό ναό των Χανίων, επί της οδού Χάληδων στην πόλη μας, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου που εορτάζει στις 15 Αυγούστου.
Πρόκειται για έναν περικαλλή τρίκλιτο νεοκλασικού ρυθμού ναό, ο οποίος εγκαινιάσθηκε στις 25 Απριλίου του 1879 και λειτουργεί συνεχώς μέχρι σήμερα αποτελώντας ταυτόχρονα και καθεδρικό ναό για την καθολική επισκοπή στην Κρήτη.
Οι Έλληνες καθολικοί χριστιανοί σε όλη τη χώρα είναι πολλοί με περισσότερους, σε σχέση με τον μικρό πληθυσμό αυτών των περιοχών, τα νησιά των Κυκλάδων, Σύρο και Τήνο, τα οποία, ίσως και να αποτελούν τις μοναδικές περιοχές όπου οι Καθολικοί γιορτάζουν το Άγιο Πάσχα μαζί με τους Ορθόδοξους. Κάτι ανάλογο για να συμβεί στον λοιπό πληθυσμό, γίνεται μόνο όταν το Άγιο Πάσχα συμπίπτει ημερολογιακά να εορτάζεται την ίδια μέρα παντού όπως έγινε για τα έτη 2001 και 2004 στις 15 και στις 11 Απριλίου, αντίστοιχα. Το ίδιο θα επαναληφθεί τον επόμενο χρόνο, στις 4 Απριλίου 2010. Αξίζει να αναφέρουμε πως, κάθε που συμβαίνει μια τέτοια ταύτιση, ωφελημένοι είναι όλοι… Ο πατέρας Πέτρος Ρούσσος της καθολικής εκκλησίας των Χανίων κατάγεται από την Ιταλία, ενώ ο πατέρας Νίκος Ρούσσος κατάγεται από τη Σύρο των Κυκλάδων. Για τη διαφορά ορθοδόξων ο πατέρας Πέτρος απαντώντας στα «Χανιώτικα νέα» δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: “Υπάρχουν βέβαια διφορούμενες απόψεις γι’ αυτό το θέμα. Οι διαφορές δεν είναι τόσο σημαντικές, ιδιαιτέρως μεταξύ καθολικής και ορθόδοξης εκκλησίας. Εμείς πιστεύουμε πως τα μυστήρια της πίστης είναι ίδια έστω και αν τα τελούμε διαφορετικά. Υπάρχουν όμως διαφορές στη διοίκηση της εκκλησίας. Εμείς νομίζουμε ότι ο Πάπας έχει την αρμοδιότητα να επέμβει σε κάποια άλλη διοίκηση της εκκλησίας. Μπορεί ο Πάπας να αποφασίσει κάτι και να πει αυτό ισχύει για όλη την εκκλησία, γιατί για μας ο Πάπας είναι σημείο ενότητας, αλλιώς ο καθένας θα έκανε του κεφαλιού του. Μπορεί αν υπάρξει μια ανάγκη, οι επίσκοποι να συνεδριάσουν και μετά δια στόματος του Πάπα να αναγγείλλουν κάτι κοινό για όλη την εκκλησία… Όπως εδώ στα Χανιά είναι η καθολική εκκλησία, υπάρχουν και στην Ιταλία ορθόδοξες εκκλησίες όπως για παράδειγμα αποτελεί στη Βενετία η πολύ παλιά ωραία εκκλησία 500 χρόνων, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο για την εξυπηρέτηση των ορθοδόξων που ζουν σε εκείνη την περιοχή”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα