Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ

Η σημερινή εποχή μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η εποχή της πληροφορίας. Ποτέ στο παρελθόν ο άνθρωπος δεν δεχόταν καθημερινά και συνεχώς τέτοιον καταιγισμό πληροφοριών. Τώρα, κυρίως μέσα από το Ιντερνετ, μαθαίνουμε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο τη στιγμή που συμβαίνει. Ομως, όταν υπάρχει υπερπληθώρα πληροφοριών, υπάρχει τελικά πληροφόρηση;  Και, εν πάση περιπτώσει, η τεχνολογία έχει προχωρήσει, ο "μαγευτικός κόσμος" του Ιντερνετ είναι εδώ, μπροστά μας, έτοιμος για όλα. Την ίδια όμως ώρα, πόσο έχει προχωρήσει ο άνθρωπος;  Πόσο έχει εξελιχθεί σε σχέση με την τεχνολογία; Αφορμή για τις σκέψεις αυτές, στάθηκε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του μεγάλου Ελληνα στοχαστή Κώστα Αξελού, που διάβασα χθες στο περιοδικό "Κ" της "Καθημερινής".  "Η τεχνική προχώρησε με γιγαντιαία βήματα. Ο άνθρωπος, όμως, αμφιβάλλω πολύ", λέει ο 85χρονος Κώστας Αξελός. Σημειώνει επίσης ότι  "η φιλοσοφία σήμερα δεν μπορεί να υπηρετήσει τίποτα και κανέναν". Και ότι "τα μεγάλα ερωτήματα έχουν απαντηθεί από δεκάδες μεγάλους και παραμένουν αναπάντητα. Στη φιλοσοφία, η έννοια της απάντησης σε ένα ερώτημα είναι μια αδόκιμη σκέψη. Το γιατί υπάρχει ο κόσμος έχει ποτέ αποδειχτεί;".
Λέει επίσης ότι "ο αυριανός κόσμος, ο βιομηχανικός, μαζικός μηδενιστικός, ηλεκτρονικός και τεχνοποιημένος πολιτισμός, θα τεχνικοποιήσει ακόμα και τη φαντασία. Υπάρχει ένα πέρα από την τεχνική; Και από ποιον κυριαρχείται η τεχνική; Δεν μπορώ να απαντήσω".
Ο Κώστας Αξελός είχε έρθει στα Χανιά τον Απρίλιο του 2006. Είχε δώσει τότε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) με θέμα: "Το δίπολο ερώτηση – απάντηση".
«Θα υπάρχει πάντα η πολλαπλότητα», είχε αναφέρει.
Επίσης είχε πει: «Ακόμα και την καταστροφικότητα θα μπορούσαμε να τη σκεφτούμε και να μάθουμε να στεκόμαστε και να κινούμαστε με ενάργεια, με φιλικότητα, μέσα και απέναντι στην καταστροφικότητα. Να της ανοιχτούμε και να τη μεταμορφώνουμε ποιητικά. Το δίπολο: ερώτηση-απάντηση δεν σέρνεται στη γη, δεν αιωρείται ανάμεσα γη και ουρανού, αλλά εγγράφεται στην κεντρική σχέση ανθρώπου και κόσμου στην οποία συμμετέχουμε όλοι μας».
«Δεν υπάρχει κόσμος χωρίς τον άνθρωπο και άνθρωπος χωρίς τον κόσμο. Ενα ενιαίο και πολυδιάστατο παιχνίδι τούς συνδέει και συγχρόνως τους αποσυνδέει. Η ερωτηματική διάσταση περιέχει και μια ερωτική διάσταση. Και αυτή η ερωτική διάσταση συνδέει και αποσυνδέει. Παντού παίζουν μαζί ο έρως και ο θάνατος».
Στο ερώτημα για το πώς μπορούν όλοι οι άνθρωποι μαζί να ζήσουν σε έναν πιο ωραίο και ειρηνικό κόσμο, είχε παρατηρήσει: «Στο όλοι μαζί υπάρχουν τελείως αντιμαχόμενες απόψεις τις οποίες δεν μπορεί να λύσει κανείς, άρα θα υπάρχει πάντα η πολλαπλότητα, θα υπάρχει μια πολεμική πολλαπλότητα γιατί την απόλυτη ενότητα δεν μπορούμε να την εξασφαλίσουμε». Εκλεισε δε την απάντηση με τη φράση του Χέγγελ ότι «μόνο η πέτρα είναι αθώα».
Για το τι είναι ελευθερία, είχε απαντήσει: «Η αναγνωρισμένη αναγκαιότητα και η φιλικότητα προς την αναγκαιότητα».
Σε κάθε εποχή και προπάντως στην σημερινή, φωνές όπως αυτή του Κώστα Αξελού είναι πολύτιμες. Είναι φωνές που ανοίγουν δρόμους πνεύματος και ελευθερίας…

(Lyviakis@haniotika-nea.gr)
(acrovasies.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα