Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

2ο ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ: με ERASMUS KA1+ στη Ρίγα της Λετονίας

Στο διάστημα 10-14 Σεπτεμβρίου τέσσερις (4) εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων μεταβήκαμε στη Ρίγα της Λετονίας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus KA1+ με θέμα : «Ένα Ευρωπαϊκό Σχολείο για όλους».
Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαμε σε έναν κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τίτλο «Διαφορετικότητα» σε συνεργασία με τον φορέα European Educational Circle.
Στόχος της επιμόρφωσης ήταν η ανάπτυξη καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων που ανταποκρίνονται στην κοινωνική και πολιτισμική ποικιλομορφία μίας σύγχρονης σχολικής τάξης.
Αρχικά παρουσιάσαμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας επικεντρώνοντας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, το περιεχόμενο και τις προοπτικές της. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί ενημερωθήκαμε από  πανεπιστημιακούς διδάσκοντες. Η Δρ Mara Dirba ασχολήθηκε με την παρουσίαση ομαδικών δραστηριοτήτων για τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης και  έκλεισε την παρουσίασή της με αναφορά στις πολλαπλές ταυτότητες και τη διαπολιτισμική ικανότητα. Η  Mudite Reigase,  υπεύθυνη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας της Λετονίας αναφέρθηκε στη συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας, και τα πλεονεκτήματα της πολυμορφίας. Τέλος,  η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Λετονίας Δρ Vita Kalnberzina παρουσίασε  στρατηγικές επικοινωνίας και ειδικότερα ενεργητικές δεξιότητες ανάγνωσης και ακρόασης. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία ταινίας – animation από τους εκπαιδευτικούς με θέμα την αποδοχή και κατανόηση της διαφορετικότητας.
Την τελευταία μέρα, επισκεφτήκαμε σχολείο της Ρίγας και συνομιλήσαμε με εκπαιδευτικούς με τους οποίους ανταλλάξαμε απόψεις και εμπειρίες.
Επιστρέφοντας στη βάση μας, πρώτο μας μέλημα ήταν η διάχυση της εμπειρίας μας, των νέων πρακτικών και τεχνικών που αποκομίσαμε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Ρίγα. Έτσι, ενημερώσαμε σε ειδική παρουσίαση τον Σύλλογο Διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων για το περιεχόμενο των σεμιναριακών μαθημάτων και τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου στη Ρίγα. Μέσα από φωτογραφικό υλικό οι συνάδελφοι βίωσαν την ξεχωριστή εμπειρία της ζωής σε μία πόλη πολύ διαφορετική από τη δική μας. Με μεγάλη ικανοποίηση προβάλαμε την ταινία – animation που δημιουργήσαμε με τίτλο “The dinner” και με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Η ίδια παρουσίαση έγινε και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, όπου οι Γονείς ενημερώθηκαν και για τις επόμενες κινήσεις-προτάσεις του σχολείου για νέα προγράμματα Erasmus ενώ παράλληλα αναρτήθηκε όλο το υλικό στην ιστοσελίδα του σχολείου.
Στο διάστημα της 5ήμερης διαμονής μας στη Ρίγα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μία Ευρωπαϊκή πόλη με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, να συνομιλήσουμε με κατοίκους, να γευτούμε παραδοσιακά εδέσματα και τελικά να κατανοήσουμε μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού τους.  Τα στενά της Παλιάς πόλης, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO,  με τη γεμάτη ζωή ατμόσφαιρα, τα καταπράσινα πάρκα και τα Art Nouveau κτίρια της Ρίγας ήταν μία αξέχαστη εμπειρία που αξίζει ο καθένας να ζήσει.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:
1. Ψαράκης Θεόδωρος
2. Ντουρουντάκη Μαρία
3. Τρίκκα Μαρία
4. Θεοδοσάκη Μαρία


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα