Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

1979: Ξένες κριτικές για έναν Χανιώτη αγιογράφο

10 Ιουνίου 1979 και στην εφημερίδα φιλοξενείται άρθρο με κριτικές από την Ιταλία για τον αείμνηστο Χανιώτη αγιογράφο, Νίκο Γιαννακάκη.
Διαβάζουμε σχετικά «Αναχωρεί προσεχώς για την Κοσέντζα της Ιταλίας ο συμπολίτης μας ζωγράφος αγιογράφος κ. Νίκος Γιαννακάκης, προκειμένου να συνεχίσει την τοιχογράφηση του εκεί ναού των Αγίων Αναργύρων. Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι ο κ. Γιαννακάκης έχει αποσπάσει ευμενή σχόλια για το έργο του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και του Βατικανού.
Συγκεκριμένα:
Το έργο που εκτελείται στον Άγιο Κοσμά ανταποκρίνεται στην καλύτερη τοπική παράδοση. Θα υπογραμίσει η καλλιτεχνική επιτροπή για την τέχνη στην Ιταλία του Βατικανού και η «Επιθεώρηση Ανατολικών Εκκλησιών» της Οξφόρδης θα σημειώσει μεταξύ πολλών άλλων «Ο Νίκος Γιαννακάκης είναι ένας από την τωρινή γενιά των Ελλήνων θρήσκων καλλιτεχνών οι οποίοι ζητούν να ξανακαλύψουν τη βυζαντινή παράδοση της ζωγραφικής».
Τέλος η «Φωνή της Εκκλησίας» της Κοσέτζας σε σχετικό ρεπορτάζ με την ευκαιρία της γιορτής τοιχογραφούμενης εκκλησίας θα γράψει:
«Για τις γιορτές του περασμένου χρόνου έχουμε γράψει σαυτές τις στήλες, για το κόσμημα της βυζαντινής τέχνης που βγαίνει από τον χρωστήρα του ζωγράφου των Χανίων, που εικονογραφεί τις όψεις των κλιτών και τους τοίχους του προσκυνηταρίου, σύμφωνα με τους κανόνες της πιο ανάθευτης βυζαντινής τέχνης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα