Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

1979: Μειώνονται σε 43 οι ώρες εργασίας την εβδομάδα από τον Οκτώβριο του 1980!

  » Ειδήσεις από το παρελθόν, όπως παρουσιάστηκαν μέσα από τις σελίδες των “Χ.ν.”

19 Σεπτεμβρίου 1979 και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας εκείνης της ημέρας φιλοξενείται ρεπορτάζ που αφορά στην -τότε- επερχόμενη μείωση του συνόλου των ωρών εργασίας σε 43.

Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «Με πολύ μικρά βήματα προχωρεί η κυβέρνηση στον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας, κάτι που γίνεται μάλλον από το ογκούμενο κύμα δυσφορίας των εργαζομένων, παρά από την καλή της διάθεση.

Ήδη κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο μειώνονται οι ώρες εργασίας σε 43 από τον Οκτώβριο του 1980 την ίδια ώρα που εργατοϋπάλληλοι ζητούν 5θήμερη εβδομάδα με 40 ώρες εργασίας.

Αναμένεται πώς το νομοσχέδιο αυτό θα επισύρει τις επικρίσεις των λαϊκών μαζών και της αντιπολίτευσης που θα απαιτήσουν ριζοσπαστικές αλλαγές. Συγκεκριμένα:

Διανεμήθηκε χθές στην Βουλή νομοσχέδιο «περί τροποποιήσεως αντικαταστάσεως και συμπληρώσεως διατάξεων ενίων εργατικών νόμων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων.

Μετά το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται μείωση των ωρών εργασίας σε 43 εβδομαδιαίως από 1-10-1980 και σε 42 από 1-10-81. Επίσης θεσμοθεντούνται τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, τα οποία μετονομάζονται σε επιδόματα εργασιών και συνυπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών.

Με το ίδιο άρθρο ρυθμίζεται οριστικά και το ζήτημα του επιδόματος εορτών των εργαζομένων πού δεν έχουν μισθό, αλλά απασχολούνται με ελεύθερες συνθήκες εργασίας (π.χ. ταξί, σερβιτόροι κτλ).

Με άλλη διάταξη μετατάσσονται υπάλληλοι του Οργανισμού Εργατικής Εστίας με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε νέες τακτικές θέσεις του Οργανισμού.

Χορηγείται επίδομα είς τους Έλληνες εργάτες και στα Ελληνόπουλα της Δυτ. Γερμανίας για να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια, ώστε να εξασφαλισθεί η άμεση πρόσληψη τους σε εργασίες μετά την επάνοδό τους στην Ελλάδα. Τέλος, αναγνωρίζονται αναδρομικά σε εργατικά σωματεία οι οικονομικές χορηγήσεις από τον ΟΔΕΠΕΣ και για το 78’».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα