Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

1978: Διακρίθηκαν τα Χανιά στο διαγωνισμό κρητικής λύρας και τραγουδιού

Για διακρίσεις Χανιωτών μουσικών σε διαγωνισμό κρητικού τραγουδιού και λύρας, ο οποίος είχε διεξαχθεί στα Ανώγεια τον Αύγουστο του 1978, διαβάζουμε στο φύλλο της 25ης/8 εκείνου του έτους. Μάλιστα στην κριτική επιτροπή (χωρίς δικαίωμα ψήφου ωστόσο) ήταν και οι αείμνηστοι σπουδαίοι Κρήτες λυράρηδες Κώστας Μουντάκης και Θανάσης Σκορδαλός.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής «Τα Χανιά διακρίθηκαν στο διαγωνισμό κρητικού τραγουδιού και λύρας που έγινε στ’ Ανώγεια παίρνοντας βραβείο στα ριζίτικα με τη χορωδία “Κρητικές Μαδάρες” και στο συρτό με τον Νίκο Κολιακουδάκη.
Για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού η Επιτροπή ανακοίνωσε τα εξής:
Η Κριτική Επιτροπή εκφράζει τις ευχαριστίες της και τον ειλικρινή θαυμασμό της πρός όλους όσους συμμετείχαν στους αγώνες κρητικού τραγουδιού.
Δηλώνει ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση να διαλέξει τους καλλίτερους μέσα σε τόσους καλούς. Πολύ περισσότερο που τα διαφορετικά είδη τραγουδιού (ριζίτικα, μαντινάδα) δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους.
Διευκρινίζει ακόμη πώς από την κριτική επιτροπή που αποτελείτο από τους κ. Γεώργιο Κλάδο Δήμαρχον Ανωγείων, κ.κ. Κώστα Μουντάκη και Θανάση Σκορδαλό, λυράρηδες, την κ. Καραΐνδρου Ελένη συνθέτη εθνομουσιολόγο – υπεύθυνη του τμήματος παραδοσιακής μουσικής του τρίτου προγράμματος, την κ. Λαδά Ροζίννα εθνομουσικολόγο και τον κ. Κουροπό Γεώργιο συνθέτη, αναπληρωτή Δ/ντή Γ’ Προγράμματος, οι κύριοι Μουντάκης και Σκορδαλός καθώς και ο κ. Δήμαρχος συμμετείχαν στην επιτροπή τιμητικώς και δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.
Οι κύριοι Μουντάκης και Σκορδαλός εξέφρασαν την ευχή για μία πιο αντιπροσωπευτική, απ’ όλες τις περιοχές της Κρήτης, συμμετοχή καλλιτεχνών, ώστε ο διαγωνισμός ναποκτήσει στο μέλλον το κύρος που του αρμόζει.
Τ’ αποτελέσματα του διαγωνισμού Κρητικού τραγουδιού είναι:
1) Εύφημη μνεία για την εμφάνιση του τόσο αξιόλογου στο είδος του Ιωάννη Δερμιτζάκη. Η Κριτική Επιτροπή θεωρεί την συμμετοχή του σαν «εκτός συναγωνισμού», διότι η πολυσύνθετη προσωπικότητά του δεν μας επιτρέπει να τον κρίνουμε μόνο σαν τραγουδιστή.
Η Κριτική Επιτροπή διανέμει τρία ισότιμα βραβεία ως εξής:
α) Στην χορωδία Χανίων «Κρητικές Μαδάρες» με σολίστα τον Παντελή Αναστασάκη (για τα ριζίτικα τραγούδια).
β) Στην ανωγειανή παρέα και ιδιαίτερα στους: Αριστείδη Χαιρέτη, Κώστα Καρατσή, Βασίλη Φασουλά και Μανώλη Μανουρά (για τις μαντινάδες τους).
γ) Στον Νικόλαο Κολιακουδάκη (για τους συρτούς).
Και οι τρεις βραβευθέντες προσκαλούνται από το Γ’ πρόγραμμα της ΕΡΤ για μία ηχογράφηση στην Αθήνα με έξοδα της ραδιοφωνίας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΛΥΡΑΣ

Και πάλι η Κριτική Επιτροπή αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την αμηχανία της μπρός στην ανάγκη να βραβεύσει τρία άτομα, όταν όλοι οι διαγωνιζόμενοι έχει ο καθένας κάτι το ξεχωριστό να επιδείξει.
Όμως νομίζουμε πώς αυτό που έχει σημασία είναι η διατήρηση και το δυνάμωμα του θεσμού των αγώνων Κρητικής Μουσικής που έχει ανάγκη από τη συμμετοχή όλων των μουσικών της Κρήτης, ενώ τα βραβεία δεν μπορεί να έχουν παρά συμβατικό χαρακτήρα και να εκφράζουν την υποκειμενική γνώμη μιάς κάποιας επιτροπής.
Στη σημερινή πάντως περίπτωση η επιβράβευση έχει και μιά ξεχωριστή αξία. Γιατί τα τρία μετάλλια φιλοτέχνησε με ξεχωριστή τέχνη ο γνωστός γλύπτης Μανώλης Τσοπανάκης. Τόσο, που κάποιος φίλος προηγουμένως, που είδε τα μετάλλια μας δήλωσε ότι αποφάσισε να μάθει λύρα για να τα διεκδικήσει.
Να λοιπόν η απόφαση της Κριτικής Επιτροπής:
1ο μετάλλιο Μανουράς Μαν.
2ο » Πασπαράκης Δ.
3ο » Μιχαλάκης Βασι.
Ευφημος μνεία για την εμφάνιση του Ιρλανδού ΡΟΣ.
Εύφημος μνεία για την προσφορά του τόσο αυθεντικού Μανώλη Πασπαράκη
Φυσικά και οι τρεις βραβευθέντες προσκαλούνται από το Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ για μια ηχογράφηση στην Αθήνα με έξοδα της Ραδιοφωνίας»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα