Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

1977: Σοβιετικοί αρχιτέκτονες στα Χανιά

Για την επίσκεψη Σοβιετικών αρχιτεκτόνων στα Χανιά διαβάζουμε στο φύλλο της 14ης Οκτωβρίου 1977.
Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «Στις 12 του Οκτώβρη επισκέφθηκαν τα Χανιά 20 Σοβιετικοί Αρχιτέκτονες από 9 Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι Σοβιετικοί αρχιτέκτονες και αντιπροσωπεία του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Χανίων επισκέφθηκαν το μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν στην Κρήτη στον μεγάλο πατριωτικό αντιφασιστικό πόλεμο και κατέθεσαν στεφάνια. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τμήμα Δυτικής Κρήτης και έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Κατσανεβάκη και Χανιώτες μηχανικούς και αρχιτέκτονες.
Σε μία πολύ φιλική ατμόσφαιρα οι Χανιώτες επιστήμονες ζήτησαν βασικά από τους Σοβιετικούς συναδέλφους τους η πρώτη αυτή επαφή γνωριμίας να μη σταματήσει εδώ αλλά να συνεχιστεί στο μέλλον για το καλό των δύο λαών μας. Στη συνέχεια ζήτησαν απ’ τους Σοβιετικούς να προσφέρουν την πείρα τους απ’ το χτίσιμο Σοβιετικών Πολυτεχνείων για να βοηθηθούν οι Χανιώτες επιστήμονες στις μελέτες τους για το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Συγκεκριμένα, ζήτησαν να τους πουν εκτός απ’ τα τεχνικά μαθήματα που διδάσκονται οι φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών της Σοβιετικής Ενωσης, τι άλλα μαθήματα διδάσκονται για την παραπέρα μόρφωση του πολίτη επιστήμονα, ώστε να μη βγαίνει μόνον ένας τεχνοκράτης αλλά ένας επιστήμονας με ολόπλευρη μόρφωση, ικανός να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της επιστήμης και της ζωής. Οι Χανιώτες επιστήμονες και οι Σοβιετικοί συνάδελφοί τους υποσχέθηκαν η πρώτη αυτή συνάντηση να θέσει τις βάσεις για μιά μόνιμη επαφή διά αλληλογραφίας και ανταλλαγής περιοδικών των ειδικοτήτων τους για την πληρέστερη ενημέρωση στον τομέα αυτό των δύο χωρών. Στη συνέχεια οι Σοβιετικοί επιστήμονες πρόβαλαν σλάιτς από την Μόσχα και τα τρία στάδια που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες το 1980.
Οι Χανιώτες επιστήμονες με την σειρά τους πρόβαλαν και αυτοί σλάιτς από το νομό Χανίων σχετικά με τις μελέτες τους για το υδάτινο δυναμικό του Νομού Χανιών, κι έτσι τελείωσε αυτή η ωραία συνάντηση μέσα σε μιά ατμόσφαιρα φιλίας με υποσχέσεις για την συνέχιση των επαφών.
Κατόπιν οι Σοβιετικοί αρχιτέκτονες επισκέφθηκαν τα Γραφεία του Ελληνο-Σοβιετικού Συνδέσμου Χανίων κι έγιναν δεκτοί απ’ το Διοικητικό Συμβούλιο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα