Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

1976: Η αναστήλωση των ενετικών τειχών Χανίων

47 χρόνια πριν και την τοπική επικαιρότητα απασχολούσε η καθυστέρηση των απαιτούμενων έργων για την προστασία και ανάδειξη των ενετικών τειχών της παλιάς πόλης των Χανίων.
Μάλιστα το θέμα είχε συζητηθεί και στη Βουλή.
Διαβάζουμε σχετικά στο φύλλο της 27ης Ιανουαρίου 1976 «Ο Βουλευτής κ. Π. Πολυχρονίδης δι’ ερωτήσεως του είς την Βουλήν πρός τον κ. Υπουργόν Προεδρίας Κυβερνήσεως, είχεν διαμαρτυρηθή διά την υπέρμετρον καθυστέρησιν της εκπονήσεως της μελέτης προστασίας και αναδείξεως της παλαιάς πόλεως των Χανίων, καθώς και της μελέτης διά την αναστήλωσιν των ενετικών τειχών της πόλεως των Χανίων, ενώ είς άλλας πόλεις έχουν πραγματοποιηθεί αυτά.
Επί των ανωτέρω διά της Βουλής εδόθη η κάτωθι απάντηση είς τον κ. Πολυχρονίδην:
«Είς απάντησιν τής υπ’ αρ. Π.Ε. 1095)18-11-75 ερωτήσεως του Βουλευτού κ. Π. Πολυχρονίδη έχομεν την τιμή να γνωρίσωμεν υμίν τα κάτωθι:
Η εκπόνησις της εγγεγραμμένης είς το Π.Δ.Ε. του ΕΟΤ μελέτης Προστασίας Μεσαιωνικής πόλεως Χανίων καθυστέρησε διά τυπικούς λόγους (διαδικασία ΚΑΜΠΔΕ, έγκρισις αυξήσως προϋπολογισμού είς Π.Δ.Ε, αναθεώρησις μητρώου μελετητών κλπ).
Εξ άλλου αναλόγως των υφιστάμενων δυνατοτήτων ο ΕΟΤ ενισχύει την εκτέλεσιν αναστηλωτικών εργασιών είς κτίσματα της παλαιάς πόλεως Χανίων και ήδη διέθεσε πίστωσιν συνολικού ύψους δρχ 2.000.000 περίπου διά πραγματοποίησιν εργασιών ήτοι:
Είς την εξωτερικήν πλευράν του Φρουρίου Φιρκά (1.000.000), είς εσωτερικά κτίσματα του Φρουρίου δρχ 550.000, είς την Ενετικήν Πυριτιδαποθήκην (δρχ 130.000) και είς τον Ναόν Σαν Σαλβατόρ δρχ. 50.000 και αποκατάστασιν διατηρούμενων τμημάτων οικίας οδού Αγ. Μάρκου (δρχ. 100.000).
Οσον αφορά είς την σύνταξιν μελέτης διά την αναστήλωσιν των Ενετικών τειχών της πόλεως θέλει εξετασθή εν τω πλαίσιω αναθεωρήσεως του προγράμματος.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γ. ΡΑΛΛΗΣ»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα