Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

1976: Από τους Κρήτες της Αμερικής θα υποστηριχθή η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τέλη Αυγούστου του 1976 και όπως διαβάζουμε στο φύλλο της 31ης/8ου εκείνου του έτους οι ομογενείς της Αμερικής θα υποστήριζαν την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης και για τον λόγο αυτό είχαν στείλει σχετικό τηλεγράφημα στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Τσάτσο.

Διαβάζουμε σχετικά «Το ακόλουθο τηλεγράφημα εστάλη στον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Τσάτσο:
“Το 24ο εξαμηνιαίο συνέδριο της Παγκρητίου Ενώσεως Αμερικής συνήλθε στο Πίτσμπουργκ από 21-28 Αυγούστου. Το συνέδριο άκουσε με μεγάλο ενθουσιασμό την εύγλωτη έκθεση του καθηγητού Καφάτου, που αντιπροσώπευε τον καθηγητή Μανούσακα και ολόκληρη την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εχάρη για την είδηση περί της επισήμου ιδρύσεως των πρώτων σχολών του Πανεπιστημίου και περί της επικείμενης ιδρύσεως Πολυτεχνείου Κρήτης. Το συνέδριο επεδοκίμασε με ενθουσιασμό το σχέδιο της Συγκλήτου να καταστήση το Πανεπιστήμιο σύγχρονο και προοδευτικό, υπό την έποψη του καταστατικού χάρτου και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Το σχέδιο αυτό ανταποκρίνεται πρός την επιθυμία των Κρητών της Αμερικής που προτίθενται να υποστηρίξουν όσο περισσότερο μπορούν την ίδρυση και ανάπτυξη ενός τέτοιου Πανεπιστημίου.
Το συνέδριο απεφάσισε ναρχίση την διενέργεια εράνου για το ποσόν των τριακοσίων χιλιάδων δολ. που είχε εγκριθή προ διετίας στον Αγ. Φραντζίσκο για την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.
Απεφάσισε επίσης να δημιουργήσει ίδρυμα για την χορήγηση μακροπρόθεσμου βοηθείας πρός το Πανεπιστήμιο και εξέλεξε επιτροπή για την πραγματοποίηση των ανωτέρω σκοπόν”».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα