Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

1975: Τσομπανάκης – Μπλαζάκης

27 χρόνια στα βουνά της Κρήτης

Η ιστορία του Γιώργου Τσομπανάκη και του Σπύρου Μπλαζάκη δύο Kρητικών ανταρτών οι οποίοι κρύβονταν επί 27 χρόνια στα βουνά της Κρήτης, φιλοξενείται στο φύλλο των “Χ.ν.” στις 7 Ιανουαρίου 1975.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ στην αρχή «για τους φίλους τους είναι αετοί. Για τις αρχές είναι φυγάδες που επί 30 χρόνια επιζούν παρά τις εναντίον τους απόπειρες δολοφονίας. Οι ΑΕΤΟΙ ή φυγάδες, είναι οι δύο Κρητικοί παλιοί αντάρτες, Γιώργος Τσομπανάκης, 55 ετών και Σπύρος Μπλαζάκης ετών 59, που κρύβουνται εδώ και 27 χρόνια στα βουνά της Κρήτης, περιμένοντας μία αμνηστία που θα τερματίση την περιπέτεια τους».
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «Αυτή την περιπέτεια -που είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό από ρεπορτάζ των ελληνικών εφημερίδων και πρόσφατα από συνέντευξη των δύο Κρητικών σε απεσταλμένο του “Ταχυδρόμου” και που θ’ απασχολήση τη Βουλή – περιγράφει ο ανταποκριτής του “Ομπσέρβερ” κ. Νταίηβιντ Τόγκ στο προχθεσινό φύλλο της αγγλικής εφημερίδας».

«Χρειάστηκα 3 μήνες για να πείσω τον Τσομπανάκη και τον Μπλαζάκη να με συναντήσουν λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος» αναφέρει το ρεπορτάζ ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η διήγηση του δημοσιογράφου για το πώς συναντήθηκε με τους δύο άντρες «Ο σύνδεσμός μου μού είχε ορίσει μία συνάντηση έξω από τις φυλακές των Χανίων και βάδιζε μπροστά μου στους πίσω δρόμους της πόλεως ώσπου να σιγουρευτούμε ότι δεν μας ακολουθούσε κανείς. Μετά μου έδειξε το μέρος όπου θα με έπαιρνε ένα αυτοκίνητο κατά το σούρουπο. Το ίδιο βράδυ τραβήξαμε με το αυτοκίνητο μέσα στα βουνά, ώσπου φθάσαμε σ’ ένα αγροτόσπιτο που είχε καταστραφή από φωτιά. Εκεί καλύψαμε τα παράθυρα και περιμέναμε σ’ ενα υγρό δωμάτιο».

Οσον αφορά στη συνάντηση του δημοσιογράφου με τους δύο Κρητικούς αναφέρει στη διήγησή του ο Ντέιβιντ Τόγκ «Δύο ώρες αργότερα οι δύο παρτιζάνοι μπήκαν ξαφνικά. Αφησαν έξω για να προσέχη, ένα φίλο, που μας διέκοψε πάνω από 12 φορές για να πη στους δύο αντάρτες -που είχαν παρασυρθή από τις αναμνήσεις- να χαμηλώσουν τις φωνές τους».

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ ακολουθεί η περιγραφή του Βρετανού δημοσιογράφου όσον αφορά τους δύο αντάρτες ενώ αναφέρεται ότι «ο Τσομπανάκης όμως φέρνει πάνω του τις ουλές από δύο πληγές που δέχθηκε στον πόλεμο του ‘40. Ο Μπλαζάκης λέει, ότι έχει ακόμη πάνω του 5 θραύσματα από βλήματα και μία ουλή στο κεφάλι του 15 πόντους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Με ενδιαφέρει πολύ αυτό το άρθρο και μπορώ να σε πω ότι ψάχνω και καιρό για να βρω το βιβλίο που έγραψαν αυτοί οι δυο άνθρωποι, λόγου συγγένειας.
    Σας ευχαριστώ!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα