Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

1971: Τα υφαντά της Κρήτης αρέσουν πολύ εις τους ξένους

Η προτίμηση των ξένων για τα υφαντά της Κρήτης είναι διαχρονική όπως φαίνεται από άρθρο που διαβάζουμε στο φύλλο της εφημερίδας της 25ης Απριλίου 1971.

«Τα υφαντά της Κρήτης προσελκύουν τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ξένων που επιθυμούν ν’ αγοράσουν ωρισμένα χαρακτηριστικά είδη της ελληνικής λαϊκής τέχνης.

Μιά ξεχωριστή κατηγορία υφαντών της Κρήτης είναι και οι πετσέτες που παράγονται εδώ» διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εποχής στο οποίο διευκρινίζεται ότι «πετσέτες από τα πολύ παληά χρόνια ύφαινε κάθε νέα της Κρήτης. Ηταν μία εργασία, που απέβλεπε στην προετοιμασία του μελλοντικού νοικοκυριού. Και σε αυτήν ακριβώς την εργασία δημιουργήθηκαν με τον καιρό ωραία πρωτότυπα σχέδια».

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου «Βασικά οι κρητικές υφαντές πετσέτες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το μικρό κομμάτι ύφασμα, που χρησίμευε ως «μάκτρον», χειρόμακτρον, προσόψιον. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα μάκρη και στα πλάτη. Κι όλες σχεδόν έχουν στην μέση της μίας πλευράς μιά θηλειά, το κρεμαστάρι.

Το υλικό που χρησίμευε για την ύφανσι της κρητικής πετσέτας είναι κυρίως το μπαμπάκι, το μετάξι και λιγώτερο το λινάρι. Μάλλινο ψιλό νήμα έμπαινε μόνο στο κέντημα κι αυτό σπάνια. Η επεξεργασία του υλικού ήταν η ίδια όπως και για τα άλλα υφαντά της Κρήτης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα