Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

1941: Ανθρώπινες τορπίλες στο λιμάνι της Σούδας

Ίσως η αμέλεια οχυρώσεως της νήσου και η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετώπισε το βρετανικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής το πρόβλημα ΚΡΗΤΗ, να οφειλόταν κατά ένα μέρος στο ότι πίστευε πως τον μόνο αντίπαλο που θα ‘χαν ν’ αντιμετωπίσουν στη Μεσόγειο θα ‘ταν μόνο οι Ιταλοί, τους οποίους -ύστερα μάλιστα και από τις επιχειρήσεις της βορείου Αφρικής- δεν εκτιμούσαν πολύ για την πολεμική τους ικανότητα.

Με τη βιαστική τους αποχώρηση οι Βρετανοί από τη Σούδα, άφησαν άθικτες ορισμένες χρήσιμες κτηριακές εγκαταστάσεις, καθώς και το ακινητοποιημένο θωρηκτό “Γιορκ”, το οποίο κατά τη διάρκεια της μάχης είχε χρησιμοποιηθεί σαν αντιαεροπορική μονάδα. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να εκφράσει η γερμανική διοίκηση ορισμένες υποψίες, ότι δηλαδή η εγκατάλειψη του θωρηκτού έκρυβε τον κίνδυνο να έχει παγιδευτεί με εκρηκτικά από τους Βρετανούς για να ανατιναχθεί μόλις θα πατούσαν οι Γερμανοί πάνω του. Για να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο, τις πρώτες μέρες μετά την κατάληψη της Κρήτης, οι Γερμανοί απέφυγαν να πλησιάσουν καν στο πλοίο και μόνο την 4η Ιουνίου μία ομάδα πυροτεχνουργών πλησίασε με πολλές προφυλάξεις και ερεύνησε σχολαστικά το εσωτερικό του θωρηκτού. Στη φωτ. διακρίνεται η ομάδα αυτή των Γερμανών να πλησιάζει στο προσαραγμένο βρετανικό πολεμικό.

Τους θεωρούσαν ανίκανους να συγκρουστούν σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης μαζί τους. Και τη σιγουριά αυτή οι Βρετανοί πλήρωσαν πολύ ακριβά την νύχτα της 26ης Μαρτίου 1941.
Τρεις παράτολμοι Ιταλοί ξεκινώντας από Ιταλικό υποβρύχιο που έφθασε ανοιχτά του κόλπου της Σούδας μεταφέροντας τρεις ανθρώπινες τορπίλες, ανέβηκαν σε αυτές και χωρίς να συναντήσουν κανένα εμπόδιο από το δίχτυ προστασίας του λιμανιού κατευθύνθηκαν σε ισάριθμα Βρετανικά πολεμικά πλοία. Η ιστορική αναφορά στο γεγονός αναφέρει δύο υποθέσεις. Μια ότι, οι δυο τορπίλες εξερράγησαν στην ακτή ενώ η τρίτη και αυτό είναι το σίγουρο, χτύπησε στα ύφαλα του θωρηκτού “Γιορκ”. Μέσα σε σαράντα λεπτά, ένα από τα καλύτερα Βρετανικά θωρηκτά αχρηστευόταν εντελώς και το μόνο που πρόλαβε ο κυβερνήτης του ήταν να το οδηγήσει στα αβαθή, όπου το θυμάμαι να δεσπόζει στο δυτικό σημείο του λιμανιού μέχρι αρκετά χρόνια μετά την κατοχή, οπότε διαλύθηκε για τα μέταλλά του και που και τότε ακόμη εξακολουθούσαν να υπάρχουν πυρομαχικά σε χώρους του.
Ο τύπος αυτής της ανθρώπινης τορπίλης πρέπει να έμοιαζε με σκάφος επιφανείας που όταν το κατεύθυνε ο χειριστής του προς τον στόχο τον εγκατέλειπε. Γι’ αυτό άλλωστε αναφέρεται το γεγονός ότι οι χειριστές έφθασαν στις ακτές και συνελήφθησαν. Οι Ιταλοί ανέπτυξαν και έναν διαφορετικό τύπο όμοιας ανθρώπινης τορπίλης διθέσιο, με τους χειριστές σε ακάλυπτα καθίσματα και στολές βατραχανθρώπων και με δυο εκρηκτικούς μηχανισμούς που αποσπόνταν από το σκάφος και τα ονόμαζαν “Γουρούνες”. Με τρία από αυτά και έξι βατραχανθρώπους πληρώματα, ανατίναξαν μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας τρία συμμαχικά πλοία όταν μέσα στο σκοτάδι ακολούθησαν συμμαχικό αντιτορπιλικό και πέρασαν από το προστατευτικό δίχτυ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα