Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

1821: Οι Επτά Μάρτυρες μοναχοί

Αφορμή λαβαίνω από το ημερολόγιο τσέπης του 2021 της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, όπου ο Θεοφιλέστατος Ευμενείας και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, αναφέρεται στους Επτά μοναχούς, Μάρτυρες της πίστης μας, που σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους, τέλος Ιουνίου του 1821.

Ιούλιος 2001 – Δέηση στον τόπο του μαρτυρίου των Επτά στο φαράγγι από τον τότε Σεβ. Μητροπολίτη Ειρηναίο

Σαν ταπεινός προσκυνητής της περιοχής για 67 χρόνια, γνώριζα από τους παλαιούς αλλά και από κάποια σχετικά κείμενα ότι είχε προγραμματιστεί από τους Τούρκους κάποια επαφή με τους μοναχούς της Αγίας Τριάδας και του Γουβερνέτου στην πρώτη Μονή, με αντιπροσωπεία από Γουβερνέτο, επτά μοναχών, κατέβαινε για το σκοπό αυτό. Είχαν όμως αργοπορήσει πολύ και οι Τούρκοι μένεα πνέοντες ξεκίνησαν για το Γουβερνέτο, οπότε συνάντησαν στο φαράγγι τους επτά και αφού τους κατέσφαξαν, συνέχισαν τη σφαγή και καταστροφή στο Μοναστήρι, όπου οι περισσότεροι μοναχοί πρόλαβαν και κατέφυγαν στα γύρω βουνά και σπήλαια. Ως προς τους επτά Σταυρούς, οι επιζήσαντες τους είχαν φτιάξει χαρακτούς στον βράχο και μετά από χρόνια κάποιος έφτιαξε και με ασβέστη.
Στο σημείο αυτό φτιάξαμε πριν από είκοσι χρόνια τους νέους Σταυρούς με ανεξίτηλο χρώμα διαγραμμίσεων δρόμων. Είχα όμως φωτογραφήσει έναν με χάραγμα στον βράχο που είχε παραμείνει.
Τα ονόματα των Μοναχών δεν διασώθηκαν πλην ενός Ιερομονάχου, Περάκη από τον Μουζουρά, που εικάζεται ότι ήταν με τους σφαγιασθέντες.

 

Στο 44ο επεισόδιο και μας ψεκάζουν και μας πληρώνουν στον ποδηλατόδρομο της οδού Κυδωνίας, ενώ βλέπουμε τα έργα στα Χανιά να προχωρούν, μιλάμε για τις εξορύξεις στο Αιγαίο και λογοκρίνουμε παιδικές ταινίες της Disney


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα