Παρελθόν για τον Νομό Χανίων αποτελούν 40 ολοήμερα τμήματα Νηπιαγωγείων καθώς, λόγω ελλείψεως 45 νηπιαγωγών, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει προβεί σε αναστολές λειτουργίας των τμημάτων. Πρόκειται για 20 ολοήμερα τμήματα που λειτουργούσαν με οργανικές θέσεις και 20 κλασικά είτε υπεράριθμα τμήματα.
Τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που χθες συνεδρίασε και προχώρησε στην τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, σε αποσπάσεις εκπαιδευτικών, σε μετακινήσεις προσωπικού κ.ά.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Η. Ποντικάκη, «χθες αποφασίστηκαν οι αποσπάσεις των νηπιαγωγών, έγιναν οι τοποθετήσεις λειτουργικά υπεράριθμων νηπιαγωγών, τοποθετήθηκαν δάσκαλοι που ήρθαν από άλλους Νομούς, ενώ ήδη έχουν γίνει οι αποσπάσεις των δασκάλων. Επίσης, αποφασίστηκε η τοποθέτηση εκπαιδευτικών Εικαστικών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα».
Οπως ανέφερε ο κ. Ποντικάκης: «Αυτήν τη στιγμή μένει στην Υπηρεσία μας να τοποθετήσουμε έξι εκπαιδευτικούς Αγγλικών που ήρθαν από τη Δευτεροβάθμια και έντεκα γυμναστές· όλες οι άλλες εκκρεμότητες έχουν ρυθμιστεί».
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι σε αναστολή 35 – 40 ολοήμερα τμήματα Νηπιαγωγείων στον Νομό Χανίων καθώς λείπουν 45 νηπιαγωγοί για να έχουμε λειτουργία όπως και πέρυσι. Εχουμε προβεί σε αναστολές λειτουργίας πολλών ολοήμερων τμημάτων, τουλάχιστον 35.
Πολλά Νηπιαγωγεία λειτουργούν μόνο στο κλασικό ωράριο από τις 8 π.μ. – 12.30 το μεσημέρι».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Ποντικάκης, «έχουμε θέμα με τα σχολεία Ειδικής Αγωγής. Δεν έχουν φτάσει ακόμη οι πιστώσεις, δεν έχουμε προσλάβει αναπληρωτές για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής, για τα τμήματα ένταξης, για την παράλληλη στήριξη, για τις τάξεις υποδοχής, για ειδικό βοηθητικό προσωπικό και γενικό βοηθητικό προσωπικό. Ελπίζουμε την επόμενη εβδομάδα να ´τρέξουν´ οι πιστώσεις για την Ειδική Αγωγή. Επίσης η Δευτεροβάθμια θα μας διαθέσει κι άλλους εκπαιδευτικούς Αγγλικής ή γυμναστές που τους περισσεύουν».
Εκκρεμότητες υπάρχουν, σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και με τη στελέχωση των σχολείων που λειτουργούν με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα, με εκπαιδευτικούς ειδικότητας, δηλαδή Μουσικής, Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών, όπως και πέντε εκπαιδευτικούς Πληροφορικής.
ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ;
«Πιστεύουμε στον Ελληνα εκπαιδευτικό, στις δυνατότητες, στο φιλότιμό του, στην ψυχή του. Είμαστε σε μία νέα κατάσταση. Εμείς ως Διοίκηση είχαμε προετοιμαστεί από τον περασμένο Ιανουάριο από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς για το τι μέλλει γενέσθαι τον Σεπτέμβριο. Οι γονείς όμως όχι, δεν ήξεραν τι θα συμβεί. Και κυρίως για τα Νηπιαγωγεία. Τα Δημοτικά επίσης τα έχουμε ´συμπιέσει´ καθώς έχουμε σχολεία με πληθωρικά τμήματα. Κάναμε και εκεί αναστολές λειτουργίας κάποιων τμημάτων. Αυτό που όμως με τρομάζει είναι το τι μέλλει γενέσθαι γιατί έχουμε πάρα πολλές άδειες. Φέτος δεν έγιναν αποσπάσεις και εκπαιδευτικοί που είναι από τη βόρεια Ελλάδα δείχνουν απροθυμία να κατέβουν στα Χανιά και λαμβάνουν άδειες. Επομένως φοβάμαι ότι δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Δηλαδή για μία νηπιαγωγό που θα χάνουμε, ίσως το Νηπιαγωγείο να συρρικνώνεται ή και να κλείνει, εάν δεν μας δώσουν πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού».
ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
Στη Γαύδο, σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη, φοιτούν δύο παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο και η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που τοποθετήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, λόγω της μη συχνής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, αναμένεται να μεταβεί αυτές τις ημέρες στο ακριτικό νησί.
Στην Ανώπολη υπάρχει νηπιαγωγός και τρεις δασκάλες. Στη Χώρα Σφακίων έχει τοποθετηθεί ένας δάσκαλος, στον Βουβά τοποθετήθηκαν οκτώ δάσκαλοι, όμως, ο ένας παραιτήθηκε και σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη το πιο πιθανό είναι να αντικατασταθεί από το Υπουργείο.
Οσον αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν στον χώρο της Εκπαίδευσης από τη Δευτέρα ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στις δύο βαθμίδες Εκπαίδευσης, τα οποία εντοπίζονται στις ελλείψεις των εκπαιδευτικών, στην υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών και στην απουσία προσωπικού καθαριότητας.
«Οι καταργήσεις εκπαιδευτικών της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η μη πρόσληψη 10.000 χιλιάδων αναπληρωτών, που ουσιαστικά είναι έμμεσες απολύσεις, φέρνουν τον κόσμο σε μία κατάσταση απογοήτευσης, απελπισίας σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ζωής, την αύξηση της ανεργίας κ.ά.», τόνισε.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Στο μεταξύ, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Πλατανιά που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Πλατανιά, εκδόθηκε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο η Επιτροπή «εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και την πλήρη αντίθεσή της στις πολιτικές που εφαρμόζονται -ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο- στον χώρο της Εκπαίδευσης» και συνεχίζει: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία στο Ροδωπού και στα Καμισιανά στον Δήμο μας), στους αναχρονιστικούς υποβιβασμούς που δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο και την υποχρηματοδότηση όλων των σχολείων του Δήμου μας, αλλά και πανελλαδικά.
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στις αλλαγές που προωθούνται γενικότερα στον χώρο της παιδείας με τις καταργήσεις των πιο δημοφιλών τομέων της Τεχνικής Εκπαίδευσης, τον εξεταστικό λαβύρινθο στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑ.Λ. που διώχνει τα παιδιά μας από τη Μέση Εκπαίδευση και ουσιαστικά τα σπρώχνει εκτός σχολείου από τα 15 τους.
Πιστεύουμε ότι ένα κράτος σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οφείλει -έστω και από το υστέρημά του- να επενδύει στην παιδεία (στους νέους του δηλαδή) ως τη βασική -αν όχι μοναδική- ελπίδα του για συνέχεια και για ουσιαστική ανάκαμψη. Πρέπει να ενισχύει τους πολίτες του (ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους) και να προφυλάσσει τον κοινωνικό ιστό.
Η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια, η ασφάλεια του Πολίτη και η Ευνομία είναι κοινωνικά αγαθά μη διαπραγματεύσιμα.
Για αυτούς τους λόγους συμπαρατασσόμαστε και συμπαραστεκόμαστε ενεργά στους εκπαιδευτικούς, τους δάσκαλους και τους καθηγητές των παιδιών μας, στον δίκαιο αγώνα τους για μια καλύτερη παιδεία, για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν παιδεία τουλάχιστον μέχρι τα 18 τους και για όσα το επιθυμούν δημόσια και δωρεάν Μεταδευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Για τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών και θα παλέψουμε μαζί τους για το καλό των παιδιών μας».
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Στο μεταξύ ο Σύλλογος Δασκάλων, απευθυνόμενος στα μέλη του, αναφέρει ότι «το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει τη Δευτέρα σε 3ωρη στάση εργασίας για να διευκολύνει τη συμμετοχή των συναδέλφων στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι κατά τόπους ΕΛΜΕ από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και να συμμετάσχει στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν Γενικές Συνελεύσεις στις τοπικές Ενώσεις Δασκάλων για να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου».
Ο Σύλλογος κάλεσε χθες το βράδυ Γενική Συνέλευση «για να αποφασίσουμε τις επόμενες δράσεις μας», τονίζοντας ότι «η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εκπαίδευση απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας στις συλλογικές διαδικασίες».
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Διδασκόντων Λυκείου Σούδας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων «καλεί σε συζήτηση – ενημέρωση από εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ Χανίων γονείς και μαθητές στο σχολείο τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., με θέμα «Το ´νέο Λύκειο´ και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών».
ΕΠΑ.Λ. ΒΡΥΣΩΝ
Στο μεταξύ, στο Επαγγελματικό Λύκειο Βρυσών θα λειτουργήσουν φέτος για την Α? τάξη: α) ο κύκλος Τεχνολογικών Εφαρμογών και β) ο κύκλος Διοίκησης και Οικονομίας. Λειτουργούν τομείς Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού, Οικονομίας και Διοίκησης Υπηρεσιών και Τουρισμού, Εμπορίας και Διαφήμισης. Ανάλογα με τις προτιμήσεις των μαθητών ενδέχεται να δημιουργηθούν νέα τμήματα.
Οι μεταφορές των μαθητών από τα χωριά του Αποκορώνου πραγματοποιούνται με λεωφορεία και ευθύνη του οικείου Δήμου.
Μετεγγραφές έως 15 Οκτωβρίου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2825051703.
Κινητοποιήσεις και από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς
Τη συμμετοχή του σε απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Νομού Χανίων. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «παρουσία κλιμακίου της ΟΙΕΛΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, με μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων, η Γενική Συνέλευση του ΣΙΕΛ Χανίων.
Ομόφωνα στα Χανιά η Γ.Σ. αποφάσισε τη συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της 16ης και 17ης Σεπτέμβρη και την έγκριση του διεκδικητικού πλαισίου της ΟΙΕΛΕ. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της συγκρότησης του πανεκπαιδευτικού μετώπου με τις άλλες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Χανίων θα συμμετάσχει σε κοινές δράσεις με την τοπική ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Νομού. Επιπροσθέτως, εκπρόσωποι του ΣΙΕΛ Χανίων θα προβούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στους βουλευτές της ΝΔ στον Νομό, στον δήμαρχο της πόλης και στον αντιπεριφερειάρχη».
Στην ανακοίνωση προστίθενται πως «τα αιτήματα των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών δεν είναι συντεχνιακά, αλλά αφορούν ευρύτερα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα και έχουν ως στόχο την αποτροπή μιας πρωτοφανούς εθνικής τραγωδίας που θα προκληθεί από την κατάρρευση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης. Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Χανίων καταδικάζει απερίφραστα την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας μέσω της απαράδεκτης εγκυκλίου Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013 να υπαγάγει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο Υπουργείο Εργασίας και τα ιδιωτικά σχολεία στο Υπουργείο Εμπορίου, μια εξέλιξη που, αν πραγματοποιηθεί, θα καταργήσει την κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και θα διαλύσει παντελώς τις εργασιακές μας σχέσεις καταλύοντας τα δικαιώματά μας.
Η εκπαίδευση δεν είναι απλώς δημόσιο αγαθό, είναι μοχλός ανάπτυξης για κάθε οικονομία. Αποτελεί, δε, γέφυρα λείανσης κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε η Παιδεία αποτελεί τη μόνη ελπίδα για τον τόπο και για τη νέα γενιά. Δυστυχώς, η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται, όχι μόνο κατ? εντολήν των δανειστών μας, αλλά και της παρασιτικής μεγαλοαστικής τάξης της χώρας και της πολιτικής της ηγεσίας, θέλει να στερήσει την ελπίδα από την κοινωνία και τους νέους ανθρώπους, συρρικνώνοντας το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτό ένα αγαθό για όλους μετατρέπεται σε προνόμιο των ολίγων, όπως συνέβαινε στις δεκαετίες του ?50 και του ?60».
Υποβάθμιση σχολείου στην Κίσαμο
Τον προβληματισμό του για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Γραμπούσας, αλλά και για τη δυσλειτουργία του Νηπιαγωγείου Πλατάνου, εξέφρασε ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης. «Το Δ.Σ. Γραμπούσας από τετραθέσιο έγινε τριθέσιο. Από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μας είπαν ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, γι? αυτό και μειώνουν τους εκπαιδευτικούς από 4 σε 3. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και τον τέταρτο δάσκαλο. Ο κ. Ποντικάκης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μας είπε ότι παρόλα αυτά θα καλύψει με γυμναστή και καθηγητή ξένης γλώσσας το σχολείο. Για το Νηπιαγωγείο Πλάτανου το μεσημέρι της Παρασκευής ήρθε δεύτερος νηπιαγωγός. Το Νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει ως κλασικό γιατί τα ολοήμερα έχουν μειωθεί σε όλη την Ελλάδα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα σχολεία του Δήμου μας», είπε στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Μυλωνάκης.