30.3 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

“Γραμπούσια 2013” με τις ομορφιές της Κισάμου

«Μουσική, χορευτική αλλά και περιβαλλοντική καρδιά  της Κρήτης είναι η Κίσαμος» καθώς το ξεχωριστό της φυσικό περιβάλλον και η σπάνια  μουσική της παράδοση αποτελούν το σήμα κατατεθέν της.
Αυτά μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Γραμπούσια 2013. Εκδήλωση για τις ομορφιές της Κισάμου» που διοργανώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.
Για την Κισαμίτικη γη μίλησε ο   δάσκαλος – συγγραφέας Μανώλης Κογχυλάκης συνοδεύοντας την ομιλία του με προβολή φωτογραφιών από την φύση της Κισάμου.
 «Η Κισαμίτικη γη όπως είχε πει και ο Ειρηναίος είναι εύφορη, πανέμορφη, την αγκαλιάζουν οι Κισαμίτικες μελωδίες. Κατοικείται από καλούς ανθρώπους, ομιλητικούς. Είναι μια αγιασμένη γη. Ο Ειρηναίος γεννήθηκε στον Αποκόρωνα, πήρε πληρέστερη μόρφωση στα Χανιά αλλά η δύσκολη Κισαμίτικη γη ήταν αυτή που τον απογείωσε και έπιασε τον πλανήτη» ανέφερε ο κ. Κογχυλάκης.
 Στην εκδήλωση που εντάσεται στο πλαίσιο των Γραμπουσίων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Γραμπούσα» κ. Θανάσης Δεικτάκης «Κάνουμε αυτή την εκδήλωση στα Χανιά, στο παλιό λιμάνι, για να βγούμε λίγο από τα όρια της Κισάμου και να δείξουμε τις ιδιαίτερες ομορφιές της και τους ξεχωριστούς χορούς της. Τα «Γραμπούσια» είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων που πραγματοποιείται για 2 – 3 μήνες στην Κίσαμο. Τολμάμε εδώ και μια δεκαετία και αναβιώνουμε τον Κρητικό γάμο, ένα έθιμο πολύ δύσκολο κάτι που δεν γίνεται πουθενά αλλού στην Κρήτη» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
Τους χορούς που ´γεννήθηκαν´ και διασώθηκαν στην Κίσαμο παρουσίασε  η παραδοσιακή παρέα του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου ´Ο  Γηγενής´ των Νίκου Ρουπάκη και Γεωργίας Πολυχρονάκη, που ειδικεύονται στη διάσωση της τοπικής παράδοσης. «Εχουμε ως στόχο να προβάλλουμε την Κίσαμο και την μουσική της παράδοση. Εχει πολύ μεγάλη σημασία να τη μεταφέρουμε στους νέους γιατί η χορευτική παράδοση της Κισάμου είναι ξεχωριστή. Να θυμηθούμε τα συρτά της Κισάμου; Το χορό Ρόδο που διασώθηκε στις Λουσακιές Κισάμου; Τη Ρουμαθιανή Σούστα και το πεντοζάλι που διασώθηκαν στα Παλαιά Ρούματα; Είναι ελπιδοφόρο ότι τελευταία όλο και περισσότερος κόσμος αναζητεί και θέλει να μάθει αυτούς τους χορούς» επεσήμανε η κα  Πολυχρονάκη.
Τους χορευτές πλαισίωσε το συγκρότημα του Μανώλη Μιχελάκη. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων, ο  Σύλλογος Προβολής Κισάμου ´Η  Γραμπούσα´ και η  Ενωση Πνευματικών Δημιουργών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα