Στα νέα μνημεία, ως ένα πεδίο διαλόγου ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, τις σύγχρονες τεχνολογίες και τον λόγο, εστιάζει το φετινό Θερινό Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής Θεωρίας και Πράξης ´In Situ´ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.), που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 27 Αυγούστου.
Στο Εργαστήρι, που διοργανώνεται για 12η χρονιά, σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., συμμετέχουν 27 φοιτητές από όλη την Ελλάδα, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α. καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων, της Κύπρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αριστείδης Αντονάς επεσήμανε σχετικά με το θέμα του Εργαστηρίου: «Το φετινό Εργαστήριο έχει τίτλο ´νέα μνημεία´ εννοώντας την υπόθεση των νέων μνημείων ως μία νέα διάνοιξη του χώρου της αρχιτεκτονικής προς τον χώρο του λόγου».
Ειδικότερα ο κ. Αντονάς υπογράμμισε ότι σήμερα, μέσα από τις χρήσεις της νέας τεχνολογίας, μπορούν να αναδυθούν «καινούργιοι τρόποι να διαβάζει κανείς υλικό γραμμένο στην πόλη εννοώντας κάθε στιγμή της σαν ένα υποψήφιο λευκό πεδίο που μπορεί να γράψει κανείς.
Μπορεί δηλαδή να φανταστεί κανείς τις πλατείες ή τους δρόμους της πόλης σαν λευκές σελίδες πάνω στις οποίες μπορεί να ανακοινώνεται κάτι. Με έναν τρόπο τα νέα μνημεία που θα εστιάσουμε φέτος δεν εξετάζουν μόνο τη δυνατότητα της αρχιτεκτονικής να συνδέεται με το μνημειακό της παρελθόν, αλλά τον τρόπο με τον οποίον ανοίγεται ένα καινούργιο πεδίο έρευνας για την επαυξημένη πραγματικότητα και μέσω του οποίου η πληροφορία μπορεί να εγκαθίσταται μέσα στην πόλη».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. Νάνσυ Αγγελάκη επεσήμανε ότι «το φετινό Εργαστήριο επικεντρώνεται στις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής να διατυπώνει προτάσεις με κτίσματα, προγραμματισμένες διαδικασίες ή κατασκευασμένα συστήματα καθώς και να εξετάζει ερωτήματα που αφορούν την ανανέωση της αρχιτεκτονικής σε σχέση με τη γραφή καθώς και τη δυνατότητα ανάδειξης ενός νέου ερευνητικού πεδίου.
Η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. θεωρώντας την αρχιτεκτονική αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού στηρίζει και ενισχύει κάθε εκδήλωση και δράση που αναδεικνύει τις ιδέες και προάγει την έρευνα στον τομέα της», τόνισε κλείνοντας η κα Αγγελάκη.
Διερευνώντας τη σχέση αρχιτεκτονικής και λόγου
