29.5 C
Chania
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025

Αγώνας δρόμου για νέο Χ.Υ.Τ.Υ.

Αγώνα δρόμου για τη δημιουργία του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) έχει ξεκινήσει η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. καθώς εκτιμάται ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν κορεστεί εντελώς τα δύο υφιστάμενα κύτταρα με κίνδυνο να ξαναζήσουν τα Χανιά μέρες… Κουρουπητού. Για το θέμα αναμένεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων προκειμένου να ξεκαθαρίσουν νομικά ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία απαλλοτρίωσης.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ο πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Βασίλης Καστρινάκης επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς αφορά όλο τον Νομό Χανίων, τα απορρίμματα του οποίου καταλήγουν στο εργοστάσιο της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.
«Σήμερα (σ.σ. χθες) υπέγραψα την πρόσκληση προς τους φερόμενους ιδιοκτήτες του χώρου στον οποίο θέλουμε να κάνουμε την απαλλοτρίωση και ο οποίος είναι όμορος στα υφιστάμενα κύτταρα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια νομικά προβλήματα τα οποία ελπίζουμε ότι θα τα ξεπεράσουμε», ανέφερε ο κ. Καστρινάκης και τόνισε ότι για τον λόγο αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη προκειμένου μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Ο κ. Καστρινάκης διευκρίνισε σχετικά ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι νομικής μορφής και σχετίζεται με το κατά πόσο η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. μπορεί από μόνη της να προχωρήσει σε κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι η περιοχή, που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως Χ.Υ.Τ.Υ., είναι όμορη στα δύο υφιστάμενα κύτταρα και αφορά μια έκταση 68 στρεμμάτων: «Μέσα σε δύο χρόνια θα πρέπει να έχει εξελιχθεί το έργο. Θεωρούμε ότι μέσα σε έναν χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και τον επόμενο θα υλοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες. Αν δεν γίνει αυτό, θα υπάρχει πρόβλημα, αφού πλέον δεν έχει άλλη χωρητικότητα ο υφιστάμενος Χ.Υ.Τ.Υ. Πρέπει δηλαδή να προχωρήσουμε οπωσδήποτε», επεσήμανε ο κ. Καστρινάκης και πρόσθεσε ότι για το συγκεκριμένο έργο η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. έχει εξασφαλίσει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.      

ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου που περιλαμβανόταν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Κρήτης έχει ήδη δρομολογηθεί και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η δημοπράτηση του μεγαλύτερου υποέργου, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ.
«Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. έχει εξασφαλίσει 11 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του εργοστασίου. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται 5 υποέργα των οποίων τα τεύχη δημοπράτησης έχουν αποσταλεί στη Διαχειριστική Αρχή και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα από ό,τι μας έχουν πει. Μάλιστα μας έχουν δώσει το ´πράσινο φως´ για τη δημοπράτηση του πρώτου υποέργου που έχει προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ και αφορά την αυτοματοποίηση της διαδικασίας διαλογής των απορριμμάτων μέσα από την αντικατάσταση της χειροδιαλογής με ένα ηλεκτρονικό σύστημα, με οπτικούς διαχωριστές», δήλωσε ο κ. Καστρινάκης.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι τα δύο άλλα κυριότερα υποέργα αφορούν στην απόκτηση ενός θρυμματιστή ογκωδών (μαζί με κάποιους φορτωτές) και επίσης την έναρξη διαλογής στην πηγή του οργανικών απορριμμάτων που θα επιτρέψουν την παραγωγή πολύ καλύτερης ποιότητας κόμποστ.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Καστρινάκης, προβλέπεται η απόκτηση 4.500 κάδων καφέ χρώματος -που θα αποτελέσουν το τρίτο ρεύμα διαλογής- καθώς και δύο ειδικών απορριμματοφόρων.



Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα