Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής

Στο 59,63% ανέρχεται το ποσοστό παραβατικότητας στην Κρήτη αναφορικά με ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Σ.Δ.Ο.Ε., με κυρίαρχο αυτό της μη έκδοσης αποδείξεων. Αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά καταγράφονται και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, κατά το δεκαήμερο 25-7-2013 έως 5-8-2013 πραγματοποιήθηκαν 1.465 έλεγχοι, κατά τους οποίους βρέθηκαν συνολικά 731 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 3.904 παραβάσεις.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων αφορά μη έκδοση αποδείξεων. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 49,89%, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 85% (Εύβοια – Σκύρος), 81,1% (Μήλος), 78% (Κως) κ.λπ.
Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθεια πάταξης αυτής της φοροδιαφυγής, ζητώντας το νόμιμο παραστατικό και ασκώντας το δικαίωμά τους να μην πληρώσουν, αν δεν τους δοθεί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΣΤΟ Σ.Δ.Ο.Ε. ΚΡΗΤΗΣ
Στο μεταξύ, επίσκεψη στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κρήτης πραγματοποίησε χθες ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Χρήστο Ράικο και τα στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε. Ο κ. Αυγενάκης ενημερώθηκε για τη δράση της Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των οικονομικών παραβάσεων στις επιχειρήσεις της Κρήτης, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία στη διενέργεια ελέγχων και στη σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Ο κ. Ράικος ενημέρωσε τον βουλευτή ότι τα τρία τελευταία χρόνια το Σ.Δ.Ο.Ε. Κρήτης λειτουργεί με συνολικά 42 υπαλλήλους (ελεγκτές και διοικητικό προσωπικό) εκ των οποίων περίπου οι 30 είναι επιφορτισμένοι να πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το νησί και αν και λίγοι, με την εμπειρία που διαθέτουν, μπορούν για να φέρουν σε πέρας το δύσκολο, δαιδαλώδες και πολύπλοκο έργο τους. Επιπλέον αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων στις τουριστικές περιοχές για τους καλοκαιρινούς μήνες, που βρίσκεται σε εξέλιξη και στα στοιχεία από τους 276 ελέγχους που πραγματοποίησε το Σ.Δ.Ο.Ε. Κρήτης τον μήνα Ιούλιο με τον εντοπισμό 224 παραβατών με συνολικά 2.853 παραβάσεις, αριθμητικά στοιχεία που ανεβάζουν την παραβατικότητα στο νησί μας στο 81%.
Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης μετά το πέρας της επίσκεψής του ανέφερε ότι: «Η παρουσία μου σήμερα στο Σ.Δ.Ο.Ε. Κρήτης είναι συμβολική και ουσιαστική. Αφενός για να ενημερωθώ από πρώτο χέρι για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και αφετέρου για να δηλώσω στη στήριξή μου στην προσπάθεια μείωσης της φοροδιαφυγής ή φοροκλοπής στον τόπο μας. Η φράση ότι ´πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι πληρώνουν´ πρέπει να εξαλειφθεί  ενισχύοντας τον ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως αυτόν του Σ.Δ.Ο.Ε.». Τελειώνοντας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον προϊστάμενο και όλα τα στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε. για την εξιχνίαση σοβαρών παραβάσεων και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της Υπηρεσίας με επιπλέον προσωπικό, εν όψει και της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα, ενώ δήλωσε με έμφαση ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμποδίζει το έργο σας και αν κάποτε αυτό συνέβαινε και από πολιτικούς άλλων νοοτροπιών, αυτό έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί».

Αναλυτικά, στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η παραβατικότητα ανά περιοχή, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα:
ΤΟΠΟΣ  – ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
? Εύβοια – Σκύρος 85,13%
? Μήλος 81,81%
? Κως 78,38%
? Πόρτο Χέλι – Ερμιόνη – Σπέτσες 70,58%
? Φωκίδα 66,67%
? Αργολίδα – Λακωνία – Αρκαδία 64,10%
? Μύκονος 63,73%
? Σίφνος 62,50%
? Κρήτη 59,63%
? Θήρα 56,36%
? Κορινθία 52,17%
? Αχαΐα 50,38%
? Σέριφος 50,00%
? Νάξος 50,00%
? Ρόδος 50,00%
? Κέρκυρα 50,00%
? Αττική 49,02%
? Αλεξανδρούπολη – Καβάλα – Θάσος 43,59%
? Χαλκιδική 41,86%
? Θεσσαλονίκη – Πιερία 41,35%
? Πάρος – Αντίπαρος 40,00%
? Αίγινα 37,50%
? Μεσσηνία 37,50%
? Λέσβος 21,09%
? Ιωάννινα – Θεσπρωτία – Πρέβεζα 17,54%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα