Η Ενωση με την Ελλάδα, που επισφράγισε την ευρωπαϊκή προοπτική της Κρήτης, ιδωμένη μέσα από τα μάτια δύο σπουδαίων δημιουργών, του ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη και του φωτογράφου Περικλή Διαμαντόπουλου, βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων ´Ο Χρυσόστομος´.
Την έκθεση, που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων ´Ο Χρυσόστομος´ και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ´Ελαιουργείον´, με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´, επιμελήθηκαν οι Γιώργος Χατζημιχάλης και δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος, οι οποίοι, όπως τόνισαν, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, επιχείρησαν να φωτίσουν το κορυφαίο αυτό γεγονός για την ιστορία της Κρήτης μέσα από το πρίσμα της Τέχνης.
«Η ιδέα αυτής της έκθεσης είναι στην ουσία η Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Χατζημιχάλης και πρόσθεσε ότι τα έργα του Γεωργιάδη που περιλαμβάνονται στην έκθεση αποτελούν αντίγραφα έργων γνωστών Ευρωπαίων καλλιτεχνών που δημιούργησε ο Χανιώτης ζωγράφος κατά την παραμονή του στο εξωτερικό, μέσα από επισκέψεις που πραγματοποίησε σε μεγάλα Μουσεία: «Νομίζω ότι είναι ίσως από τα καλύτερα αντίγραφα που έχουν γίνει ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα. Τότε το να αντιγράψεις ήταν μια διαδεδομένη πρακτική, ήταν ένας τρόπος παιδείας. Με τον Γεωργιάδη, όμως, ήταν και κάτι παραπάνω: Ηταν η αγάπη και η λατρεία που έτρεφε για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την Αναγέννηση», σχολίασε ο κ. Χατζημιχάλης και συμπλήρωσε ότι με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με τον κοσμοπολιτισμό που χαρακτηρίζει τη φωτογραφική ματιά του Διαμαντόπουλου φωτίζεται το βαθύτερο αίτημα της Ενωσης που ήταν η Κρήτη να έρθει κοντά στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος αναφέρθηκε στη συμβολή του Φιλολογικού Συλλόγου ´Ο Χρυσόστομος´ στα πραγματικά γεγονότα που έφεραν την Κρήτη στην αγκαλιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. «Δεν ήταν τυχαίο που ο Σύλλογος φτιάχθηκε τα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας με πρότυπο τον ´Παρνασσό´ που σημαίνει ότι ήδη από τα χρόνια της αυτονομίας το βλέμμα τους ήταν στραμμένο στην Αθήνα και την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Πρώιμος, ενώ για την έκθεση επεσήμανε: «Η ιδέα ήταν να γίνει ένας συγκερασμός, μια σύζευξη των δύο συλλογών, κάτι που έχει και μια διάσταση ανάδειξης του ´Χρυσοστόμου´ ως ενός θεσμού χαρακτηριστικού της Κρητικής Πολιτείας και της μετέπειτα πορείας της Κρήτης. Παράλληλα όμως η ιδέα αυτή φέρνει τις δύο συλλογές μαζί προσπαθώντας να δείξει πως αποτυπώνονται τα γεγονότα μέσα από την Τέχνη κι όχι από την πολιτική και στρατιωτική ιστορία. Πώς δηλαδή οι Κρήτες αποφάσισαν να επιλέξουν το στρατόπεδο της Δύσης κι όχι της Ανατολής που εκπροσωπούσε τότε η Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.