«Για τους νέους αυτό που έχω να πω είναι ότι τότε εμείς ήμασταν οργανωμένοι. Πολεμούσαμε για την ελευθερία αλλά και για την υγεία, την παιδεία, το 8ωρο. Oλα αυτά τα γράφαμε με καραμπογιά στους τοίχους. Σήμερα οι νέοι από ό,τι βλέπω πρέπει να απαιτήσουν τα ίδια πράγματα…».
Ο κ. Νίκος Σκανδαλάκης παρά τα χρόνια που τον βαραίνουν έδωσε και χθες το ´παρών´ στην εκδήλωση μνήμης, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού σε συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου, για να τιμήσει τους συναγωνιστές του που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη των Τοπολίων ενάντια στους ναζί.
Το βλέμμα του, ωστόσο, δεν ήταν στραμμένο μόνο στο χθες και στον σύντροφό του Μανώλη Μαλανδράκη που σκοτώθηκε στη μάχη. Ηταν και στους νέους του σήμερα, αυτούς που -όπως είπε- θα πρέπει να παλέψουν για τα ίδια κοινωνικά δικαιώματα που αγωνιζόταν και πολεμούσε η νεολαία της εθνικής αντίστασης.
Για το δικαίωμα στην παιδεία, την υγεία, το 8ωρο. Για τα συνθήματα του χθες, που μπορεί να σβήστηκε η καραμπογιά από τους τοίχους, αλλά η ουσία τους παραμένει ζωντανή, διεκδικώντας ακόμα τη δικαίωσή τους.
Ο κυρ-Νίκος άλλωστε και η γενιά του ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι ελευθερία χωρίς θεμελιώδη δικαιώματα παύει να είναι ελευθερία.
Κι αντίστροφα: Παλεύοντας κανείς για τα δικαιώματά του στεριώνει η ελευθερία και η δημοκρατία σε έναν τόπο.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.