22.4 C
Chania
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025

“Ζωντανό” το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη

Επίκαιρο περισσότερο από ποτέ είναι το μήνυμα που έστειλαν με τον αγώνα τους όσοι έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό καθώς στις μέρες μας κάποιοι επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία.
Την ίδια στιγμή, το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, υγεία, παιδεία και εργασιακά δικαιώματα, που οι νέοι εκείνης της εποχής έθεσαν παράλληλα με τον αγώνα για την ελευθερία, εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της εθνικής αντίστασης.
Τα παραπάνω αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Π.Ε.Α.Ε.Α.) – Παράρτημα Χανίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου, για τους αγωνιστές που πολέμησαν στη μάχη των Τοπολίων ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές.   
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στο Κατσοματάδω ο δήμαρχος Κισάμου,  Γιώργος Μυλωνάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ότι «η σημασία της μάχης στο Τοπολιανό φαράγγι και γενικά της αντίστασης του λαού μας εναντίον των Γερμανών κατακτητών αποτελεί παράδειγμα με παγκόσμια σημασία τόσο γιατί δηλώνει την ελληνική συμβολή στη νίκη κατά του φασισμού, αλλά και για τον λόγο ότι οι αρχές, οι αξίες και ο πολιτισμός που γέννησε αυτός ο αγώνας ξεπερνούν κατά πολύ τα εθνικά μας σύνορα».
«Ο θρυλικός παπα-Σπύρος, ο Τσαμαντής, ο Μάνωλας, ο Γιώργης ο Σγουρομάλλης και όλοι οι άλλοι που έλαβαν μέρος στη μάχη της σήραγγας, παραμένουν και σήμερα στη μνήμη του λαού μας ως μορφές ηρωικές της ιστορίας και της αντίστασης, που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους εθνικούς μας ήρωες στο διάβα της ελληνικής ιστορίας», ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης.
Ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Α.Ε.Α., Στέφανος Μυλωνάκης, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Ωστόσο, τόνισε ότι από την αντίσταση που επέδειξε η γενιά του ?40 πολλά έχουν να διδαχθούν οι σημερινές γενιές. «Ερχόμαστε πάλι εδώ σε αυτό τον τόπο όπου έγινε μια μάχη με τον φασισμό – ναζισμό και προσπαθούμε να βγάλουμε σύγχρονα συμπεράσματα και να δούμε αυτή η ιστορία σε τι μεταφράζεται σήμερα. Τότε ήταν πόλεμος, σήμερα είναι πόλεμος χαρακωμάτων από πολλές άλλες μεριές. Ο καταιγισμός που δέχεται η σημερινή γενιά από τον καπιταλισμό, που αυτός γεννά τον φασισμό – ναζισμό, είναι άνευ προηγουμένου κι αυτό που βλέπουμε να γίνεται είναι ένα σύγχρονο ολοκαύτωμα», επεσήμανε ο κ. Μυλωνάκης και πρόσθεσε: «Σήμερα φέρνουν καθημερινά τους ανθρώπους αντιμέτωπους με πανικό και φόβο. Γι? αυτό και από την πλευρά μας το μήνυμά που θέλουμε να στείλουμε είναι να μην φοβάται ο κόσμος. Τέρμα ο πανικός και ο φόβος, να τον επιστρέψουμε πίσω. Κι αυτό μπορεί να γίνει όταν οργανωθούν οι άνθρωποι. Τότε έχουν τεράστια δύναμη. Αυτοί είναι πολύ λίγοι, ενώ εμείς είμαστε πάρα πολλοί».
Στη συμβολή των γυναικών στον αντιφασιστικό αγώνα αναφέρθηκε το μέλος της Π.Ε.Α.Ε.Α. Κωστούλα Παπαδάκη – Μουντάκη: «Θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση και χρέος να τιμούμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα αυτών των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ υπάρχει ανάγκη να γίνει αυτό καθώς κάποιοι θέλουν να παραποιήσουν και να αλλοιώσουν την ιστορία. Παράλληλα, έχουμε χρέος να θυμόμαστε και τις γυναίκες που έδρασαν με ακατάβλητο ηθικό, με απαράμιλλο θάρρος και πείσμα και πολέμησαν για το δίκιο του αγώνα, δίνοντας τη ζωή τους. Πρέπει να συνεχίσουμε το παράδειγμά τους και να αλλάξουμε τα πράγματα ώστε τα παιδιά μας να ζήσουν καλύτερες μέρες».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κισάμου Μιχάλης Μουντάκης αναφέρθηκε σε μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ιστορίας: «Η μάχη των Τοπολίων ήταν μια κορυφαία πράξη της αντίστασης και θα πρέπει να τονίσουμε ότι από τη μέρα εκείνη και μετά όσες φορές ανεβοκατέβαιναν οι γερμανικές φάλαγγες από τα Εννιά Χωριά στο Καστέλι είχαν στα αυτοκίνητά τους κοπελιές από τα γύρω χωριά, ούτως ώστε να μην επαναληφθεί το κακό που έπαθαν. Ο φόβος δε και η βία που βίωσαν τότε πολλές κοπελιές τις βασάνιζε σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο φοιτητής Στράτος Κουτρούλης απήγγειλε το ποίημα ´Ο θάνατος του αντάρτη´, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο κ. Νίκος Σκανδαλάκης, ένας εκ των πρωταγωνιστών της μάχης που είχε σημειωθεί τότε στα Τοπόλια, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Π.Ε.Α.Ε.Α.
Μετά το πέρας της τελετής ρωτήσαμε τον κ. Σκανδαλάκη τι θυμάται κάθε που έρχεται η 9η Αυγούστου του 1944: «Μια τέτοια μέρα τι θυμάμαι; Τον Μανώλη (σ.σ. Μαλανδράκη) που συμπορπατούσαμε μέρα νύχτα μαζί. Αυτός όμως δεν είχε υπομονή, κατέβηκε να τους συναντήσει και τον σκότωσαν», μας είπε ο κ. Νίκος, ενώ, όταν του είπαμε αν θέλει κάτι να πει στους σημερινούς νέους, απάντησε: «Για τους νέους αυτό που έχω να πω είναι ότι τότε εμείς ήμασταν οργανωμένοι. Πολεμούσαμε για την ελευθερία, αλλά και για την υγεία, την παιδεία, το 8ωρο. Ολα αυτά τα γράφαμε με καραμπογιά στους τοίχους. Και σήμερα οι νέοι από ό,τι βλέπω πρέπει να απαιτήσουν τα ίδια πράγματα…».   


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα