Πλώρη για το επάγγελμα του ναυτικού βάζουν όλο και περισσότεροι νέοι αναζητώντας επαγγελματική αποκατάσταση, γεγονός που αποτυπώνεται και από τη συνεχή άνοδο που καταγράφουν οι βάσεις εισαγωγής στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) τα τελευταία χρόνια.
Στο μεταξύ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευγενιδίου Ιδρύματος και του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών η Α.Ε.Ν. Κρήτης αναδείχθηκε πρώτη πανελλαδικά, συγκριτικά με τις αντίστοιχες σχολές σε άλλα μέρη της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησης των σπουδαστών από την εκπαίδευση που λαμβάνουν.
´ΣΤΡΟΦΗ´ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών της Α.Ε.Ν. Κρήτης Μανώλης Χουρδάκης σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης έχουμε μια μεγάλη στροφή στις Ακαδημίες και αυτό φαίνεται καθαρά και από το ότι κάποια Τ.Ε.Ι. είναι πολύ χαμηλότερα σε βάσεις από τη δική μας σχολή».
Η τάση αυτή, όπως διευκρινίζει, οφείλεται κυρίως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε ό,τι αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση στη στεριά. «Η αγάπη για τη θάλασσα είναι το κερασάκι στην τούρτα καθώς και οι οικογένειες βλέπουν το επάγγελμα βιοποριστικά. Κι εμένα ο γιος μου έδωσε φέτος πανελλήνιες κι ένιωσα και από την πλευρά της οικογένειας αλλά και από την πλευρά του παιδιού την αγωνία του τι κάνουμε, τι να αποφασίσει», σχολίασε ενώ στο ερώτημα αν η ανεργία έχει πλήξει το επάγγελμα του ναυτικού σημείωσε: «Υπήρξε μια καμπή πριν από μια δεκαετία περίπου όπου πολλές εταιρείες κατέφυγαν στην ανατολή και τις Φιλιππίνες για να πάρουν προσωπικό, ενώ έφτασαν στο σημείο, να φτιάξουν εκεί μέχρι και σχολές. Αποδείχθηκε όμως ότι αυτό που κάνει ο Ελληνας δεν μπορούν να το κάνουν στη θάλασσα άλλοι λαοί και ξαναγύρισαν. Οι Ελληνες αξιωματικοί είναι περιζήτητοι. Ακόμα και Νορβηγικές εταιρείες που κάνουν εξόρυξη πετρελαίου στα μέσα του ωκεανού χρησιμοποιούν μηχανικούς και πλοιάρχους δικούς μας. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο έρχονται στη Σχολή εταιρείες για να ´τσιμπήσουν´ από το πρώτο κιόλας ταξίδι τα παιδιά που ξεχωρίζουν. Αυτοί που θα αποδείξουν ότι είναι ικανοί και έχουν ήθος θα έχουν σίγουρη δουλειά. Οι υπόλοιποι που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά ´καίγονται´, δεν τους περιμένει δηλαδή η θάλασσα. Πέρα όμως από αυτό, ειδικά για τους μηχανικούς, στελεχώνονται με δικούς μας απόφοιτους και τα εργοστάσια της Δ.Ε.Η., ενώ κατά περιόδους και το Λιμενικό έχει απορροφήσει πολύ κόσμο από τις Ακαδημίες».
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ – ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Το επάγγελμα του ναυτικού, ωστόσο, δεν σημαίνει μόνο καλές απολαβές αλλά και σκληρή δουλειά κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, γεγονός που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα παιδιά που βλέπουν το μέλλον τους στη θάλασσα.
«Ουσιαστικά οι ναυτικοί δεν έχουν σπίτι αφού τον περισσότερο χρόνο είναι στη θάλασσα. Ευτυχώς βέβαια τα ηλεκτρονικά μέσα είναι ανεπτυγμένα πλέον και υπάρχει μια καλύτερη επαφή σε σχέση με παλαιότερα. Πρέπει όμως να λάβει υπόψη του κανείς ότι το να λείπει 7 και 8 μήνες από το σπίτι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Χουρδάκης και πρόσθεσε ότι γι? αυτό τον λόγο έχει καθιερωθεί μετά το πρώτο εξάμηνο των σπουδών, οι φοιτητές να πραγματοποιούν το πρώτο τους μπάρκο για να βιώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ναυτικός.
Ο λόγος που γίνεται αυτό το ταξίδι δεν είναι καθαρά εκπαιδευτικός αλλά για να δουν τα παιδιά αν μπορούν να κάνουν στο πλοίο. Παρατηρείται μάλιστα το φαινόμενο να έχουμε πολύ καλούς μαθητές που ήρθαν από το Λύκειο οι οποίοι όμως έφυγαν λίγο αργότερα γιατί δεν άντεξαν. Αντίθετα άλλα παιδιά που ήρθαν από Επαγγελματικά Λύκεια τα άγγιξε το επάγγελμα και στην πορεία τα είδαμε να μελετούν και να ασχολούνται ιδιαίτερα με το αντικείμενο», επεσήμανε ο κ. Χουρδάκης, ενώ ερωτηθείς και για το ενδιαφέρον των κοριτσιών για το ναυτικό επάγγελμα ανέφερε: «Υπάρχει πράγματι μια αύξηση ενδιαφέροντος και από τα κορίτσια. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα διότι ο Ελληνας δεν έχει συνηθίσει τη γυναίκα σε κάποια επαγγέλματα. Ενώ έχουμε γυναίκες πλοιάρχους και μηχανικούς είναι πιο δύσκολο να βρουν πλοίο διότι υπάρχει μια κακή νοοτροπία».
´ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ´
Από την πλευρά του, ο μηχανολόγος και καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών της Α.Ε.Ν. Κρήτης Δημήτρης Παπουτσάκης μιλώντας για την αύξηση του αριθμού των παιδιών που επιλέγουν το Ναυτικό επάγγελμα τόνισε ότι αυτό είναι λογικό τη στιγμή που οι αποδοχές των ναυτικών δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες της στεριάς.
«Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό διότι προς το παρόν υπάρχει ακόμα μια καλή αποκατάσταση των ναυτικών και καλές αποδοχές. Οταν δηλαδή, παρότι οι συνθήκες ζωής είναι δύσκολες στο καράβι, παίρνεις 3-4 χιλιάρικα και έξω 500 ευρώ είναι επόμενο να υπάρχει ζήτηση», σχολίασε και πρόσθεσε ότι η εντεινόμενη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλά παιδιά με καλές σχολικές επιδόσεις να στραφούν στις Α.Ε.Ν ενώ κάτω από άλλες συνθήκες ίσως θα επέλεγαν κάτι άλλο.
«Ειδικά φέτος ήταν μεγάλη η διαφορά», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Οσο περνάνε τα χρόνια τα παιδιά που έρχονται έχουν καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης και το βλέπουμε αυτό και από την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών που κατοχυρώνουν το πρώτο τους ταξίδι».
Παράλληλα, ωστόσο, τόνισε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου επαγγέλματος δεν πρέπει να γίνει μόνο με κριτήριο τις απολαβές. «Στην επιλογή τους τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι θα κάνουν μια δουλειά που έχει καλά χρήματα αλλά είναι και δύσκολη. Πρέπει λοιπόν να το σκεφτούν κι έτσι, αλλά κι αλλιώς. Και κυρίως θα πρέπει να κάνουν κάτι που το αγαπάνε και να μην το βλέπουν μόνο ως χρήματα γιατί δεν θα στεριώσουν στη δουλειά. Γι? αυτό και από τα 30 – 40 άτομα για παράδειγμα που παίρνουν πτυχίο τον χρόνο, ναυτικοί γίνονται τελικά μόνο οι 10», επεσήμανε ο κ. Παπουτσάκης.
Πρωτιά για Α.Ε.Ν. Κρήτης
Αξιοσημείωτο της καλής δουλειάς που γίνεται στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης είναι το γεγονός ότι σε έρευνα του Ευγενίδιου Ιδρύματος και του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Α.Ε.Ν. Κρήτης αναδείχθηκε πρώτη πανελλαδικά, σε σχέση με τις αντίστοιχες σχολές σε άλλα μέρη της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησης των σπουδαστών από την εκπαίδευση τους.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2012 και δημοσιεύτηκε πριν από λίγους μήνες, η ´ολική ικανοποίηση´ των σπουδαστών (λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως το πρόγραμμα σπουδών, οι τεχνολογικές υποδομές, η διδασκαλία, τα κτίρια, τα εκπαιδευτικά ταξίδια κ.λπ.) ξεπέρασε το 90%.
Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, όπως έκαναν γνωστό οι άνθρωποι της Ακαδημίας, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανανεωθεί πλήρως ο εξοπλισμός όλων των εργαστηρίων της Α.Ε.Ν μέσα από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να αποκτηθεί και εξομοιωτής μηχανοστασίου που θα προσφέρει τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερη εκπαίδευση των σπουδαστών.