Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η ´μαύρη´ εργασία από μη επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής καθώς, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Πλακάδων – Μαρμαράδων Ν. Χανίων, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες με συνέπεια να επικρατεί η απόλυτη ασυδοσία στην αγορά.
Την ίδια στιγμή, τα μέλη του Σωματείου ζητούν να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, την οποία στερείται η συντριπτική πλειονότητα των μελών εξαιτίας της ανεργίας.
ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Τα παραπάνω ζητήματα απασχόλησαν τη Συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες τα μέλη του Επαγγελματικού Σωματείου Πλακάδων – Μαρμαράδων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Παπουτσάκης, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, υπογράμμισε ότι χρόνο με τον χρόνο τα προβλήματα επιδεινώνονται στον κλάδο και επεσήμανε τις σοβαρές ευθύνες της Πολιτείας.
«Εχουμε τεράστιο πρόβλημα ανεργίας σε ποσοστό περίπου 98% και το επάγγελμα πλέον δεν είναι βιώσιμο για να ζήσεις μια οικογένεια. Μεμονωμένα μόνο κάποιοι δουλεύουν από το Σωματείο», επεσήμανε ο κ. Παπουτσάκης και συμπλήρωσε ότι συνέπεια αυτού είναι το 90% των μελών του Σωματείου να είναι ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που εργάζονται και έχουν τα ένσημα που χρειάζονται για να έχουν ασφάλιση.
«Για το πρόβλημα αυτό έχουμε συζητήσει και με το Σωματείο Οικοδόμων που υπάρχει στον Νομό και σύντομα θα πάμε στο Ι.Κ.Α. να απαιτήσουμε μια λύση. Τι θα κάνουμε εμείς, αλλά και τα παιδιά μας, χωρίς ασφάλιση; Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ένας τρόπος να ασφαλιστούμε έστω και χωρίς ένσημα. Αλλωστε ο πιο ´νέος´ στο Σωματείο έχει πίσω του τουλάχιστον 20 χρόνια δουλειάς. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι είμαστε επαγγελματίες; Να υπάρχει τουλάχιστον ένας γιατρός», σημείωσε ο κ. Παπουτσάκης.
´ΑΝΘΕΙ´ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε στο φαινόμενο της παράνομης εργασίας στον χώρο της οικοδομής που έχει ως συνέπεια οι επαγγελματίες του χώρου να έχουν εκτοπιστεί από την αγορά.
«Λόγω της ανυπαρξίας οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού στο επάγγελμα ο κλάδος της οικοδομής και όλα τα επαγγέλματα έχουν γεμίσει από μαύρη εργασία, δηλαδή δουλεύουν άτομα που ούτε τα ανάλογα παραστατικά έχουν, αλλά και ούτε την ανάλογη φορολογική επιβάρυνση, που είναι τεράστια αυτή την εποχή», εξήγησε και διευκρίνισε ότι, πέρα από τους μη επαγγελματίες που εργάζονται στην οικοδομή, υπάρχουν και παλιοί τεχνίτες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα βιβλία τους για να επιβιώσουν και οι οποίοι πλέον δουλεύουν ´μαύρα´.
«Πολλοί συνάδελφοι έκλεισαν τα βιβλία τους και δουλεύουν ´μαύρα´ μη μπορώντας να αντέξουν τη μεγάλη ανεργία, τη φορολογία, αλλά και τον ανταγωνισμό από αυτούς που δουλεύουν παράνομα στην οικοδομή», σημείωσε ο κ. Παπουτσάκης και πρόσθεσε: «Με άλλα λόγια επικρατεί το απόλυτο χάος και η αναρχία στον χώρο μας γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος».
Στο ερώτημα αν το Σωματείο απευθύνθηκε στις αρμόδιες Υπηρεσίες για το ζήτημα αυτό ο κ. Παπουτσάκης σχολίασε: «Βεβαίως και απευθυνθήκαμε. Η απάντηση που έδωσαν είναι ότι δεν έχουν προσωπικό και κατά κάποιο τρόπο μας ζητήθηκε να διενεργήσουμε εμείς τους ελέγχους. Αυτό όμως δεν γίνεται, διότι μετά θα θεωρηθούμε παράνομοι. Εμείς θέλουμε με νόμιμους τρόπους να προχωρήσουμε ως επαγγελματίες».
Σαν μην έφταναν δε όλα τα παραπάνω το Σωματείο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, γίνεται δέκτης παραπόνων και από ιδιοκτήτες που αντιμετώπισαν προβλήματα από εργασίες που τους έκαναν μη επαγγελματίες του χώρου. «Ο ίδιος έχω δεχθεί τέτοια τηλεφωνήματα, αλλά εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα σε αυτές τις περιπτώσεις. Το Σωματείο μας λειτουργεί τώρα δύο χρόνια στον Νομό, μπορεί να απευθύνεται ο κόσμος και οι επαγγελματίες που είναι μέλη είναι εγγυημένοι και δουλεύουν με τα νόμιμα, με τιμολόγιά μας κ.λπ. Επιμένουμε λοιπόν και πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να κάνει κάτι και να κινηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Εμείς θα βοηθήσουμε σε αυτό, όχι όμως με τον τρόπο που μας ζητήθηκε, διότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται», είπε καταλήγοντας ο κ. Παπουτσάκης.