Το χιούμορ φαίνεται ότι επιστράτευσαν περίοικοι του πάρκου ´Τούρκικο Νεκροταφείο´ που βρίσκεται στην περιοχή Παχιανά προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάστασή του που διεκδικούν εδώ και χρόνια. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να δώσουν το όνομα του δημάρχου Χανίων στο πάρκο προσδοκώντας, μετά τα ´βαφτίσια´, να ακουστεί το αίτημά τους στους αρμοδίους…
Ολα ξεκίνησαν όταν το 2004 η τότε Δημοτική Αρχή άνοιξε σε όλο το μήκος του βόρειου τμήματος του πάρκου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελωτίας και Μανδηλαρά, έναν δρόμο πλάτους περίπου 3 μ. για να εξυπηρετήσει έναν πολίτη που η κατοικία είχε μέτωπο προς το πάρκο.
Συνέπεια αυτού ήταν να μειωθεί σημαντικά η έκταση του πάρκου και να προκαλέσει τις αντιδράσεις περίοικων που ζητούσαν την αποκατάστασή του καθώς -όπως τόνιζαν- πέραν του ότι ο χώρος αυτός είναι ο μοναδικός στην περιοχή που εξυπηρετεί τα παιδιά έμπαινε θέμα ασφάλειας, αφού πλέον το πάρκο περιτριγυρίζονταν από αυτοκίνητα.
Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής βασίστηκε τότε σε μια δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χανίων το 1989, σύμφωνα με την οποία δίδονταν ´δουλεία διαβάσεως´ προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο συγκεκριμένος κάτοικος.
Το 2010 οι πολίτες που διαμαρτύρονταν επανέφεραν το αίτημά τους, ωστόσο, και πάλι η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε στην αποκατάσταση του πάρκου με την νομική υπηρεσία να υποστηρίζει ότι η ´δουλειά διαβάσεως´ θα πρέπει να παραμείνει και όταν κυρωθεί η πράξη εφαρμογής στην περιοχή, ενώ η άρση της μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρξει μεταβολή σε ένα από τα ακίνητα.
Οι κάτοικοι δεν το έβαλαν κάτω και συγκεντρώνοντας υπογραφές έθεσαν εκ νέου το αίτημά τους στη νέα Δημοτική Αρχή του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων ζητώντας «να επανέλθει το πάρκο στην παλαιά του κατάσταση ή να διευθετηθεί με τρόπο που να είναι προς όφελος όλης της συνοικίας».
Στο αίτημά τους προσκόμισαν καινούρια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο ακίνητο, είχε πάρει ´δουλειά διαβάσεως´ ήδη από το 1988 ?έναν χρόνο πριν από τη δικαστική απόφαση- από άλλο σημείο, γεγονός που μπορούσε να επιτρέψει την άρση της δουλειάς διαβάσεως από την πλευρά του πάρκου και την αποκατάσταση του χώρου στην αρχική του μορφή.
Μάλιστα για το θέμα γνωμοδότησε τότε θετικά και η νομική υπηρεσία του Δήμου αναφέροντας σε έγγραφό της (αρ. πρωτ. 69100) προς τον δήμαρχο ότι «δύναται να αποσβεστεί (σ.σ. η δουλεία διαβάσεως), επειδή παύει ο λόφος ύπαρξής της, εφόσον δεν παρέχεται πλέον χρησιμότητα και με την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα τα οποία ωφελούνται από τη δουλεία αυτή έχουν αποκτήσει πλέον αυτάρκεια».
Παρόλα αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων σε συνεδρίασή του στις 13 Ιουνίου 2013 αποφάσισε ομόφωνα «να μην επέλθει καμία αλλαγή και η πρόσβαση στα ακίνητα για τα οποία καθορίστηκε η δουλεία διάβασης να εξακολουθεί να γίνεται από τον χώρο τον οποίο έχει καθοριστεί η εν λόγω δουλεία» και αυτό διότι όπως σημειώνεται στην απόφαση «το εγκεκριμένο σχέδιο της περιοχής δεν προβλέπεται η δημιουργία πάρκου με τον καθορισμό ρυμοτομικών γραμμών και τον διαχωρισμό του από τις οδούς, αλλά ένας διευρυμένος κοινόχρηστος χώρος».
Επίσης, στην απόφασή του υπογραμμίζει ότι «ο κοινόχρηστος χώρος ο οποίος βρίσκεται βόρεια των ακινήτων είναι χαρακτηρισμένος ως ´πεζόδρομος´, ενώ στην περιοχή έχει δημιουργηθεί πριν από την έγκριση του σχεδίου πόλεως ένα δημοτικό πάρκο».
Και κάπως έτσι μετά την νέα αυτή άρνηση και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν νέα δεδομένα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αποκατάσταση του πάρκου -όπως διαπίστωσε και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου- έκαναν την εμφάνισή τους οι χιουμοριστικές πινακίδες…
Αποκατάσταση πάρκου
