23.4 C
Chania
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025

“Καμπανάκι” κινδύνου για την κλιματική αλλαγή

Αύξηση της θερμοκρασίας από 0,3 έως 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, πρόκειται να οδηγήσει στο εφιαλτικό σενάριο έως το 2100 η θερμοκρασία να έχει αυξηθεί έως και 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, την αντικατάσταση των συμβατικών με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και τη χάραξη πολιτικών για την ορθολογική διαχείριση του νερού.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της διεθνούς επιστημονικής συνάντησης για το νερό και το κλίμα που ξεκίνησε χθες στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.) στο Κολυμπάρι.
Στη συνάντηση, που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Εργαστήριο Περιβαλλοντικών – Χημικών Διεργασιών του Τμήματος Χημείας) και το Ινστιτούτο Κύπρου (Εργαστήριο Ερευνας για ενέργεια, περιβάλλον και ύδατα), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος υποδομών ´DARECLIMED´ και με τη σημαντική βοήθεια της Ο.Α.Κ., συμμετείχαν επιστήμονες από όλες σχεδόν τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.  
«Ενα από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η κλιματική αλλαγή και ξέρουμε ότι τα μοντέλα προβλέπουν για την περιοχή αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων και πολλά ακραία φαινόμενα, τα οποία θα πολλαπλασιάζονται με την πάροδο του χρόνου», τόνισε, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ο καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Μιχαλόπουλος.
«Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να καταλάβουμε τι γίνεται και να δώσουμε σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα αυτό που χρειάζεται είναι να ανταλλάξουμε δεδομένα με τις γειτονικές χώρες. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό κυρίως για να γίνει επιβεβαίωση των προβλέψεων – αποτελεσμάτων των κλιματικών μοντέλων.  Γι? αυτό και στη συνάντηση συμμετέχουν συνεργάτες και επιστήμονες από όλα σχεδόν τα μέρη της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να ανταλλάξουμε δεδομένα πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα για το κλίμα, το νερό και την ενέργεια», πρόσθεσε ο κ. Μιχαλόπουλος, ενώ ερωτηθείς για το τι προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα για την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης απάντησε: «Τα κλιματικά μοντέλα κάνουν αυτή τη στιγμή κάποιες εκτιμήσεις μέχρι το 2100 καθώς από εκεί και πέρα είναι πολύ δύσκολο να πούμε, αφού ουσιαστικά κάνουν μια σειρά από υποθέσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις εκτιμήσεις μέχρι το 2100 προκύπτει μία αύξηση της θερμοκρασίας σε όλη την περιοχή κατά 50% συγκριτικά με ό,τι αναμένουμε στον υπόλοιπο κόσμο και αυτή η αύξηση χονδρικά κυμαίνεται από 0,3 έως 0,5 βαθμούς Κελσίου τη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι σε 100 χρόνια η άνοδος μπορεί να πάει μέχρι και 5 βαθμούς Κελσίου που είναι πραγματικά πολύ μεγάλη».
Συνεχίζοντας ο κ. Μιχαλόπουλος διευκρίνισε ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή είναι πολλοί, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η αύξηση του πληθυσμού που καταγράφεται στην περιοχή.
«Κατ? αρχήν στην περιοχή μας καταγράφεται μία αύξηση του πληθυσμού που σημαίνει αύξηση αναγκών και σε νερό και σε ενέργεια, αλλά συγχρόνως και επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ενώ από άποψη κλίματος είμαστε σε μια περιοχή που θα ονομάζαμε σταυροδρόμι, δηλαδή πέρα από τις τοπικές επιδράσεις δεχόμαστε επιδράσεις και από τις γειτονικές χώρες», επεσήμανε ο κ. Μιχαλόπουλος και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει οι αρμόδιες Αρχές να χαράξουν πολιτικές και να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, το ζήτημα της ενέργειας, αλλά και το θέμα της διαχείρισης του νερού.   


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα