27.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Νέες προκλήσεις αλλά και προοπτικές

Οι ενεργειακοί πόροι στην Κύπρο και την Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο στρατηγικό ´χαρτί´ για μία ευνοϊκή λύση του κυπριακού. Συγχρόνως, όμως, ο τρόπος με τον οποίο η Ε.Ε. χειρίστηκε το θέμα της οικονομικής κρίσης στις δύο χώρες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μοχλός πίεσης για μία μη επιθυμητή επίλυση, η οποία δεν θα κινείται στην κατεύθυνση του τερματισμού της τουρκικής κατοχής.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες και αγνοουμένους κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Κρητών στην Κύπρο και στη συνέχεια στον αύλειο χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Χανίων.
Ειδικότερα, ο κ. Νεάρχου ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τα νεότερα δεδομένα που μπορούν να επηρεάσουν την υπόθεση του κυπριακού σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε μεταξύ του φόβου και της ελπίδας» και πρόσθεσε: «Η Κύπρος σήμερα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση με τη συνεχιζόμενη κατοχή επί 39 χρόνια, έχει ταυτόχρονα μεγάλες προοπτικές. Το θέμα είναι αν θα τα καταφέρουμε αυτή την ελπίδα που υπάρχει εν δυνάμει να την κάνουμε χειροπιαστή και να αλλάξουμε αυτά τα δεδομένα».
Ο κ. Νεάρχου εξήγησε ότι και η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν νέα στρατηγικά ´χαρτιά´ στην κατοχή τους όπως οι ενεργειακοί πόροι και συμπλήρωσε: «Η Κύπρος σε πολύ σύντομο χρόνο θα έχει στη διάθεσή της αυτό το ενεργειακό χαρτί, φτάνει μέχρι τότε να πολιτευθούμε και να αξιοποιήσουμε σωστά αυτό το νέο στρατηγικό χαρτί και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας για τον ελληνισμό».
Συνεχίζοντας, ωστόσο, τόνισε ότι η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την Ε.Ε. δημιουργεί συγχρόνως κάποια δεδομένα που θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στην προοπτική μιας θετικής επίλυσης του κυπριακού.     
«Η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. ήταν μία πρώτη μεγάλη εξέλιξη, ωστόσο, δεν απέδωσε όσα ο κόσμος ανέμενε. Βεβαίως αυτό οφείλεται και σε πολιτικά λάθη που διαπράχθηκαν με συνέπεια να μην αξιοποιηθεί πλήρως αυτή η δυνατότητα. Παράλληλα, όμως, αυτό οφείλεται και στις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν την Ε.Ε. και που δεν είναι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Για παράδειγμα η σημερινή οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και την Ελλάδα δεν αφορά μόνο τα εσωτερικά μας θέματα και τις δικές μας ευθύνες. Αυτά είναι το ένα μέρος, το άλλο είναι οι ευθύνες της Ε.Ε. γιατί η ελπίδα που στήριξαν σε αυτήν οι ευρωπαϊκοί λαοί, δυστυχώς, δεν δικαιώθηκε, αφού τα πράγματα εξελίχθησαν πολύ διαφορετικά. Η κατάσταση δηλαδή σήμερα στην Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνη και για την κρίση στην Κύπρο και την Ελλάδα. Και όπως ξέρουμε για την Ελλάδα έτσι και για την Κύπρο αυτό το οποίο έγινε έμοιαζε περισσότερο με επιδρομή παρά με βοήθεια, κάτι που είναι αδιανόητο και απαράδεκτο στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ειδικότερα για την Κύπρο ο κ. Νεάρχου υπογράμμισε ότι το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ήταν εύκολα θεραπεύσιμο και «δεν υπήρχε λόγος να γίνει αυτή η κατεδαφιστική παρέμβαση, η οποία ενέπλεξε την Κύπρο σε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και στο οικονομικό επίπεδο».
«Γι? αυτό υπάρχει και η καχυποψία από πολύ κόσμο μήπως τελικά δεν είναι και τόσο αθώα αυτή η παρέμβαση, αλλά έχει στόχο να προετοιμάσει το έδαφος και να δημιουργήσει ένα μέσο πιέσεως για μια επιθυμητή γι? αυτούς λύση του Κυπριακού και όχι μια λύση επιθυμητή από εμάς», επεσήμανε ο κ. Νεάρχου και πρόσθεσε καταλήγοντας: «Προσωπικά πιστεύω ότι η Κύπρος πρέπει να επιδείξει μια πολιτική στρατηγικής αναμονής. Εχουμε πολλά διπλωματικά χαρτιά και θα πρέπει σε αυτή την πορεία να εμμείνουμε και όχι να σπεύσουμε για μια δήθεν λύση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που είναι και ο στόχος της τουρκικής πλευράς προκειμένου να την υποκαταστήσει από δύο κράτη και να επιβάλει την αναγνώριση των τετελεσμένων με τη μορφή ενός ξεχωριστού κράτους των Τουρκοκυπρίων, το οποίο θα ελέγχεται από την Αγκυρα. Δεν είναι όμως λύση αυτό και δεν θα πρέπει να δεχθούμε μια εκτροπή του κυπριακού προς μια τέτοια κατεύθυνση».  
Να σημειώσουμε τέλος ότι τη χθεσινή εκδήλωση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Πολεμιστών Κύπρου 1974, ενώ στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Κρητών στην Κύπρο κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών Φορέων.



Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα