29.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Χάνονται ετησίως 20 στρέμματα παραλίας! (VIDEO)

Περίπου είκοσι στρέμματα παραλίας χάνονται κάθε χρόνο στα Χανιά εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών ενώ, σύμφωνα με ειδικούς υπολογισμούς, οι συνέπειες αυτής της απώλειας για την τοπική οικονομία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, ο οποίος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων παρουσίασε στοιχεία, από τη μελέτη που εκπονείται για τα αίτια της διάβρωσης των ακτών στο βόρειο τμήμα του κόλπου των Χανίων.
Οπως εξήγησε ο κ. Συνολάκης στο πλαίσιο της μελέτης, που πραγματοποιείται από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το Πολυτεχνείο Κρήτης για λογαριασμό της Αντιπεριφέρειας Χανίων,  υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 1,5 χρόνο, σε βάθος  25 μέτρων έχουν ποντιστεί δύο μετρητές στις θαλάσσιες περιοχές του Γερανίου και έξω από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο καταγράφουν δεδομένα σχετικά με το ύψος των κυμάτων, την κατεύθυνσή τους αλλά και τα θαλάσσια ρεύματα.   
«Τα θαλάσσια ρεύματα και η κατανομή τους είναι αυτό το οποίο μας χρειάζεται για να καταλάβουμε τη μεταφορά των φερτών, δηλαδή της άμμου, και να δούμε στη συνέχεια πως θα αποκαταστήσουμε τις παραλίες μας στον βόρειο άξονα και πως θα λύσουμε το πρόβλημα της διάβρωσης που είναι τεράστιο», δήλωσε ο κ. Συνολάκης και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με υπολογισμούς κάθε χρόνο χάνονται από τα Χανιά περίπου 20 στρέμματα παραλίας. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, αν υπολογίσει κανείς με τα στοιχεία που έχουμε από τη Ρόδο ότι ένα τ.μ. παραλίας αφήνει την ημέρα 10 ευρώ από τις καρέκλες, την κατανάλωση ποτών κ.λπ., χωρίς να υπολογίζουμε τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, τότε στα Χανιά χάνουμε τον χρόνο σχεδόν 2 εκατ. ευρώ από εισοδήματα που σχετίζονται με τις παραλίες.Ομως το θέμα δεν είναι μονάχα η απώλεια εισοδήματος αλλά και το ό,τι δεν θα έχουμε σε λίγο παραλίες», τόνισε σχετικά.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην περιοχή του Πλατανιά, του Κολυμπαρίου, της Αγιάς Μαρίνας και του Ταυρωνίτη, ενώ ερωτηθείς για το πως πρόκειται να προχωρήσει η μελέτη απάντησε: «Με τα στοιχεία που έχουμε μαζέψει θα κάνουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη από το Κολυμπάρι μέχρι τον Γαλατά και θα δούμε τι άμμος λείπει και τι αποθέματα άμμου υπάρχουν στα ποτάμια και τη θάλασσα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αποκατάσταση των παραλιών και να επανέλθουμε περίπου στα ίδια επίπεδα που ήμασταν στη δεκαετία του ?90».
Ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι η αποκατάσταση των παραλιών θα γίνει με εμπλουτισμό που σημαίνει ότι θα μεταφερθεί άμμος από τα βαθιά της θάλασσας και τα ποτάμια στις ακτές. «Αυτή η μέθοδος είναι η πιο σωστή οικολογικά αλλά και η πιο οικονομική λύση», επεσήμανε και διευκρίνισε ότι η μεταφορά και τοποθέτηση της άμμου θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί ως ´φυσικός προφυλακτήρας´ που θα αποτρέπει μια νέα μεγάλη απώλεια άμμου, ενώ η κάθε παραλία θα έχει πλέον ανάγκη από ελάχιστη συντήρηση ετησίως για να διατηρεί ένα πλάτος 50 μ.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη μελέτη θα ληφθούν υπόψη αστοχίες που έχουν σημειωθεί σε κατασκευές λιμενικών έργων και οι οποίες επιτείνουν το φαινόμενο της διάβρωσης και θα προταθούν κατά τόπους ήπιες παρεμβάσεις.  
Ερωτηθείς, τέλος, για το πρόβλημα της διάβρωσης που έχει εμφανιστεί στο Κουμ Καπί και τη περιοχή Χονολουλού ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια άλλη μελέτη -για λογαριασμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου- η οποία θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο και επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη καθώς οι παραλίες είναι μικρές.

«ΛΥΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗ»
Από την πλευρά του, ο  αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε ότι η διάβρωση των ακτών αποτελεί για τα Χανιά μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που συντελείται τα τελευταία 20-30 χρόνια.
«Γι? αυτό αναθέσαμε αυτή τη μελέτη στο Πολυτεχνείο και το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Μια μελέτη που θα πάρει λίγο χρόνο αλλά μόνο έτσι θα έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για να εντάξουμε στη συνέχεια το έργο σε κάποιο πρόγραμμα ή τους ΚΑΠ της Περιφέρειας και να σώσουμε τις παραλίες των Χανίων τουλάχιστον -σε πρώτη φάση- το βόρειο μέτωπο».
Ο κ. Βουλγαράκης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη μελέτη που έχει προϋπολογισμό 300 χιλιάδες ευρώ θα ´τρέξει´ πιο γρήγορα από ό,τι έχει υπολογιστεί προκειμένου ´σε λιγότερο από 1 χρόνο -και θα πιέσω γι? αυτό- να έχουμε τη μελέτη και τέλος του 2014 να ψάξουμε χρήματα για να υλοποιηθεί το έργο´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα