29.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

«Πρόληψη και όχι πανικός»

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά και την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, η έξαρση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου και της ελονοσίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, κρούσματα τα οποία οφείλονται σε τσιμπήματα κουνουπιών.
Ωστόσο, ειδικοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά η λήψη προληπτικών μέτρων για την καταπολέμηση των κουνουπιών και των εστιών τους. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να κινηθεί οργανωμένα και να μην ´τσιγκουνευτεί´ τα χρήματα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο διεθνές συνέδριο για τη μοριακή και πληθυσμιακή βιολογία των κουνουπιών και άλλων φορέων λοιμωδών ασθενειών που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (Ο.Α.Κ.) στο Κολυμπάρι.  

Η ΕΛΟΝΟΣΙΑ
Ειδικότερα, για την ελονοσία ο καθηγητής Λοιμώξεων και Ανοσίας του Imperial College του Λονδίνου Γιώργος Χριστοφίδης τόνισε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν μία χώρα που εμφανίζονταν κρούσματα ελονοσίας, ωστόσο, από το 1974 επίσημα η ασθένεια αυτή είχε εξαλειφθεί. «Το παράσιτο αυτό που προκαλεί την ελονοσία δεν ζει στην Ελλάδα, αλλά έχει επανεμφανιστεί τα τελευταία 2 – 3 χρόνια. Είναι ένα παράσιτο που μπορεί να κρυφτεί στο συκώτι για βδομάδες, μήνες ή και χρόνια χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα. Απλά κάποια στιγμή μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο μέσω τσιμπήματος κουνουπιού», σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης και πρόσθεσε: «Τα νεότερα δεδομένα που έχουμε είναι ότι, αν και φέτος υπάρξουν κρούσματα ενδογενούς μετάδοσης ελονοσίας, η Ελλάδα μετά από 40 χρόνια θα χαρακτηριστεί πάλι ενδημική χώρα ελονοσίας, κάτι που σίγουρα δεν το θέλουμε καθώς μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό».  
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Βόντας τόνισε ότι κρούσματα ελονοσίας έχουν παρατηρηθεί στην Πελοπόννησο, ενώ τόνισε ότι η επανεμφάνιση μεταδιδόμενων ασθενειών σε περιοχές που είχαν εξαλειφθεί οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες που σχετίζονται με μετακινήσεις πληθυσμών, ενώ κάποιοι θεωρούν επίσης ότι παίζει ρόλο και η κλιματική αλλαγή.

Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ιο ο οποίος παρουσίασε έξαρση το 2010 στην Ελλάδα, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει το εξής χαρακτηριστικό: «Ερχεται από μεταναστευτικά πουλιά που μπορεί να το μεταδώσουν σε ενδημικά πουλιά και από εκεί κάποια κουνούπια που θα τσιμπήσουν αυτά τα πουλιά να το μεταδώσουν σε ανθρώπους. Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι ενδημικό το φαινόμενο ή είναι εισαγόμενο κάθε φορά μέσω πουλιών, αλλά υπάρχουν εξάρσεις και ξέρουμε ότι κάθε χρόνο θα έχουμε εξάρσεις».
«Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι μια ασθένεια η οποία θυμίζει την κλασική γρίπη και μπορεί να προκαλέσει θάνατο, αλλά τα ποσοστά των ανθρώπων που ασθενούν βαριά είναι περίπου 1 στους 200 ή τους 500 και από αυτούς θα καταλήξει ένα μικρό ποσοστό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως άνθρωποι που έχουν κι άλλα προβλήματα υγείας ή είναι ηλικιωμένοι», εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Κίτσος Λούης και πρόσθεσε ότι παρότι το 2010 υπήρξαν κρούσματα στην Ελλάδα πέρυσι παρατηρήθηκε μια ύφεση, ενώ φέτος καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες το πρώτο κλινικό κρούσμα στην Αθήνα.

Ο ΔΑΓΚΕΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Την επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα απασχολεί πάντως και το κουνούπι ´τίγρης´, το οποίο αποτελεί δυνητικό φορέα του δάγκειου πυρετού.  
Το συγκεκριμένο κουνούπι, όπως εξήγησε ο κ. Λούης, μεταφέρθηκε από την ανατολική και νοτιοανατολική Ασία στις Η.Π.Α. και στη συνέχεια στην Ευρώπη.    
«Ο δάγκειος πυρετός ήταν μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα κυρίως μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Δεν ξέρουμε, ωστόσο, αν υπάρχει στην Κρήτη, απλά πρέπει να προσέξουμε», υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός. Απλώς πρέπει να προσέχουμε με τα τσιμπήματα, ειδικά σε περιοχές που έχει παρουσιαστεί μετάδοση κάποιων ασθενειών, όπως στη Λακωνία για την ελονοσία και τη Βόρεια Ελλάδα για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Από εκεί και πέρα ως Πολιτεία θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά το ζήτημα, να γίνει σωστή ενημέρωση και καταπολέμηση και να μην τσιγκουνευτούμε σε μέσα».
Οι ειδικοί υπογράμμισαν ακόμα ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας κάνοντας χρήση εντομοαπωθητικών, όπως επίσης να μην αφήνουν στάσιμα νερά σε γλάστρες, βαρέλια κ.λπ. που μπορούν να αποτελέσουν εστίες για κουνούπια.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το διεθνές συνέδριο για τη μοριακή και πληθυσμιακή βιολογία των κουνουπιών και άλλων φορέων λοιμωδών ασθενειών είναι το μοναδικό παγκοσμίως στο είδος του και πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια στην Ο.Α.Κ. τα τελευταία 10 χρόνια. Χαρακτηριστικό της εμβέλειάς του είναι ότι συγκεντρώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον εκατοντάδων ερευνητών, ενώ μόνο φέτος συμμετέχουν επιστήμονες από 30 διαφορετικές χώρες. «Είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τέτοια επιστημονικά συνέδρια που μας αναδεικνύουν ως χώρα και φέρνουν κόσμο για να δει την Ελλάδα και την Κρήτη», τόνισε εκ μέρους των διοργανωτών ο καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου Γιώργος Χριστοφίδης και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ καλό για την Κρήτη και το Κολυμπάρι που έχει την Ορθόδοξη Ακαδημία, αλλά και είναι τιμή για την Ελλάδα που συγκεντρώνει τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα