29.5 C
Chania
Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025

Δράσεις για το Ελαιόλαδο

Αρχισε πλέον στην πράξη  η λειτουργία του Δικτύου Επιχειρήσεων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου (Δ.Ε.Α.Χ.Ε.) με την πρώτη συνεδρίαση του προσωρινού Δ.Σ του Δικτύου, το οποίο ορίστηκε με την καταχώρηση του Καταστατικού του στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, που υπογράφηκε από 38 ιδρυτικά Μέλη από όλη την Κρητη.
Τα  Μέλη του προσωρινού Δ.Σ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση τους στο Ρέθυμνο έκαναν κατανομή αξιωμάτων μεταξύ τους και το Δ.Σ συγκροτήθηκε τελικά ως εξης:
• Πρόεδρος: Μπομπολάκης Νίκος – Ταβέρνα ´ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ´, Χανιά.
• Αντιπρόεδρος: Πρωτογεράκης Ευαγ. Εκπρ. Σ.Ε.ΔΗ.Κ.  Δ. Φαιστού.
• Ταμίας: Χριστουλάκης Οθων, Ταβέρνα ´ΟΘΩΝΑΣ´, Ρέθυμνο
• Γραμματέας: Βάρδα Αργυρό,Ταβέρνα ´ΕΛΙΑ και ΔΥΟΣΜΟΣ´, Ηράκλειο
• Υπεύθυνος εκδηλώσεων: Κουκουράκη Μαρκέλλα, ´ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ´, Λασίθι.
Το  Δίκτυο αυτό,  το οποίο θα συνεργάζεται, με ανάλογο Δίκτυο το οποίο ιδρύεται τις μέρες αυτές στην Κύπρο,  οργανώνεται από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ.   στα πλαίσια  ειδικού έργου το οποίο υλοποιεί  ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ.  σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου.
Αποφάσεις του Δ.Σ. του Δικτύου κατά την συνεδρίαση του  Δ.Σ στο Ρέθυμνο συζητήθηκαν   και αποφασίστηκαν τα εξης:
(α) • Αμεση έναρξη της  προβλεπόμενης Πιστοποίησης των Μελών του Δικτύου, που θα γίνει με δαπάνες του προγράμματος, ώστε αυτή να έχει ολοκληρωθεί  πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε προβλέπεται να γίνει η Γενική Συνέλευση.
    Τα Μέλη του Δικτύου που θα διαπιστωθεί ότι  ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις του Καταστατικού θα χαρακτηριστούν ως ´Πιστοποιημένα´  και  θα εφοδιαστούν με το λογότυπο του Δικτύου.
(β) • Το λογότυπο του Δικτύου πρέπει να είναι απλό, κατανοητό, καλαίσθητο  και χαρακτηριστικό ενώ πρέπει να σχεδιαστεί άμεσα και να τεθεί υπόψιν και του Δ.Σ.
(γ) • Το ύψος της εγγραφής, που θα γίνεται εφάπαξ για κάθε Μέλος, καθορίζεται στα 50 ευρω, ενώ το ύψους της ετησίας εισφοράς προσδιορίζεται μεταξύ 100-150 ευρω όπου θα καθοριστεί οριστικά από την Γ.Σ. Εγγραφή και εισφορά θα πρέπει να έχουν καταβληθεί   μέχρι την Γενική Συνέλευση οπότε θα γίνουν και οι εκλογές για τακτικό Δ.Σ
(δ) • Η χρήση μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ελαιολάδου στα Τραπέζια των Ταβερνών Μελών,  ανεξάρτητα από τις αποφάσεις Ε.Ε και Κυβέρνησης,  κρίνεται κατά άρδην σκόπιμη και θα επιχειρηθεί η πιλοτική εφαρμογή της εθελοντικά μέχρι την Γ.Σ οπότε θα  οριστικοποιηθεί.
(ε) • Εξέταση της δυνατότητας προσφοράς συσκευασιών παρθένου ελαιολάδου κατάλληλου για τηγάνισμα από Επιχειρήσεις Εμπορίας Μέλη του Δικτύου και σε Επιχειρήσεις Εστίασης  του Δικτύου σε ειδικές τιμές.
Στόχοι του Δικτύου – Δηλώσεις Δ.Σ.
Βασικοί στόχοι του Δικτύου  θα  είναι:
• Η  ανάδειξη,   προβολή και προώθηση  των  φαγητών, εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση  ελαιολάδου.
• Η επαναφορά του ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά και ιδίως τα τηγανητά των  Επιχειρήσεων Εστίασης του νησιού.
• Η  αναβάθμιση του   τοπικού   τουριστικού   προϊόντος και η ανάδειξη της Κρήτης ως προορισμού γαστρονομικού τουρισμού.
• Η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής   διατροφής   των κατοίκων  και τουριστών  της  Κρήτης.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του Δικτύου, σε ένα τόπο όπως η Κρήτη που παράγει  άφθονο και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, είναι αδιανόητο και αντίθετο προς τα συμφέροντα του τόπου  το προϊόν αυτό στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού να  αντικαθίσταται από  διάφορα σπορέλαια  με μειωμένη γευστική και  ύποπτη υγιεινή αξία.
 Η ζημιά που προκαλείται, σημείωσαν, δεν αφορά μόνο τους ελαιοπαραγωγούς που είναι όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του νησιού, αφορά κυρίως και περισσότερο  την δυσφήμιση του τόπου και  την απώλεια της ευκαιρίας να προβάλλουμε στους ξένους πέρα από το έξοχο  κλίμα και τον  πλούσιο πολιτισμό μας  και την υψηλής ποιοτικής και κυρίως υγιεινής αξίας, φαγητών και κυρίως των τηγανητών που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο.
Ειδικότερα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Δικτύου κ. Νικ. Μπομπολάκης (πρ. Δήμαρχος Βουκολιών)   σε δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. απεύθυνε πρόσκληση  συμμετοχής και σε άλλες επιχειρήσεις λέγοντας: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στην εστίαση να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να συμβάλλουν στην ανάδειξη της χρήσης του ελαιολάδου. Είναι ανάγκη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την Κρητική διατροφή  και τα τοπικά προϊόντα. Αυτό χρειάζεται ο Τουρισμός, το χρειαζόμαστε και εμείς οι ίδιοι. Το ελαιόλαδο είναι ´λύρα χρυσή´ για την Κρήτη και πρέπει να φροντίσουμε για την προώθησή του.  
Από την πλευρά του ο ταμίας του Δικτύου κ. Οθωνα Χριστουλάκης, Ιδιοκτήτης Ταβέρνας στο Ρέθυμνο,  επεσήμανε ότι « βασικοί  στόχοι του Δικτύου βρίσκονται  στις λέξεις ´ανάδειξη, προώθηση, διάδοση´» και επεσήμανε ότι «με κορμό το ελαιόλαδο του οποίου οι υγιεινές ιδιότητες είναι παγκοσμίως γνωστές, θα προωθήσουμε την τοπική μας γαστρονομία ώστε να αποκτήσει ταυτότητα και να γίνει ευρύτερα γνωστή»   

Επιχειρήσεις που υπέγραψαν το Καταστατικό
Οι επιχειρήσεις που ήδη υπέγραψαν το Καταστατικό  είναι:
• Από τα Χανιά οι Ταβέρνες ΑΙΜΙΛΙΑ (Ζούρβα), ΜΠΟΥΡΑΚΗΣ (Κουνουπιδιανά), ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Σταλός), ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ (Π. Ρούματα), ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΑΚΚΩΝ ΟΜΑΛΟΥ (Ομαλός), ΑΓΡΟΦΑΡΜΑ ΝΤΟΥΝΙΑΣ (Δρακώνα Κεραμειών), ΕΝΕΤΙΚΟΝ (Π. Πόλη), ΕΛΠΙΣ (Πλάκα Αποκορώνου), ΕΥΓΩΝΙΑ ( Μυλωνογιάννη Χανια), ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΠΕ (Δασκαλογιάννη Χανιά) ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ( Αρμένοι), ΜΕΛΤΕΜΙ (Αμυγδαλοκεφάλι) και η επιχείρηση Εμπορίας ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ Α.Ε
•  Από το Ρέθυμνο οι Ταβέρνες: ΟΘΩΝΑΣ (Ρέθυμνο), ΠΑΤΗΜΑ (Ατσιπόπουλο), ΤΑΒΕΡΝΑ ΓΑΖΟΖΑΣ (Ατσιπόπουλο), ΑΛΑΝΑ ( Ρέθυμνο), ΑΜΒΡΟΣΙΑ (Ρέθυμνο), ΛΟΤΖΙΑ (Ρέθυμνο) , ΤΟ ΚΑΠΗΛΕΙΟ (Αμνάτος), ΔΙΟΝΥΣΟΣ (Μύρθιος), ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ (Ρέθυμνο), ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΣΠΙΤΙ ΚΟΥΡΗΤΩΝ (Μαργαρίτες)
• Από Ηράκλειο οι Ταβέρνες: ΡΟΥΣΣΟΣ (Χουδέτσι), ΒΡΙΣΚΟΥΜΕΝΟ (Λούκια Γόρτυνας), ΠΑΡΑΛΙΑ ( Σ. Βενιζέλου -Ηράκλειο), ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟΣ (Σκαλάνι), ΓΩΝΙΕΣ ( Γωνιές Χερσόννησος),  ΚΡΗΤΕΣ (Γούρνες), ΠΙΛΑΤΟΣ ( Λ. Ικάρου, Ν. Αλικαρνασσός) και η Επιχείρηση Εμπορίας  ΥΙΟΙ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ (Βώροι)
• Από Λασίθι οι Ταβέρνες: ΚΟΧΥΛΙΑ (Μόχλος), ΓΙΑΝΤΕΣ (Σητεία), ΛΑΣΙΝΘΟΣ (Αγ,Γεώργιος Λασιθίου), ΔΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗΣ (Μέσα Μουλιανά), ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ (Καββούσι)
Υπόψη ότι, επιχειρήσεις αυτές, όπως και οι άλλες που θα εγγραφούν στην συνέχεια,  για να καταστούν  κανονικά  Μέλη Δικτύου, να παραλάβουν το Λογότυπο και να τύχουν των  άλλων εγγυήσεων και διαφημίσεων  του Δικτύου  θα ελεγχθούν και θα πιστοποιηθούν με μέριμνα του Δικτυού η οποία θα αρχίσει άμεσα .

Εγγραφή νέων Μελών στο Δίκτυο
 Υπόψη ότι Μέλη του Δικτύου μπορούν να  εγγραφούν ακόμη με  αίτηση τους προς το Δ.Σ του Δικτύου (τηλ. 28210 50800) και άλλες Επιχειρήσεις που ανήκουν στις κατηγορίες που προβλέπει το Καταστατικό και μπορεί να είναι: Ταβέρνες, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ελαιοεδεσμάτων που  προφέρουν φαγητά η εδέσματα που παρασκευάζονται   αποκλειστικά με ελαιόλαδο ή Εμποροι ή Συν/σμοί που διαθέτουν  αποκλειστικά ελαιόλαδο  .
 Βασικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων του Δικτύου είναι: Αποκλειστική  χρήση η εμπορία μόνο ελαιολάδου, η αποδοχή ελέγχων, η καταβολή εγγραφής και ετήσιας συνδρομής που θα καθοριστεί από το ΔΣ των Μελών του Δικτύου και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
 Οφέλη των Επιχειρήσεων του Δικτύου θα είναι: Η χορήγηση δωρεάν του λογότυπου (σήματος) του Δικτύου,  ειδικής Πιστοποίησης,  και διαφημιστικών αντικειμένων,  η προβολή του Δικτύου μέσα από Μ.Μ.Ε., ιστοσελίδα, η  δυνατότητα προμήθειας ελαιόλαδου η ελαιοεδεσμάτων από  τις Επιχειρήσεις Εμπορίας, Μέλη του Δικτύου, η δυνατότητα προβολής της ιδιότητάς τους ως Μελών του δικτύου και η συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις προβολής που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και Κύπρο
Οι ενδιαφερόμενοι  να συμμετάσχουν στο Δίκτυο πρέπει να   συμπληρώσουν και αποστείλουν ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στο  Φαξ  28210 – 50818   ή στο e-mail  HYPERLINK ´mailto:info@sedik.gr´ info@sedik.gr.  Σχέδιο της  δήλωσης  μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ  HYPERLINK ´http://www.sedik.gr´ www.sedik.gr  η να απευθυνθούν στο τηλ. 28210 50800 (κ. Καμπελη).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα