29 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Ανεργία, το μεγάλο πρόβλημα

Υπ´ αριθμόν ένα πρόβλημα και στην Κρήτη είναι η ανεργία,  σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού που απάντησαν σε πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, που πραγματοποίησε, με μέγεθος δείγματος 1.203 ατόμων, η εταιρεία δημοσκοπήσεων ´Metron Analysis´ για λογαριασμό της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) την περίοδο από 15 έως 21 Μαΐου.  
Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από τους ερωτώμενους να απαντήσουν ποιο θεωρούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής τους (και ποια δύο ακολουθούν) με την ανεργία να αναδεικνύεται με διαφορά ´πρωταθλήτρια´ στις σχετικές απαντήσεις.
Σε ό,τι αφορά τους ερωτώμενους από την Κρήτη οι απαντήσεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά ήταν η ανεργία με 30%, η ιατρική περίθαλψη με 17%, η έλλειψη υποδομών με 15% και συμπλήρωναν την πρώτη πεντάδα το οικονομικό των πολιτών και οι συγκοινωνίες με 13%.
Σε πανελλήνιο επίπεδο, η ανεργία έλαβε ποσοστό 37%, η έλλειψη υποδομών – υποανάπτυξη 15%, η καθαριότητα 13%, η εγκληματικότητα 12%, η ελλιπής αστυνόμευση – εγκληματικότητα 12%, το οδικό δίκτυο 9%, οι συγκοινωνίες 6%, η ιατρική περίθαλψη 6%, οι αλλοδαποί 5% κ.ά.  
Τα περισσότερα δε προβλήματα, σύμφωνα με τις απαντήσεις, οφείλονται κατά κύριο λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας -με εξαίρεση την καθαριότητα (53%), το οδικό δίκτυο (63%) και τις συγκοινωνίες (41%)- που αποδίδονται κυρίως στους Δήμους.
Αξιοσημείωτο δε είναι ότι αρνητικά ήταν και τα σχόλια των ερωτηθέντων σχετικά με την εφαρμογή του ´Καλλικράτη´ καθώς οι περισσότεροι (42%) απάντησαν ότι οι αλλαγές που έφερε ήταν αρνητικές και μόλις το 20% ότι ήταν θετικές.
Παράλληλα, η συντριπτική τους πλειονότητα ανέφερε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και ειδικότερα στα πεδία της Κοινωνικής Πολιτικής (88%), τους δρόμους (84%), τους χώρους πρασίνου (79%), τις υποδομές σε θέμα υγείας (79%) κ.ά., ενώ δήλωσαν ότι διαφωνούν (53%) με τη θέση των δημάρχων ότι οι περικοπές που έχουν υποστεί οι Δήμοι δεν τους επιτρέπουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που πρόσφεραν μέχρι σήμερα.
Επίσης, οι περισσότεροι (63%) απάντησαν ότι η σχέση τιμής και ποιότητας των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών και υποδομών, αναφορικά με το πόσα πληρώνει ένα νοικοκυριό, είναι ´κακή´, ενώ σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος το 67% δήλωσε δυσαρεστημένο.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ
ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με τη σημασία των Δήμων στη ζωή των πολιτών.
Ειδικότερα, το 53% απάντησε ότι οι Δήμοι έχουν ´μεγάλη σημασία´, το 28% ´μέτρια´ και το 19% ´χαμηλή´. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων των κομμάτων       -με εξαίρεση της Χ.Α.- δήλωσαν ότι η σημασία των Δήμων είναι μεγάλη, με τα ποσοστά των σχετικών απαντήσεων να κυμαίνονται κοντά ή πάνω από το 50%. Εξαίρεση αποτελούν οι ψηφοφόροι της Χ.Α. που η πλειονότητά τους (40%) απάντησε ότι οι Δήμοι δεν έχουν μεγάλη σημασία και μόλις ένα 35% δήλωσε το αντίθετο. Ενδιαφέρον εμφανίζουν ακόμα οι απαντήσεις σχετικά με τη σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στους θεσμούς με τη Δικαιοσύνη να βρίσκεται στην πρώτη θέση (72%), την Αστυνομία στη δεύτερη (70%) και τον Στρατό στην τρίτη (67%). Ακολουθούν η Εκκλησία (54%), οι Δήμοι (53%), η Κυβέρνηση (52%), οι Περιφέρειες (46%), η Ε.Ε. (46%), το Κοινοβούλιο (45%), οι Τράπεζες (41%) και τα Συνδικάτα (27%). Ειδικότερα, για τους Δήμους το 44% δήλωσε ότι η προσφορά τους σε υπηρεσίες και βοήθεια κατά την περίοδο της κρίσης είναι ´μέτρια´, το 30% ότι είναι ´χαμηλή´ και το 26% ότι είναι ´μεγάλη´.
Πρώτη σε βοήθεια και υπηρεσίες προς τους πολίτες, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι η Εκκλησία με ποσοστό 49%, ενώ ακολουθούν ο Στρατός (48%) και η Αστυνομία (47%). Επονται η Δικαιοσύνη (37%), οι Δήμοι (26%), η Ε.Ε. (22%), οι Περιφέρειες (21%), η Κυβέρνηση (18%), οι Τράπεζες (15%), το Κοινοβούλιο (13%) και τα Συνδικάτα (9%).   
Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Στην έρευνα τίθεται επίσης το ζήτημα της διαφθοράς που οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν «κατά πόσον η διαφθορά είναι περισσότερη, ίδια ή λιγότερη συγκριτικά με την εποχή πριν από την κρίση». Οι περισσότεροι (41%) απάντησαν ότι είναι περισσότερη, το 34% ότι είναι ίδια και το 25% ότι είναι λιγότερη. Σε ό,τι αφορά τους Δήμους και το ερώτημα αν η διαφθορά σε αυτούς αυξάνεται, παραμένει ίδια ή μειώνεται τα τελευταία χρόνια το 48% απάντησε ότι παραμένει ίδια, το 26% ότι αυξάνεται και το 24% ότι μειώνεται.      
ΓΕΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Μόλις το 34% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή την περίοδο, ποσοστό το οποίο -πάντως- είναι το υψηλότερο της τελευταίας διετίας. Παράλληλα, το 55% των πολιτών εκτιμά ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ 24% υποστηρίζει ότι θα είναι ίδια και 20% καλύτερα.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το γενικό κλίμα η πλειονότητα των πολιτών (62%) εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση αυτή την περίοδο.
Σύμφωνα δε με τις πολιτικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων προκύπτει ότι μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., που συγκυβερνούσαν μέχρι πρόσφατα, εκτιμάται σε υψηλό ποσοστό ότι η χώρα κινείται σωστά (66%, 50% και 44% αντίστοιχα), ενώ από εκεί και πέρα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10%, των ΑΝ.ΕΛ. 25%, της Χ.Α. 20% και του ΚΚΕ 15%.
Οι ερευνητές σχολιάζουν, ωστόσο, ότι «τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι στην περίοδο που διανύουμε υπάρχει εμφανής βελτίωση του κλίματος, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα διαρκούς επιδείνωσης» καθώς, όπως αναφέρουν, «το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε σωστή κατεύθυνση (34%) είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο χρόνων τουλάχιστον».
Σχετικά με το πώς εκτιμούν οι πολίτες ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στον επόμενο χρόνο η πλειονότητα των ερωτηθέντων (55%) δήλωσε ότι ´θα είναι χειρότερα´, το 24% εκτιμά ότι ´θα είναι τα ίδια´ και 20% πιστεύει ότι θα είναι ´καλύτερα´.
Με κριτήριο την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ καθώς το 44% απάντησε ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα, το 30% ότι θα είναι τα ίδια και το 25% ότι θα είναι χειρότερα. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 36% δήλωσε αισιόδοξο, το 31% ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια και ένα 30% ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Αντίθετα το ποσοστό των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στη Βουλή απάντησαν στη συντριπτική τους πλειονότητα ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν καλά. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 78% απάντησε ότι θα χειροτερέψουν τα πράγματα, το 15% ότι θα μείνουν ίδια και μόλις 5% ότι θα βελτιωθούν. Από τους ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛ. μόλις το 5% εκτιμά ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων της Χ.Α. Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜ.ΑΡ. το 15% δήλωσε αισιόδοξο και το 47% απαισιόδοξο, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ τα ποσοστά ήταν 8% και 78% αντίστοιχα.   
Για το θέμα της αισιοδοξίας – απαισιοδοξίας οι ερευνητές σχολιάζουν σχετικά ότι «αρχίζει κάπως να αναπτερώνεται η αισιοδοξία για το μέλλον» καθώς «σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σημείωνε μονοψήφια ποσοστά, ενώ τώρα καταγράφεται στο 20%».    
Παράλληλα, σημειώνουν ότι εμφανίζεται μια άνοδος της κοινωνικής εμπιστοσύνης (social trust), η οποία σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτώμενων «σημειώνει μέση τιμή 5.4 στην κλίμακα 0 – 10, τιμή η οποία επίσης είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια».
Ωστόσο, παρατηρούν ότι «οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν αποκλείεται να είναι συγκυριακές και σε μία επόμενη φάση να επανέλθουμε σε καθοδική πορεία» καθώς «απαραίτητη προϋπόθεση για μία σταθερά ανοδική πορεία, ειδικά σε συνθήκες κρίσης όπως η σημερινή, είναι η ενίσχυση της πολιτικής εμπιστοσύνης, δηλαδή της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και γενικότερα τους δημοκρατικούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα