29 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Ανάγκη για κοινωνική αφύπνιση

Για «εθελοδουλική στάση» που έχει οδηγήσει στη δημιουργία «μίας ατομικής – μαζικής αποβλάκωσης», με ανυπολόγιστες συνέπειες για την καθημερινότητα και το μέλλον κάθε ατόμου και ολόκληρου του λαού, έκανε λόγο, κατά την προχθεσινή ομιλία του, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κακαβελάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα ´Από την εθνική αποβλάκωση στην εθνική αφύπνιση´, που διοργάνωσε η Δημοκρατική Πατριωτική Κίνηση Χανίων.
Παράλληλα, ο έτερος ομιλητής, καθηγητής Πανεπιστημίου Ηλίας Φιλιππίδης, επεσήμανε την ανάγκη να συγκροτηθεί ο ελληνικός λαός ως κοινωνία, δημιουργώντας πυρήνες αλληλεγγύης και στέλνοντας το μήνυμα προς τους κυβερνώντες και την τρόικα ότι ο λαός «δεν αποτελεί πειραματόζωο».  
Ο κ. Κακαβελάκης, εκκινώντας την ανάλυσή του από μια πραγματεία του Γάλλου ποιητή Ετιέν ντε λα Μποεσί, μίλησε για την έννοια της εθελοδουλίας και το πώς αυτή έχει προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες για τα μεμονωμένα άτομα και τις ανθρώπινες κοινωνίες. «Για να περιοριστούν, να ελαττωθούν, να βελτιωθούν, αλλά και να ανατραπούν οι συνθήκες της εθελοδουλίας, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για μια ατομική, συλλογική, κοινωνική, εθνική, πανευρωπαϊκή και παγκόσμια αφύπνιση των εθελο-υποταγμένων συνειδήσεων», σημείωσε ο κ. Κακαβελάκης και πρόσθεσε ότι μόνο μέσα από το ενεργό ενδιαφέρον όλων για τη διασφάλιση μιας ζωής με ανθρώπινες συνθήκες θα μπορέσει η κοινωνία να αποτινάξει την εθελοδουλική πραγματικότητα, η οποία -όπως υπογράμμισε- επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τις αρχές της λειτουργίας του νεοελληνικού κράτους, το οποίο «υποδουλώθηκε ´αποικιοκρατικά´ στις μεγάλες δυτικές δυνάμεις και στα εκμεταλλευτικά συμφέροντα που αυτές δημιουργούσαν για την εξυπηρέτησή τους». Ειδικότερα, για το σήμερα ο κ. Κακαβελάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει «στο έσχατο σημείο της εθνικής, οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, κατάρρευσης και λαϊκής εξουθένωσης, με διεθνή διασυρμό και προκλητική αμφισβήτηση του ελληνικού πρωτογενούς ευρωπαϊκού – δυτικού, αλλά και ανατολικού και αλεξανδρινού και βυζαντινού πολιτισμού».
«Με αποτέλεσμα, τώρα, να μας έχουν ξαναγυρίσει στις παλιές κακές εποχές των Αγγλων, Γάλλων, Πορτογάλων, Ολλανδών, Βέλγων κι άλλων αποικιοκρατικών οικονομικο-πολιτικών εξουσιασμών, με τη μορφή των ομολογιούχων, των επενδυτών και τροϊκανών δανειστών, οι οποίοι διαρπάζουν τον εθνικό πλούτο επιβάλλοντας καταναγκασμούς ανελέητους για την ελληνική οικονομία και για τον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Κακαβελάκης, ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις ρίζες του σημερινού παγκόσμιου εφιάλτη που ζει η ανθρωπότητα και οποίος, όπως υπογράμμισε, προέκυψε μέσα από την αυτοδιάψευση των προταγμάτων της Αμερικανικής Επανάστασης για να καταλήξει «στη μοιραία κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού υπερκέρδους, που δημιούργησε την απέραντη ανεργία σε όλο τον πλανήτη και την ανείπωτη υπερ-εκμετάλλευση».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κακαβελάκης στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής επισημαίνοντας ότι συντελείται ένας «μέγας κατασπαραγμός», θρησκευτικός, επαναστατικός, οικονομικός, ενεργειακός, υπερ-εξουσιαστικός και πυρηνικο-απειλητικός, ενώ κλείνοντας την ομιλία του επικεντρώθηκε στην Κρήτη, η οποία, όπως είπε, εδώ και αιώνες, αποτελεί Μήλον της Εριδος Δύσης και Ανατολής και οι κάτοικοι της οποίας θα πρέπει να δραπετεύσουν από την εθελοδουλία και «να υψώνουν σημαία εθνική, αφύπνισης από την εθνική αποβλάκωση που επιβάλλουν οι θεατοί και αθέατοι καταστροφείς».

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ – ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την πλευρά του ο κοινωνιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος του Κρητικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Ηλίας Φιλιππίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει την κρίση καθώς ναι μεν υπήρχε ως κράτος, αλλά όχι και ως κοινωνία.
«Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε είναι να χωρίσουμε την ευθύνη στα δύο. Δηλαδή άλλη η ευθύνη του πολιτικού συστήματος, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχουμε την πολιτική του στάση κι άλλη η ευθύνη η δικιά μας ως λαός. Οσον αφορά την ευθύνη που έχουμε ως λαός αυτή θα πρέπει να την αναλάβουμε ολόκληρη και να οργανωθούμε σε τοπικές κοινωνίες για να μπορέσουμε να την κάνουμε πράξη. Κι αυτή η ευθύνη αφορά όχι μόνο στην κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και κυρίως στο να δώσουμε το μήνυμα στους εαυτούς μας, τα νέα παιδιά, το πολιτικό σύστημα, αλλά και τους ξένους που μας παρακολουθούν σαν πειραματόζωα μέσα στο εργαστήριο, ότι δεν ήμαστε αντικείμενα. Οτι είμαστε υποκείμενα ευθύνης συνειδήσεως και ότι μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες», επεσήμανε ο κ. Φιλιππίδης και πρόσθεσε ότι η συγκρότηση του λαού σε κοινωνία θα πρέπει να προηγηθεί της οποιασδήποτε απόφαση. «Πρέπει πρώτα δηλαδή να συσπειρωθούμε και να συγκροτήσουμε ένα σύνολο και με την εμπιστοσύνη που θα γεννηθεί μέσα από αυτό, θα προκύψει κάθε φορά το τι θα κάνουμε. Αλλωστε δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές», υπογράμμισε ο καθηγητής, ενώ σχολιάζοντας τη στάση των δανειστών και των αγορών απέναντι στην Ελλάδα υποστήριξε ότι επιδιώκουν «να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα» και ειδικότερα, όπως είπε, «αυτό που θέλουν από την Ελλάδα είναι το οικόπεδο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα