29 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας

Στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σχετικά με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και τη μετατροπή της σε ηλεκτρική βρίσκεται η Ελλάδα. Ωστόσο, δυστυχώς, στα δημόσια κτήρια δεν εφαρμόζονται ακόμα ευρέως οι συγκεκριμένες καινοτόμες τεχνολογίες με συνέπεια να υπάρχει υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.  
Τώρα, στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Μ.Α.Ι.Χ., θα υλοποιηθούν δύο προγράμματα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ψύξης από τον ήλιο.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ´Σχεδιασμός και εφαρμογή αποκεντρωμένων καινοτόμων τεχνολογιών αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας για δημόσια κτήρια στις χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης – ENPICBCMED, DIDSOLIT-PB´.
Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 και θα ολοκληρωθεί το 2015, αποσκοπεί στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αποκεντρωμένων καινοτόμων συστημάτων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ψύξης σε δημόσια κτήρια, σε διάφορες χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο επιστημονικός συνεργάτης του Μ.Α.Ι.Χ. Γιάννης Βουρδουμπάς, στο πλαίσιο του προγράμματος προωθούνται 5 καινοτομικές τεχνολογίες αξιοποίησης ηλικιακής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού, θερμότητας και ψύξης.
«Στους χώρους του Μ.Α.Ι.Χ. θα δημιουργηθούν δύο πιλοτικά έργα τα οποία αφορούν στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού και ψύξης. Η ηλιακή ενέργεια θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική με διαφανή φωτοβολταϊκά πλαίσια τα οποία θα εγκατασταθούν στο αίθριο του συνεδριακού κέντρου. Οσον αφορά την ηλιακή ψύξη θα χρησιμοποιείται η ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή θερμού νερού και το θερμό νερό με ένα ψυκτικό σύστημα απορρόφησης θα παράγει κρύο νερό 10 – 12 βαθμούς Κελσίου, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την ψύξη των χώρων», σημείωσε ο κ. Βουρδουμπάς και πρόσθεσε ότι ο διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ. κ. Γιώργος Μπαουράκης έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την εφαρμογή του προγράμματος καθώς πέραν του ό,τι οι δύο καινοτόμες αυτές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στο Μ.Α.Ι.Χ. παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητές και ερευνητές του Ινστιτούτου να αξιολογήσουν την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών στις κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης.
Σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των συγκεκριμένων τεχνολογιών στην Ελλάδα ο κ. Βουρδουμπάς υπογράμμισε ότι η χώρα μας «όσον αφορά την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή θερμότητας, θερμού νερού χρήσης με τα γνωστά ηλιόθερμα και παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά πλαίσια, τα οποία αναπτύχθηκαν έντονα τα τελευταία 5 χρόνια, αποτελεί σήμερα μια από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. στην πρώτη τετράδα – πεντάδα όσον αφορά τα εγκατεστημένα ηλιακά συστήματα ανά κάτοικο της χώρας» και τόνισε ότι εφόσον υπάρξει βελτίωση των δικτύων, αλλά και πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια περαιτέρω ανάπτυξη.  

ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
Ο διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ. Γιώργος Μπαουράκης επεσήμανε ότι το Μ.Α.Ι.Χ. συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με στόχο τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά τη διάχυση των καινοτομιών αυτών εφαρμογών και σε άλλους Φορείς και ειδικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Ηδη έχουμε έρθει σε επαφή με τον Δήμο Πλατανιά όπου έχουμε πάρει την πρωτοβουλία και έχουμε προτείνει να εκπονήσουμε μία πιλοτική έρευνα εγκατάστασης των ηλιακών συστημάτων ήπιας μορφής ενέργειας και εφόσον το πρόγραμμα πάει καλά και τα αποτελέσματα είναι θετικά θα επεκταθούμε στη διάχυση του προγράμματος αυτού και την εγκατάσταση των εφαρμογών και σε άλλους Φορείς», δήλωσε ο κ. Μπαουράκης.
Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι, όπως ανέφερε ο τεχνολόγος στο Μ.Α.Ι.Χ. Νικόλαος Μπορέτος, παρά το γεγονός ότι η Κρήτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ´παράδεισος´ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), δυστυχώς, τα δημόσια κτήρια δεν έχουν αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν.
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τα δημόσια κτήρια όπου πράγματι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι Α.Π.Ε. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι είναι μία καλή ευκαιρία, ιδιαίτερα τώρα που οι χρηματοδοτήσεις στην Περιφέρεια είναι σχεδόν ανύπαρκτες, να αναπτυχθούν αυτές οι εφαρμογές μέσα από τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος και σε άλλους Φορείς», ανέφερε ο κ. Μπορέτος.
Να σημειώσουμε τέλος ότι συντονιστής του προγράμματος είναι το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης από την Ισπανία και συμμετέχουν σε αυτό το Μ.Α.Ι.Χ. και το Ινστιτούτο Καινοτομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών από την Ιορδανία, οι Αιγυπτιακός Οργανισμός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας από την Αίγυπτο και η εταιρεία οικο-συστημάτων Eco – systemEuropa από την Ισπανία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα