Συνολικά 73 νέες ψυχοδραστικές ουσίες καταγράφηκαν το 2012 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα ναρκωτικά, ενώ φτηνές ουσίες, που δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης, όπως η ´σίσα´, σπέρνουν κυριολεκτικά τον θάνατο στις πιάτσες των εξαρτημένων.
Στο μεταξύ, την ανάγκη για τη δημιουργία στεγνού προγράμματος στα Χανιά επισημαίνει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ´Χ.Ν.´, ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.) Γιώργος Τσαουσάκος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τα σενάρια συγχώνευσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
Στις εκδηλώσεις που διοργανώνετε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών βάζετε εκ νέου το αίτημα για τη δημιουργία στεγνού προγράμματος στα Χανιά.
Ως παράρτημα Ε.ΣΥ.Ν. εδώ και 15 χρόνια έχουμε ως κύριο στόχο τη δημιουργία στεγνού θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης στα Χανιά. Βάσει της φιλοσοφίας του Ε.ΣΥ.Ν. θεωρούμε ότι αυτό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του προβλήματος. Αυτό αποδεικνύεται και από τα στατιστικά δεδομένα που δείχνουν ότι, πανελληνίως, τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν το υψηλότερο ποσοστό (70%) θεραπείας και αποκατάστασης για εκείνους που ακολουθούν το 18μηνο πρόγραμμα απεξάρτησης. Βεβαίως αυτή η διαδικασία απαιτεί προσωπική θέληση από τον εξαρτημένο καθώς αυτό είναι το κλειδί για να βγει από το πρόβλημα.
Εχετε θέσει το ζήτημα στις νέες καλλικρατικές αυτοδιοικητικές Αρχές;
Είχαμε έρθει σε επικοινωνία και προσπαθήσαμε να πείσουμε για τις θέσεις μας, αλλά δυστυχώς η αντιμετώπιση ήταν θα έλεγα ´οικονομίστικη´, δηλαδή μας είπαν ότι δεν υπάρχουν πόροι, δυνατότητες κ.λπ. Ετσι δεν έκαναν κανένα βήμα, αν και κάναμε κρούσεις για ένα κτήριο στο παλιό Ψυχιατρείο, όπως και ήμασταν ανοιχτοί για οποιαδήποτε άλλη πρόταση εύρεσης χώρου τον οποίο θα πρότειναν εκείνοι. Δυστυχώς, όμως, ακόμα και από την εκκλησία δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Από εκεί και πέρα, ο νομός Χανίων θεωρούμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνο με την υπάρχουσα δομή του ΟΚΑΝΑ και ειδικά με τις κατευθύνσεις που αυτή έχει.
Αναφέρεστε στα υποκατάστατα;
Η λειτουργία της μονάδας υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, σαν φιλοσοφία δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μην ξεχνάμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα νέος κύκλος εξαρτημένων από τη μεθαδόνη και τη βουπρενορφίνη που είναι ουσίες που παρέχονται επίσημα από το κράτος μέσω των κέντρων υποκαταστάτων. Παράλληλα, η ανησυχία μας είναι πολύ έντονη στον σχεδιασμό να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσω των Νοσοκομείων η χορήγηση μεθαδόνης και βουπρενορφίνης χωρίς να υπάρχει η αναγκαία ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των εξαρτημένων.
Πώς τις αξιολογείτε γενικότερα τις εφαρμοζόμενες πολιτικές;
Η πολιτεία παρότι ξέρει τα αρνητικά δεδομένα που υπάρχουν δεν κάνει κάτι. Τα συμφέροντα είναι πολλά και την ίδια στιγμή υπάρχει η λογική να δώσουμε τα πάντα στους ιδιώτες και να ικανοποιήσουμε απαιτήσεις ιδιωτών που έχουν εμπλακεί στο κομμάτι της απεξάρτησης, της θεραπείας και της πρωτογενούς πρόληψης. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα υποκατάστατα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι παράγονται από φαρμακευτικές εταιρείες. Επομένως, ο τζίρος των φαρμακευτικών εταιρειών είναι τεράστιος και -συγχωρέστε μου την έκφραση- αλλά είναι πρόστυχο το ίδιο το κράτος να προωθεί ναρκωτικές ουσίες μέσα από τις δομές υγείας. Από τη μία μεριά δηλαδή κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα κι από την άλλη προσφέρει αρνητικές λύσεις.
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για τη συγχώνευση ΟΚΑΝΑ και ΚΕ.Θ.Ε.Α. ποια είναι η θέση σας;
Μας ανησυχεί γιατί οι δύο οργανισμοί είναι τελείως διαφορετικής φιλοσοφίας. Θα είναι πισωγύρισμα γιατί τα στεγνά προγράμματα θα εξαφανιστούν λόγω του ´κόστους´ που δυστυχώς η Πολιτεία δεν το αποτιμά κρίνοντας την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων.
Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα που έχετε για το πρόβλημα των εξαρτήσεων;
Η Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα Ναρκωτικά στην έκθεση εντοπίζονται πολλές νέες καταστάσεις στο θέμα της εξάρτησης και το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα μεγάλα συμφέροντα των εμπόρων ναρκωτικών εφευρίσκουν νέους τρόπους και νέα προϊόντα που τα ρίχνουν στην αγορά. Τα νέα αυτά προϊόντα είναι ευτελή, οικονομικά πολύ προσιτά στους χρήστες και προκαλούν όπως η ´σίσα´ μη αναστρέψιμη ζημιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έκθεση, το 2012 κοινοποιήθηκαν επίσημα 73 νέες ψυχοδραστικές ουσίες από τις οποίες οι 30 ήταν συνθετικά κανναβινοειδή. Κι όσο κι αν προβάλλεται ως αθώο το χασίς ή η τεχνική διάκριση μεταξύ ´μαλακών´ και ´σκληρών´, αυτές οι οπτικές ανοίγουν τον δρόμο σε αυτές τις ουσίες.
Εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών
Στο μεταξύ συνεχίζονται σήμερα στο κολυμβητήριο Χανίων οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν το Ε.ΣΥ.Ν. με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, σε συνεργασία με τους Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων και Ναυτικό Ομιλο Χανίων, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν στο κολυμβητήριο, παρουσία της αντιπροέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, ναυταθλητικά δρώμενα και παρουσίαση αθλημάτων του Ν.Ο.Χ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν επίσης οι βασικές αρχές της χάρτας πρωτογενούς πρόληψης της ουσιοεξάρτησης που δημιούργησαν από κοινού ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και το Ε.ΣΥ.Ν.