Επιτακτική είναι η ανάγκη για πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, αλλά και για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς ο αριθμός των φοιτητών που θα υποδεχθεί τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι αυξημένος κατά 25%. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των νέων φοιτητών τείνει να προσεγγίσει τον αντίστοιχο του Μετσοβίου τη στιγμή που τα μέλη Δ.Ε.Π. που διαθέτει είναι κατά πολύ λιγότερα.
Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε χθες ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης μετά από σχετικό ερώτημα των ´Χ.Ν.´ στο περιθώριο της εκδήλωσης με θέμα: ´Οι μαθητές πάνε Πολυτεχνείο – Σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης´, που διοργάνωσε το Γραφείο Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στο μεγάλο αμφιθέατρο του κτηρίου Επιστημών.
Ο κ. Διγαλάκης επεσήμανε σχετικά ότι η αύξηση στους νεοεισερχόμενους φοιτητές τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα ανέλθει περίπου στο 25% συγκριτικά με πέρυσι καθώς από τους 510 φοιτητές που υποδέχθηκε και στις 5 Σχολές το 2012 το Πολυτεχνείο θα πάρει 635.
«Είναι μία σημαντική αύξηση και μάλιστα είχαμε επισημάνει και πριν την ανακοίνωση του Υπουργείου ότι ήμασταν ήδη στα όριά μας. Γι’ αυτό και η αντίδρασή μας μόλις το μάθαμε -γιατί καθυστέρησε πολύ η ανακοίνωση του Υπουργείου και δεδομένου ότι τον αριθμό δεν μπορούμε να τον αντιστρέψουμε τουλάχιστον για φέτος- ήταν να επισημάνουμε ότι για να λειτουργήσουμε χρειαζόμαστε και περισσότερη επιχορήγηση και να προχωρήσουν οι εκκρεμείς διορισμοί μελών Δ.Ε.Π., που σε όλη την Ελλάδα είναι 700 και αρκετοί από αυτούς αφορούν το Πολυτεχνείο Κρήτης», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο από τις κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν λόγω συνταξιοδοτήσεων ή παραιτήσεων καθηγητών που επέλεξαν λόγω της κρίσης να φύγουν στο εξωτερικό.
«Αυτές οι θέσεις πρέπει να αναπληρωθούν, αλλά και να μας δοθούν οπωσδήποτε θέσεις συμβασιούχων. Και μάλιστα πρέπει κατά την άποψή μας να προτιμηθούν Σχολές και Πανεπιστήμια της Περιφέρειας με λίγα μέλη Δ.Ε.Π. και όχι να δοθούν τέτοιες θέσεις σε Ιδρύματα των Αθηνών που έχουν υπερβολικά μεγάλους αριθμούς καθηγητών», συμπλήρωσε ο κ. Διγαλάκης, ενώ σχετικά με το θέμα της επιχορήγησης τόνισε: «Σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση θα πρέπει να αυξηθεί και συνολικά, δηλαδή ως ποσοστό που δίνεται για την Παιδεία από τον προϋπολογισμό, αλλά και να κατανεμηθεί στα Ιδρύματα δίκαια λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σημαντικές παραμέτρους, δηλαδή τον αριθμό φοιτητών, τον μελών Δ.Ε.Π. κ.λπ.».
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ
Κατά τη χθεσινή εκδήλωση οι πρόεδροι των 5 Σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης μίλησαν σε υποψηφίους φοιτητές για τις προοπτικές που προσφέρουν οι σπουδές στο Πολυτεχνείο και τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και επιστημονικά υπεύθυνος του Γραφείου Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης του Πολυτεχνείου, Βασίλης Κουϊκόγλου, ανέφερε ότι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Γραφείου Σταδιοδρομίας το 2011, προκύπτει ότι σε σύγκριση με αποφοίτους άλλων Πανεπιστημίων της ίδιας ηλικίας, η ανεργία των αποφοίτων του Πολυτεχνείου ήταν χαμηλότερη κατά 3 μονάδες. «Δηλαδή, όταν τότε η ανεργία ήταν γύρω στο 11 – 12% εμάς ήταν γύρω στο 8%. Αυτή τη στιγμή βέβαια η ανεργία αυτής της ηλικιακής ομάδας αποφοίτων Πανεπιστήμιου είναι γύρω στο 18 – 19% που σημαίνει ότι έχει αυξηθεί κατά 80% τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε ο κ. Κουϊκόγλου και πρόσθεσε ότι δεδομένης της κρίσης και των δυσκολιών που υπάρχουν, το Πολυτεχνείο Κρήτης προσφέρει καλύτερες προοπτικές λόγω των αντικειμένων που θεραπεύει.
«Τα προγράμματα σπουδών είναι σύγχρονα και οι καθηγητές είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Επίσης, το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι σχετικά μικρό Ιδρυμα και επομένως μπορούμε να αφιερώνουμε χρόνο σε ατομικό επίπεδο στον καθένα φοιτητή. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη όλα τα παραπάνω θα λέγαμε ότι το Πολυτεχνείο είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον νέο για να σπουδάσει εδώ», τόνισε ο κ. Κουϊκόγλου.