Τον μυθικό λαβύρινθο της αρχαιότητας με τη σημερινή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση και τα ζητήματα της ανελευθερίας που τίθενται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, φιλοδοξεί να συνδέσει ένα πρωτότυπο επιστημονικό και καλλιτεχνικό πρότζεκτ που ξεκίνησε χθες στα Χανιά και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 Ιουλίου.
Πρόκειται για μια ιδέα που θα υλοποιήσουν καθηγητές και φοιτητές του πανεπιστημίου Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων και τοπικούς φορείς, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ταινίας στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο πρόκειται να έχουν τα ενετικά τείχη της παλιάς πόλης των Χανίων.
Ειδικότερα, η ταινία πρόκειται να προκύψει μέσα από τη συνεργασία σεναριογράφων, σκηνοθετών, αρχιτεκτόνων, ειδικών στη ρομποτική, καλλιτεχνών και άλλων ειδικοτήτων που επί ένα μήνα θα δουλέψουν κατά ομάδες στο τμήμα των ενετικών τειχών που βρίσκονται πίσω από το Φιλολογικό Σύλλογο “Χρυσόστομος”, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).
Οπως εξήγησαν οι αρχιτέκτονες και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια Φρανσουά Ρος και Λυδία Καλλιπολίτη, ο λόγος που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο τμήμα των ενετικών τειχών είναι λόγω της απομόνωσης στην οποία βρίσκεται και το οποίο συμβολικά αντανακλά την «πνευματική φυλακή» στην οποία έχουν καταδικαστεί οι πολίτες των σύγχρονων κοινωνιών.
«Πρόκειται για ένα απομονωμένο κομμάτι κοντά στο παλιό τείχος της πόλης στο οποίο δεν έχει κάποιος άμεση πρόσβαση. Ετσι με βάση αυτή την τοποθεσία θα διαμορφωθεί ένα σενάριο που θα αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή της πνευματικής φυλακής, με αντανακλάσεις στην σημερινή πολιτική και οικονομική κρίση», επεσήμαναν και τόνισαν ότι συμβολικά το συγκεκριμένο σημείο μπορεί να παρομοιαστεί σαν τον «τελευταίο Ευρωπαίο ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ ένα χώρο που αρχικά δημιουργήθηκε για την προστασία του -όπως είναι δηλαδή τα τείχη της παλιάς πόλης- αλλά πλέον αυτή η προστασία έχει μετατραπεί σε ένα είδος φυλακής».
Οι κύριοι Ρος και Καλλιπολίτη ανέφεραν ακόμα ότι για τη συγκεκριμένη προσέγγιση που θα επιχειρηθεί, θα αξιοποιηθούν, μεταξύ άλλων, όχι μονάχα ένας συνδυασμός διαφορετικών τεχνικών, επιστημών και τεχνών, αλλά και ο συμβολικός πλούτος της ελληνικής μυθολογίας και ειδικότερα του Λαβυρίνθου που αποτελεί μια εκδοχή της προσπάθειας του ανθρώπου για απόδραση από ένα δαιδαλώδη εσωτερικό χώρο – φυλακή.
Ο καθηγητής Ετζιο Μπλαζέτι αναφερόμενος στο πρότζεκτ επεσήμανε σχετικά ότι όλες οι παράλληλες δράσεις που θα αναπτυχθούν θα συγκλίνουν στην προσπάθεια δημιουργίας της ταινίας, ενώ τόνισε ότι ο ρόλος των τειχών δεν θα είναι απλώς να λειτουργήσουν ως σκηνικό αλλά να «πρωταγωνιστήσουν» υπηρετώντας την κεντρική ιδέα του σεναρίου.
Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Θεοδωρίδης επεσήμανε ότι στόχος του πρότζεκτ, μεταξύ άλλων, είναι να γίνουν γνωστότερα τα Χανιά στον ακαδημαϊκό χώρο των αρχιτεκτονικών σχολών της Αμερικής.
«Εχουμε πολλές διαφορετικές ειδικότητες που θα συνεργαστούν και θα δημιουργήσουν μια μορφή εργαστηρίου στην οποία θα συνδυάζονται φιλοσοφικές αναζητήσεις, ρομποτικές τεχνικές, κινηματογράφος, αρχιτεκτονική, σενάριο, σκηνοθεσία αλλά και πολλές παράλληλες δράσεις, ενώ για τον σκοπό αυτό θα δουλέψουν 7 καθηγητές και πάνω από 20 φοιτητές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωρίδης.
Να σημειώσουμε τέλος ότι το πρότζεκτ διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης, την Ενωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, την 28η ΕΒΑ, την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τον Φιλολογικό Σύλλογο “Χρυσόστομος” και την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητας Χανίων.
Ο λαβύρινθος της ελευθερίας
