29 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

«Η νομοθεσία δεν λύνει τις αιτίες του ρατσισμού»

«Ηττα της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε τον τρόπο διαχείρισης του αντιρατσιστικού νόμου ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Πανούσης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι μετά από όσα μεσολάβησαν η κοινωνία δεν έλαβε το μήνυμα που θα έπρεπε από τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο νόμος μπορεί να τιμωρήσει τις εγκληματικές ρατσιστικές πράξεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τις γενεσιουργές αιτίες της ξενοφοβίας και του ρατσιστικού μίσους που έχουν βρει έκφραση σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό φορέα.
Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. στο περιθώριο της συνάντησης που είχε χθες στα Χανιά με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης  Βασίλη Διγαλάκη, όπου συζήτησαν θέματα του Ιδρύματος.
Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Πανούσης κατά πόσον το θέμα του αντιρατσιστικού νόμου έχει δημιουργήσει ρήγματα στην τρικομματική κυβέρνηση απάντησε σχετικά: «Ο τρόπος που έγινε η τελική διαχείριση του αντιρατσιστικού είναι μια ήττα της Δημοκρατίας. Γιατί θα χρειαζόταν; Θα χρειαζόταν για να μπορέσει η Βουλή με 250 – 280 ψήφους να στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι η Δημοκρατία δεν είναι αμήχανη και δεν φοβάται, δεν είναι ενοχική και ξέρει τα όρια. Δεν έγινε. Το αν το α’ νομοσχέδιο είναι καλύτερο από το άλλο ή το αν κάποιος το έκανε πρώτος ή δεύτερος, έχασε το νόημά του διότι η κοινωνία δεν πήρε το μήνυμα που έπρεπε να πάρει».
Συνεχίζοντας ο κ. Πανούσης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η ´χρυσή τομή´, ωστόσο, όπως επεσήμανε οι κοινωνικές αιτίες που γεννούν τον ρατσισμό δεν μπορούν να θεραπευτούν μέσω της νομοθεσίας.
«Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να βρουν μια σύγκλιση σε ένα κείμενο νόμου το οποίο πάλι δεν είναι ένας μεταναστευτικός νόμος, ένας νόμος κοινωνικής πολιτικής ή εκπαιδευτικής πολιτικής, ένας νόμος δηλαδή που θα διαχειριστεί τα προβλήματα που έχουν γεννηθεί και που έχουν γεννήσει -αν θέλετε- την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Είναι ένας νόμος ποινικού δικαίου. Αρα ´ναι´ να τιμωρηθούν τέτοιες κακουργηματικές, εγκληματικές, βίαιες πράξεις -πράξεις και όχι σκέψεις ή ιδέες- αλλά πρέπει να λύσουμε και το βασικό θέμα, πώς δηλαδή έχει περάσει ο ρατσισμός μέσα στην κοινωνία και πώς έχει βρει ο ρατσισμός πολιτικό φορέα. Αυτό δεν λύνεται από αυτόν τον νόμο, θέλει αλλού δουλειά και να γίνει συντονισμένη δουλειά όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στη Δημοκρατία», δήλωσε σχετικά ο κ. Πανούσης.         

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κατά την επίσκεψή του στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης ο κ. Πανούσης συνομίλησε με τον πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη και τους αντιπρυτάνεις Νίκο Νικολαϊδη και Γιώργο Σταυρουλάκη για θέματα του Πολυτεχνείου.
Οπως ανέφερε ο κ. Διγαλάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, με τον κ. Πανούση συζητήθηκαν ζητήματα εφαρμογής του σχεδίου ´Αθηνά´ και του νέου νόμου, αλλά και της υποχρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.   
«Το σχέδιο ´Αθηνά´, τουλάχιστον η πρώτη φάση, έχει τελειώσει, αλλά εμάς δεν μας επηρέασε ουσιαστικά, γιατί το μόνο που έγινε ήταν η κατάργηση του Γενικού Τμήματος. Αυτό, όμως, ήταν περισσότερο οργανωτική αλλαγή και όχι μείωση του Πολυτεχνείου ή κάτι τέτοιο», επεσήμανε ο κ. Διγαλάκης, ενώ τόνισε ότι, παρότι έχουν παρουσιαστεί κάποια «μικροπροβλήματα εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου», αυτά «ξεπερνιούνται με συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών και των Συμβουλίων». Σε ό,τι αφορά δε το θέμα της υποχρηματοδότησης ο κ. Διγαλάκης υποστήριξε ότι, παρότι έχει πληγεί και το Πολυτεχνείο Κρήτης «τα χρήματα που έρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό σε σχέση με αυτά που έρχονται από ερευνητικά προγράμματα είναι αρκετά ικανοποιητικά και μας βοηθούν να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής κ. Πανούσης τόνισε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. «στηρίζει πάντα το δημοκρατικό, δημόσιο, ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ένα Πανεπιστήμιο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και την υπέρβαση των δυσκολιών μας» και πρόσθεσε ότι «το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει καταφέρει να καταστεί ένα Ιδρυμα με πολύ καλή εθνική και διεθνή φήμη και στο εκπαιδευτικό και το ερευνητικό πεδίο». «Αρα πρέπει να ενισχύσουμε όλα τα κόμματα, η Βουλή και η κοινωνία, αλλά και ως Δημοκρατική Αριστερά εμείς το δηλώνουμε, όλες τις προσπάθειες που γίνονται να υπερβεί το Πολυτεχνείο τις θεσμικές αγκυλώσεις εφαρμογής ενός καινούργιου νόμου και να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίον έγινε. Να συμβάλει δηλαδή στην πρόοδο της επιστήμης, να κάνει αναπαραγωγή Ελλήνων επιστημόνων που θα γίνουν ερευνητές παγκόσμιας εμβέλειας και να είναι οι απόφοιτοι οι καλύτεροι πρεσβευτές της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται εδώ. Και βέβαια να συμβάλει και στην ανάπτυξη της Κρήτης. Νομίζω ότι όλα αυτά γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται με τη στήριξη όλων των δυνάμεων κοινωνικών, πολιτικών και ακαδημαϊκών, που πιστεύουν σε ένα Πανεπιστήμιο της έρευνας, της ελευθερίας, αλλά και της ευθύνης», δήλωσε ο κ. Πανούσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα