Μια πρωτότυπη περιπλάνηση στον κόσμο των φυτών και της σύνδεσής τους με τη μυθολογία, την ιστορία, την επιστήμη αλλά και τη λαϊκή παράδοση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν χθες στην τελετή βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού για την ομορφότερη αυλή που διοργάνωσε, στο πλαίσιο της Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Τα Τσικαλαριά”.
Ξεναγός σε αυτό το ταξίδι ήταν ο γεωπόνος Κώστας Οικονομάκης, ο οποίος με τρόπο συναρπαστικό ανέδειξε πτυχές της πλούσιας χλωρίδας των Χανίων και της Κρήτης αλλά και της πανάρχαιας καταγωγής της.
«Μέσα από την ενασχόληση με τα φυτά μπορούμε να αντλήσουμε πλήθος πληροφοριών για τη γλώσσα, τη μυθολογία, την ιστορία, τη λαϊκή μας παράδοση και τη χρησιμότητά τους, ενώ πολλές φορές αυτό είναι ένα κίνητρο γι’ αυτό που λέμε “νέες καλλιέργειες” ή για μια καινούρια γεωργική δραστηριότητα», σημείωσε ο κ. Οικονομάκης, μιλώντας στα “Χ.Ν.” και πρόσθεσε: «Τα ονόματα των φυτών για παράδειγμα έχουν συνάφεια με την ελληνική μυθολογία. Οι αρχαίοι είχαν πάρα πολλά φυτά που τα είχαν αποδώσει σε θεότητες ενώ εκείνο το οποίο είναι εκπληκτικό είναι η διατήρηση της ονομασίας τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα το ομηρικό δίκταμνον εμείς το λέμε δίκταμο και η ρίγανη είναι το αρχαίο ρίγανον από το όρος και γάνος που σημαίνει λαμπρότητα. Αυτά δείχνουν την καταγωγή μας αλλά και την αντοχή της γλώσσας μας μέσα από χιλιάδες χρόνια κατατρεγμών και αντιξοοτήτων».
Τα ονόματα των φυτών δίνουν επίσης πληροφορίες για την καταγωγή τους αλλά και τη χρήση τους στο παρελθόν. «Για παράδειγμα το δίκταμο που είπαμε σημαίνει θάμνος της Δίκτης. Η ονομασία, ωστόσο, μπορεί να παραλλάσσει από τη μια περιοχή στην άλλη μέσα στην ίδια την Κρήτη ή ακόμα και στον ίδιο τον νομό, όπως επίσης έχουμε διαφορετικά φυτά με το ίδιο όνομα. Λέγοντας λόγου χάρη μαρουλίδα στον Αποκόρωνα εννοούν άλλο φυτό και άλλο στην Κίσαμο ή την Κυδωνία. Υπάρχουν όμως και μερικά ονομάτα που είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα, όπως η ρίγανη που προείπαμε ή η καυκαλήθρα ή καυκαλίδα. Γενικότερα πάντως τα φυτά επειδή είναι δεμένα άρρηκτα με τη ζωή μας, είτε σαν φάρμακα είτε σαν τροφή είτε σαν καλλυντικά ή καλλωπιστικά, έχουν να μας διηγηθούν πολλά για το ποιοι είμαστε», είπε καταλήγοντας ο κ. Οικονομάκης.
ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΗΠΟΙ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν επίσης οι καλύτεροι κήποι και αυλές των Τσικαλαριών σε διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσικαλαριών, “Τα Τσικαλαριά”, ενώ οι ιδιοκτήτες των αυλών που διακρίθηκαν έλαβαν έπαινους και φυτά.
«Εδώ και 3 χρόνια έχουμε ξεκινήσει την ημέρα του Περιβάλλοντος και βραβεύουμε τους καλύτερους κήπους και τα μπαλκόνια του χωριού. Σκοπός αυτής της δράσης είναι να δώσουμε ερέθισμα στους χωριανούς να έχουν τους κήπους, τους δρόμους και το χωριό γενικότερα περιποιημένο», σημείωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίκος Παπαδάκης, ενώ ερωτηθείς για το πώς ανταποκρίνονται οι χωριανοί στο κάλεσμα του Συλλόγου, απάντησε: «Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, οι συμμετοχές πολλές και γενικά βλέπουμε από χρόνο σε χρόνο βελτίωση. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στην κριτική επιτροπή δεν συμμετέχει κανείς από τον Σύλλογο, αλλά κάποιοι άνθρωποι, γεωπόνοι ή αρχιτέκτονες από το χωριό μας, οι οποίοι και βαθμολογούν.
Να σημειώσουμε τέλος ότι οι νικητές ανά κατηγορία ήταν:
• Βραβεία 3ης ηλικίας: Βαρβάρα Ρουσάκη, Ελισάβετ Μπρεδολόγου, Χρυσούλα Τενεκεντζή.
• Βραβεία για τα ωραιότερα μπαλκόνια και κήπους του χωριού: Βιργινία Μανουσέλη, Μαρία Τζανάκη και Νεκταρία Λάμπρη.
• Βραβεία για τα ωραιότερα μπαλκόνια και κήπους μεταναστών που κατοικούν στο χωριό: Μαρία Γιάτα, Ρόμη Μιτρολάρι.
• Βραβεία για τη βελτίωση κήπων μετά από προτάσεις της περυσινής επιτροπής: Χρυσούλα Χαλβατζή και Θρασύβουλος Χειλιουδάκης.