29 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Παρέμβαση Λοβέρδου για την Αγιά (VIDEO)

Τη δέσμευση ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος των αδειοδοτήσεων των βιοτεχνικών μονάδων στον κάμπο της Αγιάς ανέλαβε χθες ο πρόεδρος της ´Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα´ Ανδρέας Λοβέρδος σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.
Παράλληλα επανέλαβε την πρότασή του οι πιστοποιήσεις για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων να περνούν μέσα από τα Επιμελητήρια και όχι τις Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κράτους, ενώ εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να αρθούν οι ποινικές διώξεις έναντι επιχειρηματιών για οφειλές προς το Δημόσιο σε περιπτώσεις που το κράτος εμφανίζεται συγχρόνως να χρωστά προς τους επιχειρηματίες.     
Συγκεκριμένα, κ. Λοβέρδος, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννη Μαργαρώνη, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ενέργειες και παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα και χωρίς κόστος, ώστε να ανακάμψει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε, θα ευνοούσε οι αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων  να περνούν από τα Επιμελητήρια και όχι από τους Δήμους, τις Περιφέρειες και το κεντρικό κράτος, αλλά και «να υπογράφουν τη συγκέντρωση των πιστοποιητικών δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί ιδιώτες» καθώς με αυτό τον τρόπο  θα ενισχυόταν η επιχειρηματικότητα και θα μπορούσε να ξεκινήσει μία επιχειρηματική δράση «γρήγορα και χωρίς διαφθορά και καθυστερήσεις».
Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν ξανά «οι ποινικές ρυθμίσεις που προσβάλλουν μια επιχειρηματικότητα που είναι στα ´κόκκινα´», ενώ τάχθηκε υπέρ του συμψηφισμού των χρεών, όταν ένας επιχειρηματίας χρωστά στο κράτος, αλλά και την ίδια στιγμή το κράτος χρωστά σε αυτόν.
«Οι υπουργοί Οικονομικών επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά δεν θέλουν να υπάρξει συμψηφισμός γιατί θα μειωθούν τα έσοδα όπως λένε. Ομως, όταν το κράτος οφείλει και αναγνωρίζει την οφειλή του ή όταν υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις, γιατί να κυνηγά ποινικά έναν επιχειρηματία;  Γιατί να μην του δίνει φορολογική ενημερότητα;», σημείωσε σχετικά ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι το αίτημα για άρση των ποινικών και διοικητικών διώξεων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθολικό από μέρους των Επιμελητηρίων.  
Για το θέμα των αδειοδοτήσεων στις βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στην Αγιά ο πρόεδρος της ´Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα´, που έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, και στη δίωξη συγκεκριμένων υπαλλήλων, τόνισε ότι «είναι μεγάλη αδικία να υπάρχουν τέτοιες μέθοδοι σε εποχές της κρίσης» και συμπλήρωσε ότι «θα παρέμβουμε όσο γίνεται πιο δυνατά».
Ερωτηθείς επίσης από τους δημοσιογράφους για τα ´πυρά´ Βενιζέλου κατά όσων εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, ωστόσο, υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι «όπου μάχη και σύγκρουση με συμφέροντα, όπως τα μεγάλα συμφέροντα στα φάρμακα, είμαι ´παρών´, έδωσα και δίνω μάχες όχι από ξεκούραστες θέσεις, αλλά από τις πιο σκληρές και θα συνεχίσω να δίνω μάχες».
Από την πλευρά του ο κ. Μαργαρώνης επεσήμανε ότι το Ε.Β.Ε.Χ. θα αποστείλει στον κ. Λοβέρδο προτάσεις για να μεταφερθούν στη Βουλή και να δοθούν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Αγιάς υπογραμμίζοντας την ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να  ανακάμψει η βιοτεχνία, η οποία πλήττεται αυτή τη στιγμή.

Επίσκεψη και στο Ιδρυμα ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´
Ως πηγή άντλησης μηνυμάτων ενότητας και διδαχής χαρακτήρισε το Ιδρυμα Εθνικών Ερευνών και Μελετών ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´ ο πρόεδρος της ´Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα´ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.
Ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος συζήτησε για αρκετή ώρα με τον γενικός διευθυντή του Ιδρύματος κ. Νίκο Παπαδάκη και το επιστημονικό προσωπικό έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στάση του Ελευθερίου Βενιζέλου στο θέμα της πτώχευσης του 1932, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τον σκληρό πόλεμο που είχε δεχθεί τότε ο Βενιζέλος από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Σε ό,τι αφορά το Ιδρυμα τόνισε ότι «έχει πολλά να σου διδάξει» και πρόσθεσε: «Εδώ ερχόμαστε να πάρουμε μηνύματα ενότητας και διδαχής από τα λάθη μας και η βασική συμβουλή που παίρνει κανείς από την ιστορία και τα τεκμήριά της είναι να αποπειράται την ενότητα μαζί με τους άλλους συμπατριώτες του και όχι τη διάσπαση».
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης ευχαρίστησε τον κ. Λοβέρδο για την επίσκεψη και επεσήμανε το ζωηρό ενδιαφέρον που επέδειξε για τα θέματα του Ιδρύματος, αλλά και την πολιτική στάση του Ελευθερίου Βενιζέλου. «Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι ο κ. Λοβέρδος και ως πανεπιστημιακός και ως πολιτικός έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εποχή του και είναι γνώστης διαφόρων λεπτομερειών, αλλά και των συνθηκών που επικρατούσαν την εποχή εκείνη. Και αυτό που θέλω να πω και έχω πει κι άλλες φορές είναι ότι επειγόντως οι Ελληνες πολιτικοί θα πρέπει να μελετήσουν την εποχή Βενιζέλου καθώς εκεί υπάρχουν πάρα πολλές απαντήσεις και για τα σημερινά προβλήματα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδάκης.      


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα