29 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Διαφωνία για το προσωπικό σε σχολεία

Μηδενικό είναι το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό στον Νομό Χανίων, σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Χανίων, ενώ διαπιστώνει περίπου 100 ελλείψεις καθηγητών σε μαθήματα κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων. Η εισήγηση του ΠΥΣΔΕ, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τους πίνακες του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο κάνει λόγο για 270 πλεονάζοντες καθηγητές στα Χανιά, εγκρίθηκε χθες ομόφωνα, ενώ πλέον αναμένεται τις επόμενες ημέρες και η εκτίμηση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης.
Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ο τρόπος υπολογισμού που ακολούθησε το Υπουργείο «εμφανίζει μια εντελώς παραπλανητική εικόνα της εκπαιδευτικής – εργασιακής πραγματικότητας στον Νομό μας», ενώ, μεταξύ άλλων, προτείνει προς το Υπουργείο «να μην γίνει καμία υποχρεωτική μετάθεση, ώστε να αποτυπωθεί η πραγματικότητα».   
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην εκτίμηση του διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Γιάννη Κανδαράκη, η οποία αποστέλλεται μαζί με την απόφαση του ΠΥΣΔΕ, γίνεται λόγος για πλεονάζον προσωπικό (10 γυμναστές, 7 Αγγλικής Φιλολογίας και 3 Γερμανικής Φιλολογίας) με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα απορροφηθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.  

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ
Ειδικότερα, τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Χανίων, Αντώνης Ναξάκης, Γιώργος Φίλλης, Αλεξάνδρα Πατσιά και Βασίλης Βαζιτάρης, σε κείμενό τους εκφράζουν, μεταξύ άλλων, τις επιφυλάξεις του Συμβουλίου «επειδή η εγκύκλιος καθυστέρησε υπερβολικά καθ’ υπέρβαση της κείμενης νομοθεσίας» και επισημαίνουν ότι «το Συμβούλιο παρατηρεί μια συνεχή υποβάθμιση του ρόλου του και εκτιμά ότι δεν βοηθά αυτό την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος».
Από εκεί και πέρα, ομόφωνα όλα τα μέλη του Συμβουλίου       -μαζί και με τον κ. Κανδαράκη- υπογραμμίζουν ότι με τον τρόπο υπολογισμού των κενών που πραγματοποίησαν οι κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας «εμφανίζεται μια εντελώς παραπλανητική εικόνα της εκπαιδευτικής – εργασιακής πραγματικότητας» γιατί, όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων:
• Δεν υπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις ανά ειδικότητα και το γεγονός ότι μπορεί να είναι περισσότερες από τις επιθυμίες που έχουν δηλωθεί.
• Δεν υπολογίζονται οι διδακτικές ώρες από το Σ.Ε.Π. και Project, οι ώρες των εργαστηρίων (φυσικών επιστημών – πληροφορικής) και των διαφόρων προγραμμάτων, όπως δεν υπολογίζεται ο δεύτερος καθηγητής στα εργαστήρια τεχνικής εκπαίδευσης για πάνω από 13 μαθητές.
• Δεν συνυπολογίζονται οι 2 διδακτικές ώρες που είναι υποχρεωτικές για τη χορωδία, οι διδακτικές ώρες από θέσεις ευθύνης (διευθυντές κ.λπ.) και οι ώρες των επιπέδων στην αγγλική γλώσσα, ενώ τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά ωράρια των διευθυντών και υποδιευθυντών είναι αδύνατον -όπως λένε- να εφαρμοστούν στην πράξη δεδομένου ότι τα σχολεία δεν διαθέτουν επιστασία και γραμματεία.
• Δεν συνυπολογίζονται οι αποσπάσεις, αλλά και οι μακροχρόνιες άδειες (εγκυμοσύνης, γονικές κ.λπ.) που στατιστικά υπολογίζονται τουλάχιστον στο 7% των οργανικά ανηκόντων.
• Δεν συνυπολογίζονται όλοι οι αποσπασμένοι σε σχολεία του εξωτερικού, οι μετατάξεις από τη Β/βάθμια Εκπαίδευση στην Α/βάθμια και δεν γίνεται εκτίμηση των ωρών που διατίθενται από τη Β/βάθμια στην Α/βάθμια κάθε Σεπτέμβρη.
Συνεχίζοντας τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Χανίων επισημαίνουν ότι κατόπιν όλων των παραπάνω «δεν υπάρχουν πλεονάσματα προσωπικού στον Νομό Χανίων όσο αφορά τη Β/βάθμια Εκπαίδευση» και προσθέτουν:
«• Στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει σχολική μονάδα χωρίς καθηγητή Πληροφορικής σε σταθερή βάση, αφού δεν υπάρχουν γραμματείες.
• Θεωρούμε πως τον Σεπτέμβριο δεν θα έχουμε το ηθικό δικαίωμα να ζητήσουμε αναπληρωτές σε ειδικότητες που σήμερα χαρακτηρίζουμε υπεράριθμες.
• Εκτιμούμε πως η εικόνα των πλεονασμάτων που εμφανίζει ο αλγόριθμος του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα του Νομού μας και τις εργασιακές ανάγκες που αυτή απαιτεί (…).
• Θεωρούμε πως τα αποτελέσματα πλεονασμάτων του αλγόριθμου του Υπουργείου Παιδείας, με την έκθεσή τους στην δημοσιότητα και, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα δημιουργήσουν συνθήκες ανθρωποφαγίας εναντίον των εκπαιδευτικών και θα ναρκοθετήσουν ακόμα περισσότερο την όποια εκπαιδευτική διαδικασία για την επόμενη σχολική χρονιά».
• Τέλος, το ΠΥΣΔΕ, υπογραμμίζει ότι τα πλεονάσματα προσωπικού που δίνει το Υπουργείο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξουν εθελοντικές μεταθέσεις  (ή θα υπάρξουν ελάχιστες) όπως και ότι δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικές μεταθέσεις, αφού εμφανίζονται παντού πλεονάσματα. «Γι’ αυτόν τον λόγο οι εκπαιδευτικοί έχουν τρομοκρατηθεί εκτιμώντας ότι οδηγούνται στην εφεδρεία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου. Προτείνουμε να μην γίνει καμία υποχρεωτική μετάθεση, ώστε να αποτυπωθεί η πραγματικότητα. Εξάλλου, αν υπάρξει οποιοδήποτε πλεόνασμα, θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της ενισχυτικής διδασκαλίας με την άμεση έναρξή της», επισημαίνει.

Η ΕΛΜΕ Χανίων
Μετά το τέλος της χθεσινής διαδικασίας ο γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων, Φώτης Μπιχάκης, έκανε λόγο για «μια πρώτη, μικρή νίκη, που είναι αποτέλεσμα της κινητοποίησης δεκάδων συναδέλφων». Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις «κατά πόσο τα αποτελέσματα που δόθηκαν από το ΠΥΣΔΕ Χανίων θα υιοθετηθούν από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης και κυρίως από το Υπουργείο, έχοντας δηλωμένη την πρόθεση ότι αυτό που τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να πάνε σε 12.000 απολύσεις».
Ο αιρετός εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ στο ΠΥΣΔΕ, Αντώνης Ναξάκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το ΠΥΣΔΕ Χανίων τεκμηρίωσε με απόλυτο τρόπο ότι δεν υπάρχουν πλεονάσματα αντίθετα έχουμε ελλείμματα», ενώ ο επίσης αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Χανίων, Γιώργος Φίλλης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αναγκάσει τα ΠΥΣΔΕ «να συνυπογράψουν τους πίνακες που καταρτίζει με έναν εντελώς παράλογο και παράνομο τρόπο το Υπουργείο» χωρίς, όπως επεσήμανε, να απαντά με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, κ. Κανδαράκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι επειδή τη νέα χρονιά θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά τα νέα μέτρα «θα δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία με τα νέα δεδομένα και δεν θα φτάσουμε σε καταστάσεις μετακινήσεων, διαθεσιμότητας ή απολύσεων», ενώ τόνισε ότι εφόσον προκύψουν πλεονάζοντες, μπορούν να απορροφηθούν από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα