Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

“Γαλατικό δείπνο”

Ο Αστερίξ, ο Οβελίξ και όλοι οι άλλοι αγαπημένοι ήρωες του γνωστού κόμικ “επισκέφτηκαν”  το βράδυ του Σαββάτου το Αρχαιολογικό Μουσείο, φέρνοντας μαζί τους “Μνήμες Γαλατικών Γεύσεων” σε εκείνους που βρέθηκαν στο μουσείο, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Η προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αναστασία Τζιγκουνάκη μιλώντας στους παρευρισκομένους υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι «η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει σαν στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, καθώς και τη προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας. Το φετινό θέμα “Μουσεία (Μνήμη +δημιουργικότητα=κοινωνική αλλαγή)” επικεντρώνεται στον ρόλο των μουσείων όχι μόνο στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στη συμβολή τους στη ανανέωση της κοινωνίας με τη δημιουργικότητα και τη ζωντάνια των δράσεων τους».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων Στέλλα Κουτσουπάκη τόνισε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνδιοργανώνουμε αυτή την όμορφη βραδιά.Οι αρχαίοι Γαλάτες με τους Κρητικούς είχαν πολλά κοινά μεταξύ τους όπως, το ίδιο πνεύμα, τους άρεσε η παρέα, η διασκέδαση και το καλό φαγητό. Επίσης οι Γαλάτες όπως και οι Κρητικοί ήταν θαρραλέοι, ενώ αντιστάθηκαν σε εχθρούς και κατακτητές. Επίσης πίστευαν πολύ στην αλληλεγγύη». Η κα Κουτσουπάκη σημείωσε ότι «από αύριο, κάθε Τρίτη και Πέμπτη θα φιλοξενούμε σχολεία των Χανίων και θα τους γίνεται μια ξενάγηση στον χώρο του Μουσείου, όπως επίσης θα τους γνωρίσουμε ποια ήταν η Γαλατία, ενώ θα τους φέρουμε πιο κοντά στο κόσμο του Αστερίξ και Οβελίξ, ενώ θα υπάρχει και μία έκλπηξη για τα παιδιά. Ποια θα είναι αυτή; Μα φυσικά το “Μαγικό Φίλτρο”.
Η Μαριάννα Καβρουλάκη πειραματική αρχαιολόγος ειδεικευμένη στην Ιστορία της γαστρονομίας, υπεύθυνη για την παρασκευή των φαγητών, τόνισε ότι «το μενού που ετοιμάσαμε περιλαμβάνει γεύσεις από διάφορες περιοχές της Γαλατίας.
Οι πληροφορίες που έχουμε, οι οποίες δεν είναι αρκετά πλήρεις -γιατί οι Γαλάτες δεν είχαν αφήσει γραπτές πληροφορίες αφού οι Δρυίδες απαγόρευαν να διατηρούν αρχεία, αν και υπήρχε γραφή- είναι από τους συγγραφείς των κλασικών χρόνων. Οι Γαλάτες ήταν Κέλτες στην καταγωγή ενώ δεν γνωρίζουμε γιατί τους ονόμασαν Γαλάτες».
Σχετικά με τις γαστρονιμικές προτιμήσεις των Γαλατών η κα Καβρουλάκη υπογράμμισε ότι «τα φαγητά τα οποία έχουν γλυκιά γεύση προέρχονται από περιοχές που είναι κοντά  στη Ρώμη, ή γύρω από τη Μασαλία και είναι επηρεασμένα από τη Ρωμαϊκή και Ελληνική κουζίνα. Φαγητά όπως οι πολτοί, είναι από περιοχές της Γαλατίας που είναι πιο απομακρυσμένες από τη Ρώμη».
Η ίδια σημείωσε ακόμα ότι «αγαπημένα φαγητά των Γαλατών ήταν, όχι τόσο πολύ το αγριογούρουνο όπως νομίζουν πολλοί, αλλά εν τούτοις έτρωγαν χοιρινά, κυρίως τα οικόσιτα, επίσης τους άρεσαν το κατσίκι και το αρνί, οι διάφοροι πολτοί από δημητριακά, το  αλεύρι από βελανίδια ενώ αγαπούσαν πολύ το κρασί».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες