Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προχωρά η απελευθέρωση επαγγελμάτων

Από τα 343 επαγγέλματα το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως και απομένει, το αμέσως επόμενο διάστημα, η λήψη νομοθετικών δράσεων για την απελευθέρωση ορισμένων ειδικοτήτων, άρα, έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης.

Αυτό ανέφεραν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, ενώ, υπογράμμισαν ότι ξεπερνάμε την πιστωτική ασφυξία και ότι όσο βελτιώνεται η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών, τόσο ευκολότερη θα γίνει η παροχή κεφαλαίου κίνησης για επαγγελματίες.

Oπως σημειώθηκε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ήδη χρηματοδοτεί δράσεις στη χώρα μας, ενώ, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη δράση του ΕΣΠΑ για τους μικρομεσαίους, αναμένεται να διευθετηθεί, με την παροχή ολιγοήμερης παράτασης από το υπουργείο, για την κατάθεση αιτημάτων.

Για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά προχωρά η συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά του ΛΑΓΗΕ του ΑΔΜΗΕ, ενώ, σημείωσε ότι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία δεν είναι ακόμη εφικτή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των μικρών καταστημάτων, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι για το θέμα αυτό θα αποφασίσει η Βουλή.

Για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ετοιμάζεται νέα μελέτη από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για 20 επαγγέλματα, όπου θα εξεταστεί ο βαθμός απελευθέρωσης και οι μεταβολές στις αμοιβές και στις τιμές.

Η μελέτη θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο του 2013.

Επίσης, έχει ζητηθεί από όλα τα υπουργεία η κωδικοποίηση για μείωση της γραφειοκρατίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ο υπουργός Οικονομικών έφερε αρκετά παραδείγματα από τη θετική επίπτωση που είχε το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, όπως του συμβολαιογράφου, στη μείωση των τιμών και την είσοδο νέων επαγγελματιών στον χώρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα – παρατηρητήριο για τις δυνατότητες εισόδου κάποιου στην αγορά εργασίας, είτε ως επιχειρηματίας, είτε ως εργαζόμενος.

Εκτός από τα κλειστά επαγγέλματα, η έμφαση του υπουργείου Ανάπτυξης θα επικεντρωθεί στο άνοιγμα των αγορών. «Για πολλά χρόνια ο καθένας κέρδιζε τη δική του προσωπική μάχη αλλά χάναμε τον πόλεμο από τις αγκυλώσεις και τα εμπόδια εισόδου στην αγορά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Με 148 ρυθμίσεις που έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας στις αγορές για την πώληση προϊόντων.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα και αποκλιμακώνονται οι τιμές, έγινε απελευθέρωση πώλησης καπνικών ειδών και βρεφικού γάλακτος με ορατά αποτελέσματα στις τιμές του δεύτερου, δημιουργήθηκε σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για τεχνικά επαγγέλματα, όπως για υδραυλικούς, ψυκτικούς και ακολουθούν οι ηλεκτρολόγοι, απελευθερώθηκε το επάγγελμα του λογιστή, απελευθερώθηκε πλήρως η αγορά των φορτηγών και οι μεταφορές σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες, και τα ξενοδοχεία μπορούν να μεταφέρουν τους πελάτες τους στις μονάδες τους, και προωθήθηκαν μέτρα για τις στρεβλώσεις στην αγορά υγρών καυσίμων αλλά και θέματα που σχετίζονται με την ίδρυση εταιρειών.

Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς, με αλλαγές στην αγορά καυσίμων και διατάξεις με στόχο την προστασία των καταναλωτών. Επίσης θα περιέχει ρυθμίσεις για τις προσφορές και εκπτώσεις με τέσσερις περιόδους, αλλά και ρύθμιση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Επίσης, σημείωσε ότι το υπουργείο προτείνει να είναι ανοικτά τα καταστήματα επτά Κυριακές.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα