Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα

Ως ένα άρθρο κατατέθηκε χθες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και περιλαμβάνει τα μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για να καταβληθούν οι δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, ώστε η κυβέρνηση να έχει κάνει ό,τι χρειάζεται εν όψει του Eurogroup της 13ης Μαΐου.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα που αφορούν όλες τις κατηγορίες πολιτών. Ωστόσο, δεν θα περιλαμβάνει τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση καθώς αυτό το απέκλεισε σε αυτή τη φάση ο υπουργός Οικονομικών, αφού όπως λέει δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε Εφορία – Ταμεία
• «Απεριόριστες» δόσεις για φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5.000 ευρώ.
• Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης: Από 10 ευρώ ανάλογα τα πραγματικά εισοδήματα του οφειλέτη.
• Πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση με πολλές και χαμηλές δόσεις και για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
• Επαγγελματίες και επιχειρήσεις: Εξόφληση έως 48 δόσεις.
• Φορολογική παγίδα: Οι δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 8,75%.
Φόροι στα ακίνητα
• «Χαράτσι» ακινήτων και το 2013 μειωμένο οριζόντια 15%.
• Το 2013 το «χαράτσι» θα εισπραχθεί μέσω Δ.Ε.Η.
• Πρόβλεψη για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το 2014 χωρίς την τελική ρύθμιση.
Φορολογία 18άρηδων
• Γλυτώνουν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα.
• Δεν θα υποβάλουν δήλωση όσοι νέοι έχουν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, ακίνητο) και είναι προστατευόμενα τέκνα.
• Ειδική πρόβλεψη για εξαίρεση από τα τεκμήρια συνδικαιούχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
• Υποχρεωτικά θα πρέπει να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
ΝΕο σΥστημα πληρωμΗς Φ.Π.Α.
1η περίπτωση:
• Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. με καταβολή ελάχιστου ποσού 10 ευρώ.
• Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δύο δόσεις.
• Στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλεται η πρώτη δόση.
• Στο τέλος του επόμενου μήνα θα εξοφλείται η δεύτερη δόση προσαυξημένη κατά 2%
2η περίπτωση:
• Καταβολή του 50% του Φ.Π.Α. με την υποβολή της δήλωσης.
• Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα.
Δημόσιοι υπάλληλοι
• 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος.
• Θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Το πολυνομοσχέδιο προκαλεί αντιδράσεις πριν καν ξεκινήσει η εξέτασή του στην αρμόδια Επιτροπή.
Ο πρόεδρος του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, διαμαρτυρήθηκε για την αναγγελθείσα κατάθεση της ρύθμισης για τη φούρνιση αρτοσκευασμάτων στα σούπερ μάρκετ στο πολυνομοσχέδιο, τη στιγμή που η διάταξη είχε συμπεριληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχοντας περάσει μάλιστα και τη βάσανο της δεύτερης εξέτασης.
Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε επίσης τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, ότι επιφυλάσσει για τον εαυτό του -μέσω νομοθετικής διάταξης- τις άδειες για τις λαϊκές αγορές στη Β’ Αθηνών όπου και εκλέγεται, ενώ επέρριψε στον πρόεδρο της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη, την ευθύνη για τη διεξαγωγή της τελικής συζήτησης του πολυνομοσχεδίου την Κυριακή των Βαΐων, ημέρα που το κόμμα του ολοκληρώνει το ιδρυτικό του συνέδριο.
Απαντώντας, ο Β. Μεϊμαράκης, απέρριψε τις αιτιάσεις στο πρόσωπό του και τόνισε πως κατά τον προγραμματισμό της συζήτησης, ελήφθη υπ’ όψιν και το συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν απευχηθεί τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δεχόμενος δε, πως οι κατεπείγουσες διαδικασίες «δεν ικανοποιούν κανέναν και πιστεύω ούτε και την κυβέρνηση», υπενθύμισε πως είναι απολύτως συμβατές με τον Κανονισμό της Βουλής.
«Το πρόβλημά μας, δεν είναι αν θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο την Κυριακή ή την Τρίτη, αλλά να δοθεί στη Βουλή η άνεση χρόνου», παρενέβη ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται η Βουλή μέχρι εκμηδενίσεως», συμπλήρωσε.
Ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να ψηφιστεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, δήλωσε πως θα ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
«Η τροκομματική κυβέρνηση, συνεχίζει την πολιτική των βάρβαρων μέτρων που έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη της ανεργίας και στη φτώχεια του λαού. Ο κάθε βουλευτής, έχει προσωπική ευθύνη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα -και στο όνομα καμιάς πειθαρχίας- να καταδικάζει τον λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κ.Ο. του ΚΚΕ.

Ρυθμίσεις για τις Α.Π.Ε.
Μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις Α.Π.Ε. που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υ.Π.Ε.Κ.Α., τα οποία περιλήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ψηφιστούν άμεσα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
• Υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής με την αποδοχή της προσφοράς σύνδεσης της μονάδας στο δίκτυο η οποία ορίζεται, σε 60.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος έως και 1 MW, 30.000 ευρώ από 1 έως και 10 MW, 20.000 ευρώ από 10 έως και 100 MW και 10.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος πάνω από 100 MW.
Από την υποχρέωση υποβολής της εγγυητικής επιστολής εξαιρούνται οι μονάδες Α.Π.Ε. που εγκαθίστανται σε κτίρια, ανεξαρτήτως ισχύος.
• Επιβολή ετήσιου τέλους στους κατόχους αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. ύψους χιλίων ευρώ ανά μεγαβάτ που μπορεί να αναπροσαρμόζεται έως 3.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.
• Αναστολή της σύναψης συμβάσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών και συμβάσεων πώλησης επίσης για φωτοβολταϊκά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις για τις οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος για την υπογραφή σύμβασης πώλησης καθώς και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
• Επιβολή έκτακτης εισφοράς 37% και 34% αντίστοιχα στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου του 2013 έως και 30 Ιουνίου του 2013 και για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013. Τα μειώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά μέχρι 100 κιλοβάτ. Επίσης, εισφορά 42% και 40% αντίστοιχα ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιουλίου του 2013.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα