Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Μελλοντολόγοι προβλέπουν ότι οι αλλαγές θα αφορούν όλους τους τομείς, είναι αναπόφευκτες, θεμελιώδεις και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης παρουσίας, ακολουθούν πορείες δαιδαλώδεις, άγνωστες ή αδιανόητες στους πολλούς. Πολλά αλλάζουν, λίγα μένουν σταθερά, έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει ο συγγραφέας Richard Watson στο βιβλίο του Future Files. Αυτές είναι στον πυρήνα του χαρακτήρα μας ισχυρές, ανέγγιχτες και προστατευμένες, καθορίζουν τη φύση μας.
Ας τις δούμε…

Αγωνία για το μέλλον κι αναπόληση του παρελθόντος   
Η έμφυτη περιέργειά μας για το μέλλον θα ενισχυθεί, επειδή θέλουμε να αποφεύγουμε τα ρίσκα και να ψάχνουμε για ευκαιρίες. Οι στατιστικές προβλέψεις θα πληθαίνουν, αλλά εμείς θα χρειαζόμαστε μελλοντολόγους (όχι αστρολόγους) που θα βάζουν τα σωστά ερωτήματα, θα ερμηνεύουν αυτούς τους χρησμούς και θα μας πληροφορούν για τα επερχόμενα. Μόνη μας ασφάλεια θα είναι η αναπόληση του παρελθόντος μας κι όσοι μας βοηθάνε σ’ αυτό.

Πόθος για αναγνώριση και σεβασμό  
Η πλειοψηφία των ανθρώπων αποζητά αναγνώριση και σεβασμό, οι λίγοι επιδιώκουν δύναμη, εξουσία και ποθούν την επιτυχία. Αυτά μένουν σταθερά, η αλλαγή θα γίνει στα σύμβολα της επιτυχίας. Νέα σύμβολα θα είναι οι πολυμελείς οικογένειες, η απεξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο, το ρολόι καθώς θα είναι ένδειξη πλούτου, όπως είναι σήμερα η κατοχή ενός πολυτελούς αυτοκίνητου. Το έτος 2050 δυνατοί θα είναι όσοι κυριαρχούν στο χρόνο και το χώρο.

Η ανάγκη για τα απλά, τα φυσικά, τα ζώντα
Η ολοένα ψηφιοποίηση της ζωής μας θα είναι η αφορμή να επιζητούμε περισσότερο τις ανθρώπινες σχέσεις, την πραγματική επικοινωνία και επαφή. Τα επαγγέλματα που θα έχουν σχέση με την μη αυτοματοποιημένη κατασκευή, όσα δηλαδή έχουν σχέση με απλές τεχνικές, με απλή χειρωνακτική εργασία, κι αργή επεξεργασία θα είναι περιζήτητα.

Αγωνία και φόβος  
Ο φόβος των μη μυημένων στη νέα τεχνολογία, για το αδηφάγο Ιντερνέτ έχει ιστορικό προηγούμενο. Το 1925 ένα παρόμοιο κύμα φόβου μας είχε κατακυριεύσει. Ο λόγος ήταν οι νέες εφευρέσεις της εποχής, δηλαδή το αυτοκίνητο, ο κινηματογράφος κι ο τηλέγραφος. Ο ρυθμός των νέων εφευρέσεων θα επιταχυνθεί, έτσι οι φόβοι μας για τις συνεχείς αλλαγές θα είναι πάντα παρόντες. Μοναδικά μας καταφύγια θα είναι η αναπόληση του παρελθόντος ή το ταξίδι με τη φαντασία μας στο μέλλον. Κάποιοι θα επιδιώκουν την απομόνωση, οι υπόλοιποι θα πρέπει να συνηθίσουν στις συνεχείς αλλαγές. Για όσους δεν τα καταφέρνουν θα υπάρχουν οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας με μεγαλύτερη εξειδίκευση.

Αναζήτηση ερμηνειών
Η αναζήτηση της αυτοπραγμάτωσης θα συνεχιστεί με εντονότερο ρυθμό. Ο λόγος είναι ότι αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ικανοποιούν τις βασικές τους ανάγκες επιβίωσης, θα στρέφονται σε πνευματικές αναζητήσεις. Κι αυτό επειδή, παρά την οικονομική κρίση που πλήττει ορισμένες κοινωνίες, το βιοτικό επίπεδο σε όλα τα κράτη έχει θετικό πρόσημο τα τελευταία 50 χρόνια. Σε αναζήτηση πνευματικότητας και εμπειριών οι προσκυνητές θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σε τόπους λατρείας κι ο αριθμός των πιστών της κάθε θρησκείας θα αυξάνεται.

Οι ηλίθιοι
Οι ηλίθιοι θα συνεχίσουν να είναι παρόντες στις μελλοντικές κοινωνίες, έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Carlo Cipolla συγγραφέας του βιβλίου “Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας”. Σύμφωνα με τον Ιταλό ακαδημαϊκό, «ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημιές σ’ ένα άλλο άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά να υφίσταται ακόμη και ζημίες».
Υποστηρίζει, επίσης, ότι οι ηλίθιοι καταφέρνουν να καταλαμβάνουν υπεύθυνες θέσεις εξουσίας επειδή ακριβώς ψηφίζονται από την μερίδα των ηλιθίων που υπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο.
Η απόδειξη για τη συνέχιση της παρουσίας των ηλίθιων στο μέλλον είναι το γεγονός ότι το βιβλίο που γράφτηκε πριν 25 χρόνια συνεχίζει να μεταφράζεται.

Συμπέρασμα
Ελπίζω η δεύτερη ανάγνωση του σημειώματος να δώσει ιδέες για επαγγελματικό προσανατολισμό σε όσους μπουν στην αγορά εργασίας την επόμενη δεκαετία.

* Πτυχ. Ψυχολογίας- Ανάπτυξης Παιδιού,
Master Εκπαίδευσης στη Δια Βίου Μάθηση,
συγγραφέας “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”, “Μια ιστορία την ημέρα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα