Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ναι μαιευτήρων στον τοκετό κατ οίκον

´Ναι´ στον τοκετό κατ οίκον, αλλά με προϋποθέσεις, λένε οι μαιευτήρες αντιδρώντας και καταδικάζοντας τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου που απαιτείται για να είναι ένας τοκετός στο σπίτι ασφαλής και να μην θέσει σε κίνδυνο την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους.
Ο σύλλογος επιστημόνων μαιών – μαιευτών Εφετείου Θεσσαλονίκης, με αφορμή πρόσφατα γεγονότα που έφεραν στη δημοσιότητα το ζήτημα του τοκετού κατ? οίκον, διοργάνωσαν συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσουν τους γονείς και τους πολίτες σχετικά με τη σοβαρότητα του ζητήματος.
«Αισθανόμαστε την ανάγκη να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο ότι είμαστε υπέρ του τοκετού κατ? οίκον, εφόσον γίνεται με τη νόμιμη και ασφαλή διαδικασία. Δυστυχώς, όμως, έχουν παρατηρηθεί πολλά φαινόμενα αδιαφάνειας. Το Φεβρουάριο καταδικάστηκαν για σωματική βλάβη δύο άτομα ύστερα από μήνυση που άσκησαν οι γονείς, ενώ το προσεχές διάστημα οδηγούνται σε δίκη πολλοί γιατροί και γονείς κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα, ύστερα από εισαγγελική έρευνα που διεξήχθη», επεσήμανε η πρόεδρος του συλλόγου Βικτωρία Μοσχάκη.
Σύμφωνα με την κ. Μοσχάκη, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας διεξήγαγε το 2009 έρευνα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και διαπίστωσε ότι σε 21 τοκετούς κατ? οίκον δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία. «Οι παρατυπίες αφορούν ορισμένες περιπτώσεις δηλώσεις γέννησης με σφραγίδες γιατρών ή μαιών που δεν ήταν παρόντες στη διαδικασία, έλλειψη ορθής διαχείριση αποβλήτων κ.ά.», τόνισε η κ. Μοσχάκη.
«Είναι ένα ζήτημα που πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας μπορεί να έχει και πολλές άλλες διαστάσεις. Χωρίς αυτό που λέμε να αφορά γνωστοποιημένες ποινικές διώξεις ή συγκεκριμένα περιστατικά, όταν ένας τοκετός στο σπίτι δεν πληροί όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, δεν αποκλείεται να εξυπηρετεί μέχρι και κυκλώματα αγοραπωλησίας βρεφών» πρόσθεσε η πρόεδρος του συλλόγου.
Ο σύλλογος, πάντως, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους γονείς που διώκονται, εφόσον βεβαίως δεν έχουν εμπλοκή σε αξιόποινες πράξεις.
Σύμφωνα με την κ. Μοσχάκη, ο τοκετός στο σπίτι είναι μια φυσιολογική διαδικασία που έχει το δικαίωμα να την επιλέγει όποια γυναίκα το επιθυμεί. Απαιτεί, όμως, αυστηρή τήρηση των κανόνων, ενώ οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται πλήρως και να ζητούν πάντα τα απαραίτητα πιστοποιητικά έγγραφα.
«Αυτό το οποίο πρέπει να τονίζουμε είναι το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέγει τον τρόπο που θέλει να γεννήσει. Να έχει δηλαδή ένα συγκεκριμένο birth plan και να προάγουμε το φυσιολογικό τοκετό» επεσήμανε η Αγγελική Αντωνάκου, καθηγήτρια μαιευτικής στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.
«Συνήθως, μια γυναίκα επιλέγει να γεννήσει σπίτι της γιατί αισθάνεται πιο άνετα στο δικό της περιβάλλον», πρόσθεσε.
«Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πολύ πίσω στο θέμα του τοκετού κατ´οίκον αφού το ποσοστό των γυναικών που το επιλέγει είναι κάτω του 1%, όπως και στην Αμερική. Αντίθετα, στην Ολλανδία, οι πρωτότοκες που επιλέγουν να γεννήσουν σπίτι ´αγγίζουν´ το ποσοστό του 25%, ενώ στην Αγγλία του 10%», σημείωσε η κ. Αντωνάκου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα