Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αρχείο Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη

» Κινηματογραφικό – Τηλεοπτικό – Ραδιοφωνικό – Ηχητικό –  Εκδοτικό – Φωτογραφικό – Εικαστικό

Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη    ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, Εκδοση 2012

Ενα αρχείο πολύτιμο που κατέγραψε και τελικά ψηφιοποίησε έργα, λόγους, δράσεις και φωνές της Νεότερης Ελλάδας της πολιτείας (όπως του Ελευθερίου Βενιζέλου), της τέχνης του Λόγου, της ποίησης και της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου σύγχρονων δημιουργών πανελλήνιας αναγνώρισης με διεθνή απήχηση Κρητών και Ελλήνων για να ενώσουν το διαχρονικό πνεύμα του κοινού ελληνικού μας πολιτισμού, που τα θεμέλιά του διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό.
Ο οποίος, όμως, στον εικοστό αιώνα αυτοδιαψεύστηκε ως υπερουσία και αξία με τους άγριους πολέμους και τις εκμεταλλεύσεις. Ενώ από την άλλη πλευρά δημιούργησε τα υψηλά πρότυπα τέχνης, φιλοσοφίας, επιστήμης και τεχνολογικής υπεροχής. Για να ξαναβρεθεί τώρα πάλι, στον 21ο αιώνα, σε κρίσιμο σημείο δοκιμασίας του και αντιανθρωπισμού, παράλληλα και με τον ατλαντικό – δυτικό μας πολιτισμό.
Ομως, αφιερωμένες ψυχές, όπως του ζεύγους Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη, μας ξαναθυμίζουν πως οι δημιουργικές και εμμενείς προσπάθειες για έργα πνευματικής ουσίας και αξίας μπορούν να διατηρήσουν την ανθρώπινη έφεση για προσπάθειες που προωθούν, προβάλλουν και αρχειοποιούν τα ατομικά και συλλογικά επιτεύγματα κ.ά.
Οπως το ΑΡΧΕΙΟ Γ.Η. Σγουράκη που αποτελεί μια πολύτιμη αρχειακή συμβολή, η οποία τιμήθηκε με πολλά βραβεία με κορυφαία τη βράβευση της Ακαδημίας Αθηνών.
Ενα σπουδαίο έργο ΖΩΗΣ αποτελεί το ´Αρχείο Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη´, που εκδόθηκε τέλος 2012, από το δημιουργικό συζυγικό ζευγάρι  που έκαμαν σκοπό και ιδεώδες τους την εκδοτική τηλεοπτική και ψηφιακή κατάθεση προσωπικοτήτων και έργων τέχνης από όλους τους τομείς πολιτιστικής έκφρασης βασικά του κρητικού χώρου.
Για να είναι αυτό το ΑΡΧΕΙΟ, που το οραματίστηκε και το παρήγαγε ΕΜΠΝΟΑ το ζεύγος ΣΓΟΥΡΑΚΗ και οι συνεργάτες τους μαζί και τα παιδιά τους.

ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Ν’ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ           ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ              ΤΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Για να είναι αυτό το πολύτιμο αρχείο: κινηματογραφικό – τηλεοπτικό – ραδιοφωνικό – ηχητικό – εκδοτικό – φωτογραφικό – εικαστικό.
Ενα ´αρχείο´ πολύμορφο, που με μεγάλες προσπάθειες, αμέτρητες δυσκολίες οι δημιουργοί του κατόρθωσαν να αρχειοποιήσουν (για να γίνουν πολύτιμα ντοκουμέντα για επόμενες γενιές) την πολιτιστική δραστηριότητα σπουδαίων Κρητών, Κρησσών, Ελλήνων και Ελληνίδων, αλλά και απόδημων προσωπικοτήτων της κρητικής ελληνικής αποδημίας.
Εργο που έπρεπε να το παράγει το κράτος, από μόνο του, σε όλο το φάσμα του σύγχρονου πολιτιστικού μας γίγνεσθαι.
Για να γίνει αυτό το αρχείο – μνημείο της ζωντανής νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας. Αρχείο πολύτιμο για όσους θέλουν να γνωρίσουν, να μελετήσουν και να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που έχουν όλοι οι Κρήτες – Ελληνες και συνέλληνες του κρητικού ελληνικού μας πολιτισμού.

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ ΔΙΑΠΛΕΥΣΑΝΕ ΜΑΖΙ ΩΚΕΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ´ΑΡΧΕΙΟ´
Ο Γιώργος Σγουράκης (Χανιά 1946), πολιτικός επιστήμων, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης και η Ηρώ Σγουράκη – Αλεξιάδου, μικρασιατικής καταγωγής με σπουδές σκηνοθεσίας και πολιτικών επιστημών. Ως σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει πολλές ταινίες στην ΕΡΤ, έχει διατελέσει συνεργάτης του ´Κέντρου Νεοελληνικού Ερευνητή´ για την καταγραφή της ιστορίας του Ελληνικού Τύπου και σύμβουλος του ´Αρχείου Κρήτης´ για την υλοποίηση του έργου: ´Ντοκουμέντα Ιστορίας – Πνεύματος και Ελληνικού Τύπου´. Εχει δε γράψει το βιβλίο ´Γαύδος – Οδοιπορικό στον χώρο και στον χρόνο´ καθώς και το βιβλίο ´Ιστορία του Κρητικού Τύπου´.
Ο Γιώργος Σγουράκης και η Ηρώ Γ. Σγουράκη δημιούργησαν εδώ και 35 χρόνια δεκάδες εκπομπές στη δημόσια τηλεόραση. Παράλληλα, δημιούργησαν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ.

ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΦΩΝΕΣ
Με σημαντικές προσπάθειες τους δημιούργησαν (εξαιρετικού ενδιαφέροντος) λευκώματα με dvd ´Μίκης Θεοδωράκης – ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του´ , ´Γιάννης Ρίτσος: Αυτοβιογραφία´ , την ταινία ´Βιογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου´, τα βιβλία ´Κρητικά ημερολόγια´ καθώς και την ειδική έκδοση σε cd με όλα τα διασωθέντα ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του εθνάρχη. Με τον τίτλο ´ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ´ εδώ και 30 χρόνια αδιάλειπτης τηλεοπτικής παρουσίας στην ΕΡΤ δημιούργησαν για το ΑΡΧΕΙΟ το ´εμβληματικό´ τους έργο ´αυτοβιογραφίες των προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και νεανικής καλλιτεχνικής, πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας´.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ             ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Το σύνολο των εκπομπών τους και οι παραγωγές τους έχουν κερδίσει ελληνικά και διεθνή βραβεία, ενώ πρόσφατα, 2012, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε όλο το έργο τους και την προσφορά τους. Συγκεκριμένα, στην εισήγηση της ´Τάξις των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών´ αναφέρεται το σκεπτικό της βράβευσής τους στο οποίο αναφέρονται και τα εξής:
…´Το βραβείο της Ακαδημίας απονέμεται εις τους κινηματογραφικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γεώργιο και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του πνευματικού έργου τους…
Προικισμένοι με καλλιτεχνικό ταλέντο, δημιούργησαν για την τηλεόραση μεγάλο αριθμό εκπομπών πνευματικού, καλλιτεχνικού και ιστορικού περιεχομένου και παρουσίασαν με εικόνες, με λόγο και οικονομία περιόδους ιστορικές και πρόσωπα που δημιουργούν στους Ελληνες ψυχική ανάταση. Οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν, αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο «για τις επόμενες γενεές»´.
Αλλά πέρα από το υψηλής τιμής βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2012 (Φεβρουάριος) η ΕΡΤ σε ειδική εκδήλωση βράβευσε τους δημιουργούς της εκπομπής ´Μονόγραμμα´ Γιώργο και Ηρώ σγουράκη για τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της εκπομπής στην ελληνική τηλεόραση…
Σημαντικές βραβεύσεις σε ένα ζεύγος ομόπνοο και αφιερωμένο με βαθιά συναίσθηση ευθύνης για τη συμβολή τους στην παραγωγή εκπομπών και έργων για σύγχρονες ελληνικές μορφές πολιτισμού καθώς και ιστορικών δεδομένων.

ΣΕ ΔΩΔΕΚΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Το κινηματογραφικό – τηλεοπτικό – ραδιοφωνικό – ηχητικό – εκδοτικό – φωτογραφικό και εικαστικό ´Αρχείο´ Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη περιλαμβάνει δώδεκα κεφάλαια, με τις κάτωθι ενότητες:
Κεφ. Α: Θρησκευτικές και λαογραφικές εκπομπές.
Κεφ. Β: Μονογραφίες.
Κεφ. Γ: Αυτοβιογραφίες.
Κεφ. Δ: Μονόγραμμα.
Κεφ. Ε: Λογο-Τεχνία.
Κεφ. Ζ: Τη γλώσσα μου έδωκαν ελληνική με τον Γ. Μπαμπινιώτη.
Κεφ. Η: Πολιτιστικά ντοκιμαντέρ.
Κεφ. Θ: Ιστορικά ενημερωτικά.
Κεφ. Ι: Μουσικά ψυχαγωγικά.
Κεφ. Κ: Σίριαλ – ταινίες – τηλεόραση – ραδιόφωνο.
Κεφ. Λ: Χρονολόγιο.
Το Αρχείο Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη αριθμεί 270 σελίδες μεγάλου μεγέθους με σκληρό εξώφυλλο, φιλοτεχνημένο από τον ζωγράφο Ηρακλή – Κώστα Γεωργίου που ανέδειξε με μια εκπληκτική απλότητα την ευρεία σημασία της λέξης Αρχείο, που οι δημιουργοί της συγκεκριμένης πολύπλευρης δραστηριότητας την αναδείξανε τόσο δημιουργικά.

ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΣΥΝΕΚΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ             ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Το αρχείο αυτό εξεικονίζει τα πολλά περιεχόμενά του με πλήθος έγχρωμων και μαυρόασπρων ιστορικών φωτογραφιών, οι οποίες συνεκδιηγούνται παράλληλα με τον λόγο τη διαχρονική αξία των συντελεσθέντων ΑΡΧΕΙΑΚΩΝ γεγονότων από το έμπνοο ζεύγος που δημιούργησε το πολύτιμο αυτό αρχείο.
Το σπουδαίο ΑΡΧΕΙΟ από τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη πριν από την έναρξη των πλούσιων πολιτιστικών εκδιηγήσεων και πραγματώσεων που διαλαμβάνει παρουσιάζει σε άνοιγμα δύο (2) έγχρωμων σελίδων του τον εκπληκτικό πίνακα του διάσημου Ελληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη ´Ο Θρήνος´ (της μητέρας του Χριστού – πίνακας λάδι σε πανί, που ανήκει στη συλλογή Σπ. Λοβέρδου).
Για να ανοίξει πάλι, με δισέλιδο έγχρωμο, το χρονολόγιο στο τέλος του ΑΡΧΕΙΟΥ. Με μια σπουδαία σύνθεση μεγάλων αγωνιστών πολιτικών ποιητών, συγγραφέων μουσικής και πορείας του νεοελληνικού μας πολιτισμού από τον Μακρυγιάννη, τον Βενιζέλο, τον Παλαμά, τον Καζαντζάκη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Νίκο Καρούζο, Μίκη Θεοδωράκη κ.λπ.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στον πρόλογό τους στο ΑΡΧΕΙΟ Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη οι δύο δημιουργοί του αναφέρουν και τα εξής: … ´Θέσαμε ως στόχο να υπηρετήσουμε το πνεύμα και να κάνουμε ευρύτερα γνωστές τις απόψεις των ανθρώπων της πνευματικής, καλλιτεχνικής, πολιτικής, κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
…Πιστεύουμε ότι προχωρήσαμε με συνέπεια και συναίσθηση της ευθύνης μας… το συνολικό μας έργο συνοψίζεται ως τώρα σε 750 περιπου ταινίες και θέματα, ενώ η εκπομπή «Μονόγραμμα» περιλαμβάνει 280 καταγραφές προσωπικοτήτων. Ο Τύπος χαρακτήρισε το «Μονόγραμμα» «εθνικό αρχείο», αυτό αποτελεί μαζί με τη βράβευσή μας από την ΕΡΤ (και βέβαια από την ακαδημία) ύψιστης τίτλου τιμή για τα 30 χρόνια παρουσίας του στην κρατική τηλεόραση´.
Για την Κρήτη (που φέτος συμπληρώνει τα εκατό χρόνια ένωσης με την Ελλάδα) το αρχείο Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη, με πλείστα όσα κείμενα, συμβάλλει στην ανάδειξη της Ενωσης και της κοινής πορείας του κοινού ελληνικού μας πολιτισμού, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς μας. Ομως για την προσφορά και την αξία του ΑΡΧΕΙΟΥ πιστεύουμε πως τα επίσημα Χανιά, αλλά και η Κρήτη, πρέπει να εκφράσουν τον δικό τους λόγο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα