Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Και ένα μάρκο να ήταν

Μανώλης Γλέζος     Εκδόσεις: Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ

Εμείς οφείλαμε να τις απαιτήσουμε, να τις διεκδικήσουμε, να τις πάρουμε στις πραγματικές εκτιμήσεις των ανυπολόγιστων καταστροφών που προκάλεσαν στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό οι σκοποί του Χίτλερ, η γερμανική εισβολή της ΜΑΡΙΤΑΣ και του ´Ερμή´  της αεροαπόβασης των αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη, η τριπλή κατοχή (Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων), η Μάχη της Κρήτης και ο διαμελισμός της χώρας.

Με δημεύσεις και κατασχέσεις, με αρπαγή του 51% των μετοχών (των τότε κρατικών επιχειρήσεων), με εφαρμογή σχεδίου υποδούλωσης της οικονομίας της χώρας, όπως αυτή επαναλαμβάνεται και πραγματοποιείται με νέο οικονομικό πόλεμο και κατοχή της χώρας. Ακόμα, όμως, στην τριπλή φασιστική εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επιβλήθηκε στην καθημαγμένη Ελλάδα ένα αναγκαστικό δάνειο που μετέβαλε την Ελλάδα από δανειζόμενο σε δανειστή, για να εξουθενώσουν την Ελλάδα, όπως συμβαίνει και τώρα, με διαφορετικούς όρους καταναγκασμού.
Ολα αυτά αναλύονται σε όλες τους τις διαστάσεις για να γνωρίσει ουσιαστικά με το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου πολλές αλήθειες των ´καλών´ εταίρων και συμμάχων μας στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ κ.λπ. ΟΥΑΙ όμως στους φίλους -ιδιαίτερα στους Γερμανούς, αλλά και ΟΥΑΙ στις παραπλανητικές ηγεσίες μας και στο διπλό ΟΥΑΙ στους παραπλανούμενους Ελληνες του σήμερα. Μετά το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας του ναζισμού από την Ακρόπολη στη γερμανική κατοχή τώρα αγωνίζεται για τις κατοχικές οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα ακόμα κι ένα μάρκο να ήταν.
Ο Μανώλης Γλέζος, ανεξάρτητα από τις αριστερές κομματικές συμμετοχές του, αποτελεί και θα αποτελεί για πάντα το σύμβολο του νεοέλληνα νέου.
Αυτού, ο οποίος τόλμησε να πραγματοποιήσει, μαζί με τον συμμαχητή του Λάκη Σάντα, την παράτολμη πράξη να κατεβάσει τη γερμανική σημαία που η Γερμανία του ναζισμού είχε υψώσει κατακτητικά στο παγκόσμιο σύμβολο του κλασικού αρχαιοελληνικού πολιτισμού, την ΑΚΡΟΠΟΛΗ…
Εκτοτε, ο Μανώλης Γλέζος -καθώς και ο αείμνηστος Λάκης Σάντας- εξακολούθησαν να αγωνίζονται μετά τον πόλεμο, για τα ιδεώδη της ειρήνης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης τόσο μέσα στη χώρα, όσο και εκτός αυτής. Βασικά, ο Μανώλης Γλέζος αποτέλεσε πρότυπο θαυμασμού για πολλούς νέους της Ελλάδας όσο οι ´ήρωες´ είχαν ακόμα την αξιακή ακτινοβολία τους.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ομως, παρά την απομάκρυνση από τα ηρωικά πρότυπα των νέων στην Ελλάδα και στον κόσμο, μέσα από τη σαρωτική επέλαση των προτύπων ενός υπερ-καταναλωτικού ευδαιμονιστικού και απομυθοποιητικού των πάντων πολιτισμού, ο Μανώλης Γλέζος συνέχισε να παράγει ιδέες και πράξεις κοινωνικής δραστηριότητας και προοδευτικής πολιτικής ευθύνης, σε όλες τις δύσκολες φάσεις της συνεχούς δοκιμασίας της χώρας από κακές επιλογές των συντηρητικών, κυρίως, πολιτικών ηγεσιών και των εξωτερικών επιβουλεύσεων από τις ξένες ευρωπαϊκές, ατλαντικές, ανατολικές, ασιατικές και άλλες δυνάμεις.
Χωρίς οίηση ήρωα στάθηκε αποφασιστικά στο ύψος της ´ηρωικής´ ευθύνης των, χωρίς να την ´παγώσει´ με κοινωνική και πολιτική απομάκρυνση από τα σύγχρονα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού και της ελληνικής πατρίδας μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των μεσογειακών, βαλκανικών, ευρωπαϊκών και διεθνών δύσκολων συνθηκών.
Με αυτή την έννοια από τη μεταπολεμική, τη μετεμφυλιακή, τη μεταχουντική εποχή, ο Μανώλης Γλέζος από διάφορες πλευρές στάθηκε αγωνιστικά στο μετερίζι της αγωνιστικής του παράδοσης. Με πλείστες όσες πρωτοβουλίες και προσφορές.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
Ενα, όμως, από τα μεγάλα θέματα που -με εμμονή- κινήθηκε και αγωνίστηκε ο Μανώλης Γλέζος, από παλιότερα, είναι το μεγάλο πρόβλημα για τις οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα από την κατοχή.
Γι’ αυτό το μείζονος σημασίας θέμα αγωνίστηκε, πάλεψε, κυριολεκτικά, μέσα κι έξω από τη Βουλή, με όλη του τη συνεπή αγωνιστική δράση, όλη τη θεώρηση, όμως, του μεγάλου θέματος των οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, το κατέθεσε σ’ ένα βιβλίο 286 σελίδων, εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη 2012. Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του πολεμικού μουσείου, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, 7 μ.μ., με ομιλητές τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Νότη Μαριά, τη Σοφία Σακοράφα, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Νικόλαο Τσούκαλη, με συντονιστή της εκδήλωσης τον Γιώργο Παπαδάκη του Αντέννα.
Ο τίτλος του βιβλίου είναι: ´Και ένα μάρκο να ήταν. Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα´. Για να επαναλάβει στο οπισθόφυλλο με το κείμενο: ´και ένα μάρκο να ήταν… οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα η γενοκτονία του ελληνικού λαού, το κόστος της κατοχής σε αίμα και κόπο, μια ανεξόφλητη επιταγή´.
Και ένα μάρκο να ήταν η οφειλή, η Γερμανία έχει τη νομική, την ιστορική, αλλά προπαντός την ηθική, υποχρέωση να εκπληρώσει τα χρέη της απέναντι στην Ελλάδα.

ΑΓΩΝΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ…
Για να προεισάγει με λόγια ηθικής καταγγελίας (κάτω από τη φωτογραφία του σαν να απευθύνεται στην ψυχή του κάθε αναγνώστη που θα ανοίξει και θα κλείσει τα δύο εσώφυλλα του εξωφύλλου του βιβλίου του λέγοντας: ´Η περιφρονητική, υποτιμητική και απαξιωτική όλο λοιδορίες, ως και απάνθρωπη, συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται από πρώτη όψη, δυσεξήγητη και εύλογα δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Τι συμβαίνει; Γιατί αυτή η στυγνή διαγωγή; Η στάση αυτή υποχρεώνει, πρώτα και κύρια, να υπενθυμίσουμε τι υπέστη ο ελληνικός λαός από τα γερμανικά στρατεύματα στη διάρκεια της κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -ολόκληρο το σχέδιο διάλυσης της Ελλάδας με τον διαμελισμό της και αφανισμό του ελληνικού λαού με τη γενοκτονία- να παρουσιάσουμε τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις, να τονίσουμε τις σημερινές οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και πάνω απ’ όλα να υπογραμμίσουμε την ουσιαστική και ηθική πλευρά του προβλήματος.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΟΣ ΚΑΤΑ                   ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Επιδιώκουμε την ολόπλευρη ενημέρωση και κατανόηση του προβλήματος απ’ όλους. Αποσκοπούμε να ξεθάψουμε το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, το οποίο έχουν θάψει στα τάρταρα της λησμοσύνης από τη μια η γερμανική εκδικητικότητα και από την άλλη το μένος κατά της εθνικής αντίστασης.
Δε μας διακατέχει μίσος κατά του γερμανικού λαού. Θέλουμε διακαώς, επιδιώκουμε με κάθε τρόπο και ευελπιστούμε, στη φιλία των λαών Ελλάδας – Γερμανίας. Προϋπόθεση απαραίτητη όμως της φιλίας αποτελεί η αποκατάσταση του δικαίου.

ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΟΥΣ
Το βιβλίο ´Ενα μάρκο να ήταν – Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα´ περιέχει:
• Πρόλογο του Ευάγγελου Μαχαίρα • Προλεγόμενα με θέματα: Οι σκοποί του Χίτλερ, Η ηθική πλευρά του ζητήματος, Οι ισχυρισμοί της Γερμανίας, Γιατί αυτή η ξεχωριστή συμπεριφορά, Οι παλαιότερες οφειλές της Γερμανίας, Δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε. • Προοίμιο με θέματα: Η γερμανική εισβολή, Η τριπλή κατοχή, Η Μάχη της Κρήτης, Η επιχείρηση εκφασισμού, Ο διαμελισμός της χώρας.
Επίσης περιέχει έξι καθοριστικής σημασίας κεφάλαια με τους γενικούς τίτλους:
Κεφ. 1: Η καταστροφή της οικονομίας
• Η κατοχή, 1.1. Δήμευση – κατάσχεση, 1.2. Η αρπαγή του 51% των μετοχών, 1.3. Η διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, 1.4. Το πλαστό χαρτονόμισμα, 1.5. Η ληστεία των νομισμάτων, 1.6. Το αναγκαστικό δάνειο, 1.7. Η δεκάτη, 1.8 Οι επιτάξεις, 1.9. Οι αρπαγές και οι ληστείες, 1.10 Η λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών και των έργων τέχνης.
Κεφ. 2: Ολη η Ελλάδα ένα ολοκαύτωμα
2.1. Οι νεκροί από τον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, 2.2. Οι νεκροί από την πείνα, 2.3. Οι νεκροί από τις εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα, 2.4. Η πληθυσμιακή απώλεια από την υπογεννητικότητα, 2.5. Οι θυσίες σε αίμα του ελληνικού λαού.
Κεφ. 3: Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Γερμανίας
3.1. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί και τα έργα τέχνης, 3.2. Οι επανορθώσεις  7,1 δισ. δολαρίων,  3.3. Το αναγκαστικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, 3.4. Οι αποζημιώσεις των θυμάτων, 3.5. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κεφ. 4: Οι συνεχείς αναβολές για την καταβολή των οφειλών
4.1. Η διάσκεψη του Παρισιού το 1948, 4.2. Η Συνθήκη της Βόννης 1925, 4.3. Η συμφωνία του Λονδίνου 1953, 4.4. Η ενσωμάτωση της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, 4.5. Διαπραγματεύσεις της συμβάσεως, 4.6. Η συμφωνία στη Μόσχα το 1990.
Κεφ. 5: Τι έχει δώσει ως τώρα η Γερμανία
5.1. Η υπόθεση Μέρτεν και η αποφυλάκιση με 115 εκατομμύρια μάρκα, 5.2. Οι όμηροι και οι αμοιβές τους.
Κεφ. 6: Η διεκδίκηση των οφειλών
6.1. Από κυβερνητικής πλευράς, 6.2. από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης, 6.3. Από την πλευρά του εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών Γερμανίας προς Ελλάδα, 6.4 Από τους συγγενείς των θυμάτων, 6.5. Από τα ολοκαυτώματα, 6.6. Από την ίδια τη Γερμανία, 6.7. Ολο και περισσότεροι Ελληνες εγκαλούν τη Γερμανία…

ΕΝΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΥΘΥΝΩΝ
Επίλογος, Παράρτημα με τα εξής κείμενα:
Κείμενο 1: Η σφαγή του Διστόμου, κείμενο 2: Το θέμα της ετεροδικίας, Κείμενο 3: Η εξαγορά Μέρτεν, Κείμενο 4: Η δήλωση του Θ. Υψηλάντη, Κείμενο 5: Το διάβημα στην κυβέρνηση, Κείμενο 6: Η ΔΟΜ στο ΕΣΔΟΓΕ, Κείμενο 7: Παρέμβαση στη ΔΟΥ, Κείμενο 8: Η εισήγηση Μπουρλογιάννη Τσαγγαρίδη.
Σ’ αυτό το παράρτημα συμπεριλαμβάνονται όλα τα κείμενα παλαιών ερωτήσεων – επερωτήσεων στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο από το ΚΚΕ και από Συριζα καθώς και με αρ. 14 περιλαμβάνεται η ίδρυση και οι στόχοι του ΕΣΔΟΓΕ, δηλαδή του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών Γερμανίας στην Ελλάδα.
Επίσης περιλαμβάνονται τα ονόματα όλων όσων συμμετέχουν στο ΕΣΔΟΓΕ και συγχρόνως μαζί με τον πρόεδρό του Μανώλη Γλέζο για την τελική απόδοση των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Αλλά και τους Ελληνες πολίτες που κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός τους για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Τέλος, περιλαμβάνεται βιογραφικό και εργογραφικό του Μανώλη Γλέζου με τη σημαντική αναφορά ότι ως μαθητής Γυμνασίου δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα (το 1939 για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και για την αποτίναξη της Δικτατορίας του Μεταξά).

ΟΧΙ ΧΩΡΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΕΘΝΗ
Το βιβλίο αυτό που έγραψε ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί μεγάλη προσφορά στην Ελλάδα και στον λαό μας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση της χώρας που τελεί τώρα ξανά, μετά 72 χρόνια, υπό στυγνή οικονομική γερμανική κατοχή.
Το θέμα είναι τεράστιο, σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί, αν δεν λυθεί το θέμα των γερμανικών κατοχικών, πολεμικών αποζημιώσεων σε όλες τις μορφές και τους τομείς που αναφέρονται στο βιβλίο, τότε τα ´δολοφονικά´ έθνη με ηγέτες όπως τον Χίτλερ θα μπορούν να εκμηδενίζουν έθνη και λαούς ατιμώρητα…

ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ
ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Στη σημερινή παρουσίαση προτίμησα να δημοσιευθούν τα περιεχόμενα του βιβλίου τα οποία δίνουν από μόνα τους            -χωρίς σχολιασμούς- τις απαντήσεις τόσο για τα δισεκατομμύρια μάρκα κ.λπ. που πρέπει να μας αποδώσουν οι γερμανικές Αρχές, όπως πρέπει να μας επιστρέψουν και όλους τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που πήραν από την Ελλάδα, με καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου, εθίμου και πολιτισμού ενός λαού, ο οποίος δεν υπήρξε αποικιοκράτης, αλλά πάντοτε δημιουργός πολιτισμού και εξανθρωπισμού, όπως αναφέρεται στον μικρό επίλογο αυτού του βιβλίου.
Για το μεγάλο θέμα των αποζημιώσεων που λίγο πολύ ενδιαφέρονται πολίτες σε όλες τις περιοχές της χώρας. Κυρίως όμως, το ελληνικό κράτος, το οποίο προσπαθούν οι σημερινές γερμανικές εξουσιαστικές Αρχές να το αποδυναμώσουν, να το εκμεταλλευτούν, να το καταστρέψουν. Σημειώνουμε πως κάθε κεφάλαιο και κάθε υποκεφάλαιο αυτού του βιβλίου έχει την ιδιαίτερη αξία του, σε συνδυασμό με το συνολικό θέμα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Θέλουμε όμως να επισημάνουμε τις διαρκείς υπεκφυγές των γερμανικών κυβερνήσεων να αφήσουν ανεξόφλητες τις υποχρέωσεις των αποζημιώσεων στην Ελλάδα (κεφ. 3), όχι μόνο από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και από τον πρώτο. Παράλληλα όμως (κεφ. 6) είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώνουμε τις ευθύνες των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων για την αποτελεσματική διεκδίκηση αυτών των αποζημιώσεων, ενώ και τώρα όλο και περισσότεροι Ελληνες εγκαλούν νομικά τη Γερμανία. Διεκδικήσεις που γίνονται και από πολίτες της Κρήτης, στην οποία οι πολεμικές καταστροφές σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικές και οικονομικές ζημιές ήταν τεράστιες.

Η ΚΡΗΤΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ, Ο ΜΕΡΤΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ
Ο Μανώλης Γλέζος στο προοίμιο του βιβλίου του αναφέρει σε υποκεφάλαιο με τίτλο: ´Η Μάχη της Κρήτης´ όλη τη γερμανική καταστροφική τραγωδία που έζησε ο κρητικός λαός σ’ αυτή την τιτανική μάχη των Κρητικών (ανδρών, γυναικών και παιδιών ακόμη) ν’ αντιμετωπίσουν τη φοβερή βομβαρδιστική και αλεξιπτωτιστική επιδρομή που ισοπέδωσε πόλεις και χωριά. Για να εξοντώσει ομαδικά τους Κρητικούς και τις Κρητικές που αγωνίστηκαν να υπερασπίσουν τη γη τους χωρίς όμως να πάρουν καμιά αποζημίωση.
Σοβαρό θέμα, που αναλύεται πλήρως, είναι η υπόθεση Μέρτεν και η αποφυλάκισή του με 115 εκατομμύρια μάρκα.
Το ίδιο ενδιαφέρον έχει και η υπόθεση αποζημιώσεων αιχμαλώτων Εβραίων. Αλλά και η μη αποστολή από την κυβέρνηση Σημίτη Ελληνα εκπροσώπου να συμμετάσχει σε επιτροπή για την αποζημίωση ομήρων – θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΓΚΑΚΗΣ: ´ΗΤΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ´
Τελειώνουμε την αναφορά στο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου ´Κι ένα μάρκο να ήταν´ με την αρχή του 6ου κεφαλαίου που έχει τη νομική άποψη του αείμνηστου καθηγητή και υπουργού Δικαιοσύνης Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη που υποστηρίζει πως ´Η δεσμευτικότητα της υποχρέωσης καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανυποχώρητη για δύο λόγους: ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ´ καταλήγοντας ότι: ´Δεν είναι υπερβολή να παρατηρηθεί ότι το δάνειο (αναγκαστικό) της Γερμανίας από την Ελλάδα συνιστά ιστορικά πρωτοφανή μορφή τέλεσης του πιο αποκρουστικού εγκλήματος, του εγκλήματος γενοκτονίας´ (σελ. 161).
Τώρα όμως, μετά από τόσα χρόνια που η Γερμανία έχει ξαναεισβάλει στην Ελλάδα και κερδοσκοπεί σε βάρος της διαλυόμενης οικονομίας της και του λαού μας ποιας μορφής έγκλημα είναι αυτό που διαπράττει;
Εν προκειμένω η προσφορά Γλέζου είναι μια ακόμα ελληνική αντίσταση κατά της γερμανικής εισβολής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα