Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«ΒΙΟ.ΧΥΜ. στα χέρια των αγροτών»

«Απαραίτητο εργαλείο για να βγουν οι αγρότες από το τέλμα στο οποίο βρίσκονται αποτελεί η ΒΙΟ.ΧΥΜ.» λένε παραγωγοί εσπεριδοειδών, που επισημαίνουν τη σημασία της διατήρησης του συνεταιριστικού χαρακτήρα της επιχείρησης. Με αφορμή την έντονη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων για ενδιαφέρον επιχειρηματιών να πάρουν τη ´Βιομηχανία Χυμών´, παραγωγοί τοποθετήθηκαν πάνω στο ζήτημα.
«Από το όραμα των ´ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών´, όπου η φτώχεια και η καταπίεση από το κράτος θα αποτελούσαν παρελθόν, στο χάλι των κρατικοσυνεταιριστικών  επιχειρήσεων που επικράτησαν στη χώρα μας, υπάρχει ασφαλώς ένα χάσμα.  Ομως αυτό ακριβώς το χάλι, γαρνιρισμένο με μπόλικη λάσπη και ψέμα, εκμεταλλεύονται τα επίδοξα αρπακτικά, που κοψοχρονιά πλέον θέλουν να βάλουν το χέρι τους σε δομές που μπορεί να μην έπαιξαν τον κοινωνικό ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί  η σημασία τους στην ανάπτυξη του τόπου», λέει ο Γιώργος Πρεκατσάκης, παραγωγών εσπεριδοειδών από τον Αλικιανό και γεωπόνος.

«ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ
 Οπως τονίζει ο κ. Πρεκατσάκης «η ΒΙΟ.ΧΥΜ. είναι μία από αυτές τις δομές, που, απ’ όσο γνωρίζω, έχει σημαντικά προβλήματα και για κάποιους αυτά θα ξεπεραστούν μόνο αν το ιδιωτικό κεφάλαιο εισχωρήσει στην εταιρεία, κάτι που βέβαια σημαίνει και παύση του όποιου συνεταιριστικού της χαρακτήρα. Με απλά λόγια, ξεπούλημα. Είναι, λοιπόν, η λύση στα προβλήματα της ΒΙΟ.ΧΥΜ., αλλά και των υπόλοιπων Συνεταιρισμών, η εκχώρησή τους σε ξένους ή και ντόπιους επιχειρηματίες; Αυτούς που πριν μερικά χρόνια αποκαλούσαμε εμπόρους και φωνάζαμε γιατί μπροστά στα μάτια μας έκλεβαν τον κόπο μας, τώρα τους λέμε επενδυτές και τους βάζουμε μέσα στο σπίτι μας, τους χαρίζουμε τα εργαλεία μας και τους παρακαλούμε να διαχειριστούν τα του οίκου μας γιατί ´αυτοί κάτι ξέρουν´.  Είμαι της γνώμης πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί. Η ανάθεση και η αδιαφορία είναι οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στην τωρινή θλιβερή κατάσταση το συνεταιριστικό κίνημα. Το πελατειακό καθεστώς, η κακοδιαχείριση και άλλα άσχημα φύτρωσαν στο έδαφος που λίπανε η δικιά μας αδιαφορία. Ειδικά για τη ΒΙΟ.ΧΥΜ., θεωρώ, ότι  αποτελεί απαραίτητο εργαλείο, για να ξεφύγει         -από τον βάλτο που βρίσκεται- η παραγωγή των εσπεριδοειδών. Ας βάλουμε, λοιπόν, φρένο στον κατήφορο και ας στρωθούμε να δούμε πώς με συλλογικό τρόπο θα οργανώσουμε την παραγωγή μας, γιατί δεν είμαι και τόσο σίγουρος πως το βασίλειο της ελευθερίας θα έρθει, αλλά πεπεισμένος αρκετά πως, αν  άμεσα δεν κάνουμε κάτι, σύντομα θα σέρνουμε κουπί στη γαλέρα».

ΕΚΠΛΗΞΗ
«Εκπληκτοι οι πορτοκαλοπαραγωγοί του Νομού Χανίων διάβασαν στον Τύπο τις προάλλες ότι συζητιέται ή προωθείται η μεταβίβαση της ΒΙΟ.ΧΥΜ. σε ιδιώτες επιχειρηματίες του Νομού. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους αυτούς που συζητούν για εμάς, χωρίς εμάς, ότι δεν θα αφήσουμε τη ΒΙΟ.ΧΥΜ. να πάρει τον δρόμο που πήρε το οικόπεδο της Ε.Α.Σ. Κολυμπαρίου, στο Κολυμπάρι, αλλά ούτε και να μετατραπούν οι εγκαταστάσεις της σε… περιστερώνες, όπως γίνεται με τις άλλες μονάδες των αγροτών στον Νομό», σημειώνει ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών εσπεριδοειδών ´Κορμός´. Ο κ. Τρικουνάκης δηλώνει πως: «Θα θέλαμε επίσης να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες ότι αυτοί που συστήνονται ως εκπρόσωποι της ΒΙΟ.ΧΥΜ. δεν εκπροσωπούν κανέναν Χανιώτη πορτοκαλοπαραγωγό, παρά μόνο βουλευτές και κόμματα που τους διορίσανε και οποιαδήποτε υπογραφή τους θα προσβληθεί στα αρμόδια Δικαστήρια. Αν πραγματικά υπήρχε όρεξη για βοήθεια, δεν θα αφήνανε το προϊόν να καταντήσει εκεί που κατάντησε και αν υπάρχει ίχνος συνείδησης και τσίπας, πρέπει να σηκωθούν και να φύγουν και ας αναλάβει η Δικαιοσύνη να ορίσει προσωρινή διοίκηση ανθρώπων που θα οδηγήσουν τη βιομηχανία σε ρυθμούς ανάπτυξης, όπως ήταν στο παρελθόν και μετά να διεξαχθούν σωστές εκλογές, όπως ακριβώς προβλέπεται».

ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΟΥΣ
Συνέλευση Αγροτικού Συλλόγου
Σε Γενική Συνέλευση καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το βράδυ, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμένων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα