Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η κρουαζιέρα τελείωσε στη Σούδα…

Το ταξίδι τελείωσε στη… Σούδα για το υπό σημαία Πορτογαλίας κρουαζιερόπλοιο ´Daphne´, το οποίο έχει δεσμευτεί από τις 2 Οκτωβρίου και έως σήμερα παραμένουν στο… κατάστρωμά του μέλη του πληρώματος, που καθημερινώς αναχωρούν από τα Χανιά για τις πατρίδες τους.
Το ´Δάφνη´ κατασχέθηκε κατά τον κατάπλου του στη Σούδα, μετά από αίτηση πιστωτών της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στο πλοίο επέβαιναν 174 επιβάτες, οι οποίοι άμεσα αναχώρησαν αεροπορικώς για τις πατρίδες τους και 200 μέλη πληρώματος από τα οποία χθες παρέμεναν στη Σούδα τα 114. Τα υπόλοιπα είχαν ήδη αναχωρήσει.
Οσοι έχουν παραμείνει περιμένουν τις τυπικές εγκρίσεις από την Αστυνομία προκειμένου να μπορέσουν και εκείνοι να αναχωρήσουν προς τους τόπους προέλευσής τους.
Χθες, τα ´Χανιώτικα νέα´ έλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τα εναπομείναντα μέλη του πληρώματος του πλοίου, τα οποία ζητούν να λάβουν άμεσα τις εγκρίσεις με τις οποίες θα μπορούν τα ταξιδέψουν, αφού τους τελειώνουν και τα χρήματα. Οπως σημειώνουν:
«Στις 2 Οκτωβρίου φτάσαμε στο λιμάνι της Σούδας με 170 επιβάτες, όπου επιδόθηκαν στο πλοίο πολλά εντάλματα σύλληψης, εξαιτίας απλήρωτων τιμολογίων από προμηθευτές, εδώ και πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια. Αυτό σήμαινε ότι το πλοίο δεν μπορούσε να συνεχίσει την κρουαζιέρα.
Στο σημείο εκείνο, το πλοίο ήταν ναυλωμένο από γερμανική εταιρεία, που αποφάσισε μετά από 2 μέρες να επαναπατρίσει τους επιβάτες και να τερματίσει τη ναύλωση. Ολοι οι επιβάτες και το προσωπικό της γερμανικής εταιρείας αποχώρησαν. Οταν φτάσαμε είχαμε 170 μέλη πληρώματος και αυτή τη στιγμή 114 άτομα περιμένουν να επαναπατριστούν, μετά από σχεδόν δύο μήνες αναμονής.
Το πλήρωμα αποτελείται από πολλές εθνικότητες, οι περισσότεροι χρειάζονται βίζα Σένγκεν για να επαναπατριστούν. Το πλήρωμα πληρώθηκε τον μισθό του μόνο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου και είναι ακόμη στο καράβι, πολλοί από αυτούς χωρίς χρήματα και χωρίς καμία εγγύηση ότι θα λάβουν τους μισθούς Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Κάποια από τα μέλη του πληρώματος αποφάσισαν να αποβιβαστούν με δικά τους μέσα και πλήρωσαν οι ίδιοι για τα εισιτήρια και τη βίζα τους. Κάποια μέλη από την Ευρώπη αποβιβάστηκαν πριν από λίγες μέρες.
Εχουμε μόνο λίγα χρήματα στο καράβι, από τα οποία πληρώνουμε για το φρέσκο νερό, το φαγητό και την αποκομιδή των σκουπιδιών. Εχουμε επίσης ένα ιατρικό περιστατικό ενός μέλους που δεν προέρχεται από την Ευρώπη και τα έξοδα νοσηλείας του καλύφθηκαν από τα χρήματα του καραβιού. Οπως καταλαβαίνετε, με τον αριθμό των ατόμων που παραμένουν στο καράβι, τα χρήματα αυτά δεν θα κρατήσουν για πολύ. Η εταιρεία αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς και τώρα μια πορτογαλέζικη τράπεζα αρχίζει να καλύπτει τα έξοδα επαναπατρισμού του πληρώματος. Από το Τμήμα Αλλοδαπών στα Χανιά δήλωσαν ότι εκδίδουν μόνο εφτά βίζες την ημέρα. Εχουμε περίπου 80 μέλη πληρώματος που χρειάζονται βίζα και με αυτόν τον ρυθμό θα είμαστε εδώ για περισσότερο από δύο εβδομάδες καθώς δεν δουλεύουν Σαββατοκύριακα».
Καταλήγοντας, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Εχουμε επικοινωνήσει με τις Πρεσβείες, τις Λιμενικές Αρχές, την Ενωση των Ναυτικών που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να μας βοηθήσουν, όμως κανείς δεν φαίνεται να μπορεί -ή να θέλει- να αλλάξει την κατάσταση στην Ελλάδα. Σήμερα, τα 114 μέλη πληρώματος που περιμένουμε τον επαναπατρισμό αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι όχι μόνο από την εταιρεία μας, αλλά και από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Η κατάσταση στο καράβι γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη καθώς τα χρήματα λιγοστεύουν και το πλήρωμα -απελπισμένο- δουλεύει όλο και λιγότερο. Το θέμα σύντομα θα εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση, την οποία παραγνώριζαν πολλοί άνθρωποι. Η μοναδική διέξοδος που μας έχει απομείνει είναι να εμπλέξουμε τον Τύπο για να δούμε μήπως μπορεί να μας βοηθήσει».

Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ
Ο λιμενάρχης Χανίων, Αντ. Δασκαλάκης, μας είπε ότι «το πλοίο, στο οποίο έχουν γίνει κατασχέσεις από τρίτους, παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σούδας. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι πορτογαλική, ελληνικών συμφερόντων. Το πλοίο, στο πλαίσιο διενεργούμενης κρουαζιέρας, είχε περάσει από το λιμάνι της Σούδας, αλλά απαγορεύτηκε ο απόπλους λόγω των οφειλών που είχε προς τρίτους. Οι 174 επιβάτες αναχώρησαν με αεροπλάνο για τον προορισμό τους. Το δε πλήρωμα σταδιακά αποχωρεί με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Το πλήρωμα αρχικά ήταν 200 άτομα. Τώρα, έχουν μείνει 113 άτομα».
Ο κ. Δασκαλάκης πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή «το πλοίο θεωρείται ότι είναι δεσμευμένο από τους πιστωτές της εταιρείας, οι οποίοι δεν έχουν εξοφληθεί για υπηρεσίες και αγαθά που έχουν παρέχει προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Το πλήρωμα θεωρείται ότι βρίσκεται σε ξένο έδαφος γιατί το πλοίο θεωρείται… έδαφος Πορτογαλίας, αφού δεν έχει κάνει καν είσοδο στη χώρα.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις και αφού το πλήρωμα υποβάλλει αίτηση, το αρμόδιο Τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας χορηγεί βίζα, προκειμένου να γίνει τυπικά είσοδος στη χώρα των μελών του πληρώματος προκειμένου να μπορέσουν να αναχωρήσουν».
Ο ναυτικός πράκτορας κ. Γελασάκης μας είπε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ με δική τους πρωτοβουλία τα μέλη του πληρώματος αποχωρούν. Ο ίδιος υπογράμμισε την άψογη συνεργασία «με τις Αρχές (Τελωνείο, Λιμεναρχείο, Τμήμα Αλλοδαπών της Ασφάλειας), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες σχετικά με το πλήρωμα» μέλη του οποίου, όπως εξήγησε, αναχωρούν σε ημερήσια βάση από τα Χανιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα