Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύγκρουση Δ.Ν.Τ. – Ευρωζώνης

Εν μέσω σύγκρουσης του Δ.Ν.Τ. με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως τη γερμανική, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και την αναζήτηση λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Οπως όλα δείχνουν, στο αυριανό  Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης.
Στο επίκεντρο της λύσης – πακέτο που συζητείται για την Ελλάδα είναι η επιμήκυνση της περιόδου εφαρμογής του προγράμματος κατά δύο έτη, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού (ενδεχομένως και τον μηδενισμό τους) και η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής.
Επιπλέον, η ΕΚΤ μπορεί να μην παρακρατήσει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, αλλά, αντίθετα, να τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Απ´ αυτήν και μόνο την κίνηση, το κέρδος για τη χώρα μας υπολογίζεται στα 10 – 12 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα εργαλεία, η Ευρωζώνη εκτιμά ότι μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, έως το 2014, χωρίς να απαιτηθεί νέος δανεισμός και χωρίς νέο «κούρεμα» του χρέους.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το Δ.Ν.Τ. καταγράφουν πρόοδο στις διαβουλεύσεις για γεφύρωμα των διαφωνιών τους επί του προβλήματος του ελληνικού χρέους, ανέφερε το Σάββατο ο επικεφαλής  του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Μέχρι χθες το βράδυ αναμενόταν να είναι έτοιμη η τελική εκδοχή της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του χρέους από την τρόικα, η οποία και θα δοθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Το Δ.Ν.Τ. δεν είναι διατεθειμένο να παίξει το παιχνίδι του Βερολίνου (να αγοράσει δηλαδή χρόνο μέχρι τουλάχιστον και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013) και επιμένει σε μόνιμη λύση, εξαρτώντας τα πάντα από τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η στάση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι κατανοητή, όπως επισημαίνει ο Ρολφ Λανγκχάμερ, πρώην αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας που εδρεύει στο Κίελο.
«Το Δ.Ν.Τ. δεν αποτελείται μόνο από ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από πολλές αναδυόμενες οικονομίες, που δεν έχουν ξεχάσει πόσο σκληρά ήταν τα μέτρα που τους επέβαλε το Δ.Ν.Τ. όταν στο παρελθόν αντιμετώπισαν δυσκολίες. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Τουρκία», σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Ακόμη και τα συνταγματικά κωλύματα που επικαλείται η γερμανική κυβέρνηση και άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν θεωρούνται ανυπέρβλητα, υποστηρίζει ο Ρολφ Λανγκχάμερ και εξηγεί:
«Πολλοί επικαλούνται το δημοσιονομικό δίκαιο κάποιων χωρών και της Γερμανίας απαγορεύει τη συνέχιση της οικονομικής στήριξη προς μια χώρα που είναι χρεοκοπημένη. Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν είναι ισχυρό. Σε πολλές περιπτώσεις αναπτυσσομένων χωρών συνεχίστηκε η οικονομική ενίσχυση ή έγινε διαγραφή χρέους ή απομείωσή του».
Είναι ωστόσο έκδηλη η ανησυχία του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεκλογική περίοδο που διανύει η Γερμανία. Ενα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους δανειστές της τάξεως του 50% θα σήμαινε απώλειες ύψους 17,5 δισ. ευρώ για τους Γερμανούς φορολογούμενους.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ενδεχόμενη αποχώρηση του Δ.Ν.Τ. από το ελληνικό πρόγραμμα θα επιβάρυνε με δισεκατομμύρια τις χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως τη Γερμανία.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του, το περιοδικό Focus, το μερίδιο που αναλογεί στο Δ.Ν.Τ. σε περίπτωση επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους υπολογίζεται στα 4,48 δισ. ευρώ.
Εάν, λοιπόν, αποχωρήσει το Δ.Ν.Τ., την επιβάρυνση αυτή θα επωμισθεί η Ευρωζώνη και το ποσό που αναλογεί στη Γερμανία υπολογίζεται στα 1,22 δισ. ευρώ.
Εάν μάλιστα το Δ.Ν.Τ. εγκαταλείψει το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 18,2 δισ. ευρώ και το ποσό που αναλογεί στο Βερολίνο θα ανέλθει στα 4,94 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΡΟΟΔΟ ΒΛΕΠΕΙ
 Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το Δ.Ν.Τ. καταγράφουν πρόοδο στις διαβουλεύσεις για γεφύρωμα των διαφωνιών τους επί του προβλήματος του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρει στο μεταξύ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εν όψει του κρίσιμης συνεδρίασης των ΥΠ.ΟΙΚ. της Ευρωζώνης.
«Περιμένω να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει», είπε ο Γιούνκερ μιλώντας στο γερμανικό Μπίλεφελντ, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Εργαζόμαστε εντατικά για να πετύχουμε συμβιβασμό με το Δ.Ν.Τ. για την Ελλάδα και καταγράφουμε πρόοδο», είπε στο πρακτορείο ο επικεφαλής του Eurogroup. Μένει να φανεί πόσες από τις διαφωνίες θα έχουν υπερπηδηθεί μέχρι αύριο, προσέθεσε ο Γιούνκερ.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «απειλές από την Αυστρία ή τη Βαυαρία περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν βοηθούν», δίνοντας εκ νέου «συστάσεις» για προσοχή και σύνεση στις αναφορές αξιωματούχων για την Αθήνα.
«Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να προσέχουμε τα λόγια μας», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα