Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

109 χρόνια από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα (φωτ.+βιν.)

 

 

Με τον προσήκοντα σεβασμό και τη δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε στα Χανιά ο 109ος επετειακός εορτασμός της Ένωσης της Κρήτης με τη “μητέρα” Ελλάδα, με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδείων της Θεοτόκου.

Το “παρών” έδωσαν πολιτικές, στρατιωτικές και αυτοδιοικητικές Αρχές με εκπροσώπους φορέων, συλλόγων μαθητών σχολείων και αρκετού κόσμου σε όλη την διάρκεια της λαμπρής ιστορικής επετείου από τον μητροπολιτικό ναό μέχρι το ιστορικό φρούριο Φιρκά σε μια μεγάλη με μήκος πομπή, κληρικών, στρατιωτικών, επισήμων, μαθητών, παραδοσιακών συλλόγων και της μουσικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.
Κεντρικός ομιλητής στο φρούριο Φιρκά που έγινε η έπαρση της Σημαίας ήταν ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την έπαρση της Σημαίας από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθεριος Κ. Βενιζέλος” Νίκο Παπαδάκη ,ενώ την ώρα της έπαρσης πέρασαν δύο φορές πάνω από το φρούριο ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών από την 115η Πτέρυγα Μάχης.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την καθιερωμένη επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. αρχιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Εμμανουήλ Πετράκης, ξενάγησε τους επισήμους στον χώρο του προσφέροντας τους ταυτόχρονα ένα πολύ ωραίο ημερολόγιο γραφείου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε:«To 1913 είναι ημέρα ορόσημο για την Κρήτη. Για την Ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα οφείλονται όχι απλές ευχαριστίες αλλά τιμές σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, για τα δικαιώματα της Κρήτης με τον πρωθυπουργό της Χώρας τον Ελευθέριο Βενιζέλο που έβαλε ανεξίτηλο το στίγμα του στην Ένωση αυτή. Όλοι εμείς που συνεχίζουμε και είμαστε σε υπεύθυνες θέσεις στην Κρήτη οφείλουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προσπαθούμε για την ενότητα στο νησί και για κάθε διεκδίκηση που θα είναι υπέρ των ανθρώπων που υπηρετούμε».
Από μεριάς του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής σημείωσε ότι «σαν σήμερα επιστεγάσθηκε ουσιαστικά όλος ο αγώνας των Κρητικών και των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Κρήτης και την Ένωσή της με την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντική ημέρα πριν από 109 χρόνια επιτέλους η Κρήτη ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό και από τότε είναι ένα διακεκριμένο μέρος της Ελλάδος».
Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δήλωσε: «109 χρόνια από την ημέρα της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Μια ιστορική μέρα που σηματοδοτεί όλους τους αγώνες που προηγήθηκαν για αιώνες καΙ όλες τις προσπάθειες τόσο άγνωστων αγωνιστών όσο και εμπνευσμένων ηγεσιών όπως του Ελευθρίου Βενιζέλου».

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Επισκέψιμα πολεμικά πλοία

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου, έχει προγραμματιστεί κατάπλους Πολεμικών Πλοίων ως ακολούθως :
• Υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ, σε λιμένα Σούδας
• Πυραυλάκατος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, σε λιμένα Ρεθύμνου
• Φρεγάτα ΕΛΛΗ, σε λιμένα Ηρακλείου
Κατά τη διάρκεια παραμονής τους, θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να τα επισκεφθεί.
Οι ώρες του επισκεπτηρίου έχουν ως ακολούθως :
• Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, από 10.00 έως 17.00
• Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, από 10.00 έως 17.00
• Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, από 10.00 έως 17.00
• Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, από 10.00 έως 17.00
Για την ασφαλή επιβίβαση και ξενάγηση των επισκεπτών στα Πολεμικά Πλοία οι επισκέπτες θα πρέπει να φέρουν αθλητικά ή ίσια υποδήματα.
Η είσοδος το Υποβρύχιο επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 12 ετών, για λόγους ασφαλείας των ιδίων.
Με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού, να ληφθεί υπόψη η τετραήμερη παραμονή των Πολεμικών Πλοίων στους λιμένες.

 

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα